Valgdebat i Odder: Skal vi forbyde sprøjtegifte?
Odder Kommune er et af de steder, landmændene sprøjter mest. Se her, hvad de lokale politikere tænker om sprøjtegifte og beskyttelse af drikkevand
Odder Kommune er en af de kommuner i landet, hvor der anvendes flest sprøjtegifte.
Så hvordan finder man balancen mellem at være gode ved landmændene i kommunen, mens man også tager hensyn til grundvandets kvalitet?
Dette spørgsmål – blandt mange andre – blev i dag stillet ved TV2 ØSTJYLLANDS debatmøde i Odder, der også blev sendt på vores facebookside.
Borgmester i Odder, og Venstres spidskandidat i kommunen, Uffe Jensen, mener ikke, at det er noget problem, at finde balancen i kommunen.
- I Odder Kommune har vi nogle rigtigt ansvarlige landmænd, som igennem flere år været med i forskerforsøg fra Aarhus Universitet. Der er vel ikke en kommune i Danmark, hvor der har været så mange forsøg på at skåne miljøet, som der er netop i Odder. Inden for minivådområder, intelligente randzoner og måder, vi dræner markerne på. Og vi tager rigtig meget hensyn til vores miljø, og det skal vi selvfølgelig også, siger Uffe Jensen.
Vil tilbyde rådgivning
Uffe Jensens udfordrer til borgmesterposten, Socialdemokraternes spidskandidat, Lone Jakobi, vil gerne arbejde for, at kommunen minimerer brugen af sprøjtegifte.
- Jeg vil i hvert fald gerne tilbyde rådgivning til økologisk omlægning her i kommunen. Og jeg vil også gerne indføre i vores indkøbspolitikker, at vi i højere grad efterspørger bæredygtige produkter, siger Lone Jakobi, der samtidig understreger, at hun vil følge de sprøjteforbud, der bliver indført i blandt andet Aarhus Kommune.
Lidt mere klar i mælet er man hos Enhedslisten. Her lyder der et rungende ja, hvis man spørger partiets kandidat, Ditte Marie Thisen, om man skal forbyde sprøjtegifte.
- Vi vil arbejde for et bedre samarbejde med landmændene, og hvis de ikke vil samarbejde om, hvordan vi kan skabe nogle naturområder, og hvordan vi kan beskytte vores grundvand, så må vi jo se på, hvad vi kan lave af ordninger. Det arbejder man jo på i andre kommuner, siger hun.
Dansk Folkeparti vil gerne udvide de beskyttelseszoner, som allerede er i brug i dag.
- Vil jeg være med til at indføre sprøjtezoner, ja. Som medlem af teknik og miljøudvalget så går jeg stærkt ind for boringsnære beskyttelsesområder. I dag har vi en 25 meter randzone. Og den vil vi gerne have udvidet til 100 meter, siger byrådsmedlem for Dansk Folkeparti John Rosenhøj.
- Men som lovgivningen er og med den sidende regering, Venstre, så har det ikke været muligt at få det her gjort på økonomisk forsvarlig vis uden frivillighed.
I videoen øverst i artiklen kan du se et uddrag fra debatten om sprøjtegifte.
Se hele debatten fra Odder Kommune, som den blev sendt på Facebook, i videoen herunder: