Kettlebells til underlivet: - Knib og nyd træningen af morkroppen
Mathilde Mackowski har selv oplevet, hvad en fødsel gør ved kroppen. Hun opfordrer kvinder til at gøre bækkenbundstræning til et fast nydelsesritual
Hun taler altid åbent, ærligt og ganske bramfrit om sex. Nu slår hun et slag for den gode bækkenbundstræning, som ifølge Mathilde Mackowski er et vigtigt element, hvis det gode sexliv og især lysten skal holdes ved lige.
Det ved hun selv. For to år siden fødte hun sin datter, og hun måtte sande, at sådan en omgang sætter sine tydelige spor i kroppen. Til trods for det, kan det være svært at tage sin bækkenbund alvorligt.
- Som mor er der bare et eller andet, som gør, at vi bare er ekstremt ringe til at prioritere os selv, siger Mathilde Mackowski.
33-årige Mathilde Mackowski er medindehaver af den aarhusianske virksomhed Sinful.dk, der forhandler sexlegetøj, og selvom hun synes, hun havde haft nogenlunde stort fokus på sin bækkenbundstræning, inden datteren kom til verden, og derfor havde et stærkt udgangspunkt, blev hun overrasket, da hun første gang stod på en trampolin.
- Altså den første gang hvor man hopper og man pludselig tænker: Ej hov, jeg skal faktisk tisse nu – og det skulle jeg altså ikke lige før! Det er altså lige der, man skal begynde at træne, siger Mathilde Mackowski.
Er du mor, og vil du dele din holdning om eksempelvis morkroppen? Så bliv en del af TV2 ØSTJYLLANDs morklub på Facebook lige her.
Et afslappet men fast ritual er nødvendigt
Bækkenbunden er en muskel, der er en halv til en centimeter tyk og som fungerer som en bundprop i kropsstammen og som holder på urinrør, endetarm og skede.
Under graviditet og fødsel udsættes kvindes underliv for en stor enorm belastning. Dels hviler der i slutningen af graviditeten stor tyngde på bækkenbunden, og under selve fødslen udvides muskulaturen gevaldigt. Derfor skal muskulaturen trænes for at stramme den op igen, så man eksempelvis kan holde på vandet.
Men én ting er at skulle stramme muskulaturen op, noget andet, der er lige så vigtigt, er, ifølge Mathilde Mackowski, at sørge for at øge både blodgennemstrømningen og hele sit fokus på den del af kroppen. Det kan kvinder blandt andet gøre med træning med at inddrage bækkenbundskugler i knibeøvelserne.
- Det er vigtigt, at man har en naturlighed omkring sine knibeøvelser, og lige som almindelig træning så skal man ikke overgøre det. Ikke at ens bækkenbund bliver helt forkrampet, men overtræning kan ligesom lære kroppen, at hvis der kommer noget op, så spænder vi op. Og det har vi jo ikke det vi lyst til – hernede skal vi jo være åbne og kunne give os hen, siger Mathilde Mackowski.
Glem den sure pligt og nyd knibeøvelserne
Selvom anbefalingerne fra mange fysioterapeuter lyder på, at kvinder efter fødsel træner knibeøvelserne hver dag, så træner Mathilde selv med sine bækkenbundskugler bare en til to gange om ugen.
- Det er det, der fungerer for mig. Jeg har dem med i badet og husker mig selv på dem der. Og så kniber jeg nogle gange, når jeg sidder i bilen. Jeg tror, det er vigtigt, man finder noget, der fungerer for én i ens hverdag. Man skal ikke gå i panik over, at man ikke får det gjort hver dag, man skal bare gøre det, så godt man kan, siger Mathilde.
Og så kan det i følge Mathilde Mackowski godt lade sig gøre at nyde knibeøvelserne.
- Mange kan faktisk mærke, at det kan være helt rart at knibe. Det kan faktisk give én en okay pirring, hvilket jo er en god sideeffekt, siger Mathilde og fortsætter:
- Det kan sagtens være, at man ikke har lagt mærke til, at pirringen sker, fordi man tænker, det må ikke være en del af det her. Men når man giver sig selv lov, er der mange der mærker, at det faktisk er helt rart.