Aarhus Kommune bruger havesaksen mod utrygheden
Aarhus Kommune skaber tryghed i områder ved at beskære krat og buske for at give luft. Det hjælper på utrygge borgere
Byturen er ved at rinde ud. Det er ikke kun de gode grin, som fylder. Frygten for at skulle gå hjem alene har langsom sneget sig ind. Det er et scenarie, som den 22-årige Cecilie Møberg Kastrup kan genkende.
- Jeg sørger altid for at gå en rute, hvor det ikke er fuldstændig øde. Og hvor jeg ved, der er liv, siger hun.
Den frygt har flere piger. En frygt, som Aarhus Kommune gennem mange år har gjort noget ved.
- Vi vil gerne skabe noget følelsesmæssig tryghed. Utrygheden vil vi gerne være med til at prøve at stoppe, siger chefen for Center For Byens Anvendelse, som er den enhed, der rykker ud, når buskadset skræmmer, Kim Gulvad Svendsen.
Øget indsats baseret på følelser
I første kvartal af 2018 ligger antallet af anmeldelser af vold I Danmark på 4530. I Østjylland er der 586 voldanmeldelser. Det svarer til, at der er én anmeldelse per 1000 indbygger i Østjylland.
Aarhus Kommune ved, at voldsepisoder ikke er alarmerende byens størrelse taget i betragtning. Alligevel har kommunen siden 2007 valgt at gøre en aktiv indsats for at skære ned på lange, trange bevoksede gangarealer, som for nogen virker omklamrende og usikre at færdes i.
Sjældent på grund af overgreb, men på grund af følelsen af utryghed. Aarhus Kommune beskærer årligt flere hundrede kilometer krat og buske af kommunalt ejet grønne arealer, og en håndfuld gange om året er beskæringsopgaverne på baggrund af henvendelser fra folk, som er utrygge.
- Vi lytter til dem. I de fleste tilfælde er der noget om sagen, siger Kim Gulvad Svendsen.
Et eksempel på det er Kirketoften i Viby J. Her var lokale utrygge og rettede henvendelse til kommunen efter at skumle typer var begyndt at færdes i parken ved Viby Skole. Derfor blev træer og buske i området beskåret kraftigt - første i 2013 og igen i år.
- Der er ældreboliger ved siden af parken, som derfor kan se en fordel i del. Det har fjernet nogle flotte buske omkring søen. Og det er ikke særligt kønt. Og der er lidt ærgerligt, desværre. Men hvis der er mange, der har observeret noget, så synes jeg, det er fint nok, siger Ivan Nielsen Gammelgaard, der bor på Kirketoften i nærheden.
Arbejdet er systematiseret
I de seneste fem år har kommunen systematiseret arbejdet mere end tidligere. Det sker gennem samtaler med fællesråd og grundejerforeninger. Chefen i Aarhus Kommune tror, at mange af henvendelserne hviler på en ubevidst frygt, som sniger sig ind på folk via medierne.
- Mange henvendelser er baseret på en følelse af frygt. Der er mange fjernsynsudsendeler om voldtægter eller indslag om politiets arbejde. Frygten bliver forøger i folks bevidsthed til mere, end det reelt er. Når man ser alt det her og hører noget, så rammer det bevidstheden, siger Kim Gulvad Svendsen.
På trods af beskårede buske og bedre udsyn i parkerne går Cecilie Møberg Kastrup dog stadig helst af store åbne veje, som eksempelvis Randersvej, hvor der dag, aften og nat kører flere biler og lyden af liv aldrig helt står tilbage for stilheden.