Frivillige cykler rundt med de ældre: - Jeg synes, det er så flot, at de gider
I Randers kører frivillige ture på cykel med beboere fra ældrecentre.
En længere tur i rickshaw er noget, beboerne på ældrecentret Lindevænget i Randers ser frem til, da mange af dem savner at komme en tur rundt i byen eller ud i naturen.
93-årige Ywa Røschmann sidder foran med et tæppe og varmt tøj, og bagved sidder den frivillige klar til at styre el-rickshawen.
- Husk på, at vi sidder inde i vores små stuer til daglig. At komme ud og se alt det smukke - det elsker vi bare, siger en glad Ywa Røschmann.
Det er Jens Brammings tredje år som frivillig cykelpilot i Randers. Han er 69, pensionist, og gennem de seneste tre år har han styret en rickshaw igennem sin hjemby. Dagens tur er nummer 99.
- Jeg gør det, fordi det er dejligt - både for de ældre beboere og for mig selv, siger Jens Bramming til TV2 Østjylland.
Ywa Røschmann bor i en lejlighed på Lindevænget, og hun er meget taknemmelig for at kunne komme ud.
- Det er så dejligt. Det er noget, vi glæder os til alle sammen, når vi skal ud at cykle, siger hun.
De ældre skal have vind i håret
'Cykling Uden Alder' hedder initiativet, hvor der bliver stillet rickshaws til rådighed på flere plejecentre rundt i kommunen.
Her kommer de frivillige og kan tage cyklen og køre en tur med de ældre. Den enkelte kører ture med flere forskellige beboere, og i alt er der 44 frivillige cykelpiloter i Randers.
- Det går ud på, at vi gerne vil give de ældre lidt vind i håret. Det er dem, der ikke kan bevæge sig, som de har gjort tidligere. Når man har været vant til at komme ud hele livet, kan man savne at komme ud i naturen og vinden, siger Brigitte Saksø, der er konsulent i Team Frivillighed, Randers Kommune.
Hun fortæller, at de ældre kommer tilbage med et stort smil. De har nydt at komme ud og se den by, hvor de har boet i mange år.
Måske har de været et smut forbi kirkegården, gamle arbejdspladser eller steder, hvor de har boet.
Dejlig udsigt over Gudenåen
Dagens tur for Jens og Ywa går ned til Gudenåen, som den gør otte ud af ti gange, når de kører sammen. De har kørt sammen mange gange og kender efterhånden hinanden godt.
- Vi kommer tæt på hinanden og fortæller røverhistorier. Det kan være både fra fortiden og fra nutiden. Man kommer tæt på hinanden, når man bruger så meget tid sammen, siger Jens Bramming.
De kører på en sti langs Gudenåen - på vej hen til et sted, hvor de har været mange gange før. Her kan de holde en pause og kigge ud over vandet.
- Jeg synes, det er så flot, at de gider. De kunne da bruge deres tid på noget andet, men de får noget motion og noget snak med os piger, siger en taknemlig Ywa Røschmann.
Ligesom turen til Gudenåen er en fast tradition, er Ywa Røschmanns medbragte bolcher også blevet det.
De kan nu sidde sammen og sludre, mens de kigger ud over Gudenåen. De hygger sig begge to.
- Når jeg kommer hjem fra sådan en tur, siger min kone altid "hvor er du altså glad", fortæller Jens Bramming.
'Cykling Uden Alder' er en ordning, som findes i 46 kommuner. Her i Østjylland findes den i Skanderborg, Samsø og altså Randers.