Antoinett er forelsket i....Letbanen?!
Mens de venter utålmodigt i Odder og Grenaa på Letbanen, er der i Aarhus kommet en ny passager, der for første gang i sit liv bruger kollektiv trafik - uden at føle sig til besvær for alle andre
Den 9. marts 2018 skete det værst tænkelige for 29-årige Antoinett Vebel Pharao. Hendes bil gik i stykker, og da værkstedet forkyndte, at hun først ville få den tilbage sidst i april, var hun grædefærdig.
Hun har nemlig muskelsvind og er kørestolsbruger. Og udsigten til at være låst fast i sin lejlighed uden at kunne komme på Aarhus Universitet, hvor hun studerer en kandidat i pædagogisk sociologi, eller tage del i al det frivillige arbejde, hun bruger sin fritid på, truede i horisonten.
- For mig er min bil ikke bare en bil, den er en af mine vigtigste hjælpemidler i min hverdag. Min bil er nemlig en specialindrettet handicapbil. Det betyder, at mit forsikringsselskab ikke “bare” kan stille en lånebil til rådighed, da jeg ikke kan bruge en standardbil, siger Antoinett Vebel Pharao.
Hun har i al den tid, hvor hun har siddet i kørestol været vant til at offentlig transport i Aarhus ikke var en mulighed for hende.
- Det er ikke til at komme ind i bybusserne og togene er helt umuligt. Så i første omgang skænkede jeg det ikke en tanke, at jeg nu havde mulighed for at tage letbanen. Jeg nåede at tænke, mon det overhovedet føles trygt at køre med letbanen, når min kørestol ikke kan spændes fast. Det måtte jo komme an på en prøve, fortæller Antoinett Pharao Vebel.
Og til hendes overraskelse, er hun blevet vild med det.
- Letbanen er let at bruge også for mig i kørestol. Jeg håber virkelig på, at der i fremtiden kan komme flere letbanespor, der fører rundt til mere af byen. Problemet med bybusser og kørestole er nemlig, at du er afhængig af, at nogen kan hjælpe dig ind i bussen, via en rampe. Den tager ekstra tid at slå ud og det forsinker bussen og får mig til at føle, at jeg er til besvær. Jeg kan komme hurtigt af og på, præcis som de øvrige borgere, og jeg behøver ikke at føle mig til besvær, siger hun, der ligesom mange andre af hendes venner med muskelsvind i Aarhus har haft en oplevelse af, at det var nemmere at rejse i byer som Barcelona og New York end i København og Aarhus.
Derfor satte hun sig forleden ned og skrev til TV2 ØSTJYLLAND.
- Jeg har nemlig et budskab. Til alle andre med handicap. Mange udelukker kollektiv trafik på forhånd. Giv det en chance. Det er ofte bedre end sit rygte. Og den få dig til at føle dig fri. Og alle de mange andre passagerer oplever, at mennesker med handicap også skal til og fra job og studier - det gør de ikke, hvis vi sidder og kukkelurer i handicapbilen, siger Antoinett Vebel Pharaos.
Hvis du vil læse mere om Antoinett Vebel Pharaos syn på livet, kan du følge med her http://livetsmangevinkler.bloggersdelight.dk/