Vil lave loven om: - De få brodne kar skal ikke ødelægge det for de mange
Man skal ikke kunne slippe afsted med at begå psykisk vold, bare fordi det foregår uden for hjemmet. Sådan lyder det fra Børnerådet, efter TV2 Østjylland har afdækket kritisable forhold hos Flying Superkids.
Hvorfor accepterer samfundet psykisk vold mod børn uden for hjemmet, når man kan blive straffet for det, hvis det foregår i hjemmet?
Sådan lyder det fra Bente Boserup, forperson for Børnerådet, i et debatindlæg i Jyllands-Posten.
- Hvis man kigger på lovgivningen, må man gerne overfuse børn dag efter dag. Man må gerne nedgøre og ydmyge dem. Det er der ikke nogen lov, der beskytter tilstrækkeligt mod, siger Bente Boserup til TV2 Østjylland.
Indlægget kommer, efter adskillige tidligere gymnaster i gymnastiktruppen Flying Superkids har stillet sig frem med fortællinger om råb i hovedet, offentlige skideballer og afstraffelser.
Ifølge gymnasterne, der i dag er voksne, ledte metoderne til et utrygt miljø, hvor flere aktivt forsøgte at undgå direktøren Lars Godbersen, der er centrum for deres kritik.
Men der skal slås ned på opførsel, der kan kategoriseres som psykisk vold - uanset hvor det sker, lyder det fra forperson Bente Boserup.
- Det her er et rigtig godt eksempel på, at vi ikke passer godt nok på børnene.
- Forskning i, hvad børn kan holde til, viser meget tydeligt, at børn ikke kan holde til at blive nedgjort, hånet eller ydmyget. Psykisk vold rammer deres personlighedsudvikling, og derfor er det dybt skadeligt. Det er lige så skadeligt, som hvis de havde fået fysiske bank, siger Bente Boserup.
Lars Godbersen har tidligere over for TV2 Østjylland forklaret, at han ikke genkender den kritik, der rejses af ham. Han mener, det må skyldes misforståelser og dårlig kommunikation.
- Jeg har ikke haft til hensigt at være udskammende, og jeg har ikke haft nogen forældre, der har kommet til mig i den periode og sagt, at du var udskammende i den her situation, sagde Lars Godbersen.
I dag er straffelovens paragraf 243 om psykisk vold formuleret sådan, at gerningsmanden skal tilhøre eller være tæt tilknyttet offerets husstand.
Det siger loven
§ 243: Den, som tilhører eller er nært knyttet til en andens husstand eller tidligere har haft en sådan tilknytning til husstanden, og som gentagne gange over en periode udsætter den anden for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd, der er egnet til utilbørligt at styre den anden, herunder ved udøvelse af negativ social kontrol, straffes for psykisk vold med bøde eller fængsel indtil 3 år.
Kilde: Retsinformation.dk
Op til at loven om psykisk vold trådte i kraft i april 2019, arbejdede Børnerådet på at sørge for, at man også vil kunne blive straffet, hvis det foregik uden for hjemmet, fortæller Bente Boserup.
Hun opfordrer til at tage dét, man i dag ved om børnepædagogik, alvorligt og få lovgivningen til at passe med forskningen.
Børnerådets kamp for at få ændret lovgivningen fortsætter, og forperson Bente Boserup ser historierne fra Flying Superkids som en oplagt mulighed for at få rejse diskussionen igen.
- Man må jo så sige, at Flying Superkids har foræret os nogle rigtig gode argumenter for, at det her skal børn ikke udsættes for, siger hun og tilføjer, at også historierne om Den Kongelige Balletskole og DR Pigekoret har vist, at børn udsættes grænseoverskridende flere steder.
En lovændring, der inkluderer foreningslivet, skolerne, og hvor børn ellers bruger deres tid, kan få betydning for frivillige, lærere og pædagoger over hele landet.
Bente Boserup håber fortsat, at mange vil sende deres børn ind i foreningslivet, og at voksne vil være frivillige i det.
Men hun mener, at der er brug for at tage hånd om dem, der ikke holder sig inden for grænsen.
- Der findes så meget godt foreningsliv i Danmark, som rigtig mange børn har vanvittig stor glæde af.
- Men så er der altså nogle få brodne kar. De skal ikke have lov til at ødelægge det for de mange. Det synes jeg simpelthen ikke, de skal, siger hun.
Du siger, at børn ikke lærer af straf. Gør voksne det?
- Nej, det gør voksne da heller ikke. Altså, der er ingen mennesker, som udvikler sig ved at blive straffet.
Men her advokerer du jo netop for straf til voksne.
- Grundlæggende tror jeg da ikke, at straf er vejen frem. Men på den anden side bliver vi nødt til at sige, at voksne er én ting, børn er noget andet.
- Børn skal udvikle sig, de skal vokse og gro, og så får de forhåbentlig ikke brug for straf, når de er voksne.
- Voksne har et særligt ansvar for at beskytte børn. Hvis ikke de kan finde ud af at varetage det ansvar, så er vi nødt til at sætte foden ned og sige, at det her er simpelthen forbudt, siger Bente Boserup.
TV2 Østjylland har mandag været i kontakt med Justitsministeriet om debatindlægget, men det har ikke været muligt for justitsminister Peter Hummelgaard (S) at stille op til interview.