Underretning mod Flying Superkids: Skulle stikke sin arm i toiletkummen som straf
I sommer sendte Børnerådet en underretning til Aarhus Kommune på baggrund af to episoder, som Flying Superkids selv kalder 'utilstedelige'.
En pige er til træning hos Flying Superkids. Pigen har ikke udført en øvelse, som hun skal. Som straf for fejlen siger træneren, at hun skal gå ud på badeværelset og stikke den ene arm i toiletkummen.
Det er en af to episoder, som er beskrevet i en underretning af Flying Superkids til Aarhus Kommune.
Underretningen blev sendt i begyndelsen af juli i år.
Bag underretningen står Børnerådets forperson, Bente Boserup. TV2 Østjylland har modtaget aktindsigt i både underretningen og i svaret til kommunen fra Flying Superkids.
I underretningen er det beskrevet, at informationerne stammer fra en person med tilknytning til Gymnastikgården i det vestlige Aarhus, hvor Flying Superkids træner og holder til.
I underretningen skriver Bente Boserup, at en sådan adfærd fra en træner både er ydmygende og nedværdigende.
- At en træner beder et barn om at stikke den ene arm ned i en toiletkumme, er langt langt over grænsen. Det kan næsten ikke være mere ydmygende, siger Bente Boserup til TV2 Østjylland.
Om episoden med pigen står der endvidere, at pigen nægter at adlyde sin træners ordre om at stikke armen i kummen, og 'fik så besked på at forlade træningssalen og vente på sine forældre i omklædningsrummet, fordi hun ikke havde hørt efter'.
Lyt til TV2 Østjyllands podcast om Flying Superkids her.
29 gymnaster bryder tavsheden
Den anden episode omhandler ifølge underretningen også en træning. Her blev alle børn, der ikke strakte armene tilstrækkeligt, som straf beordret til at løbe hen og kysse en forælder, de ikke kendte, på munden.
- At bede børn og unge om at kysse en forælder, de ikke kender, på munden, er igen en grænseoverskridende besked fra en træner, nøjagtig som hvis det var modsatte vej, at en voksen skulle kysse et barn, siger Bente Boserup.
I aktindsigten kan man læse, at Flying Superkids anerkender, at truslerne er blevet fremsat. Det er dog blevet ved trusler, lyder det.
I den seneste uge har TV2 Østjylland kunnet fortælle om en frygtkultur med direktør Lars Godbersen i spidsen. 29 gymnaster, der har været en del af Gymnastikgården fra 2007 til 2021, stod onsdag frem og fortalte om et træningsmiljø med råb, skældud og ydmygelser.
Børn forstår det ikke
Bente Boserup mener, at underretningen kaster et nyt lys over de historier.
- Grænseoverskridende adfærd forekommer stadig hos Flying Superkids. Selvom de (Flying Superkids, red.) fortæller om, at de har indført anerkendende kommunikation og andre tiltag for at sikre børnenes trivsel. Og de ting, som er kommet frem de seneste dage om en grænseoverskridende kultur i perioden 2007-2021, skærper alvoren af de her nye episoder. De viser, at det fortsat er et usundt sted at befinde sig for børn, siger hun.
Sportspsykolog Nikolaj Bonde Korsgaard fra Elite Sports Akademi Aarhus mener ikke, sådanne episoder bør finde sted.
- Det her med at bruge trusler i en træningssammenhæng som virkemiddel til præstation, det er et no go. Det er usundt for børn at være i, og det kan være skadeligt, siger han til TV2 Østjylland.
Foreningen, der selv tager afstand fra episoderne, forklarer til TV2 Østjylland, at der var tale om ironi eller sarkasme fra trænerens side. Men det skal man ifølge sportspsykologen være varsom med.
- Især overfor børn. Det vil de med stor sandsynlighed ikke forstå. Så der er altid en risiko for, at de opfanger truslen konkret og på en anden måde end den hensigt, der var tænkt, selvfølgelig afhængig af situationen og også af, hvordan forholdet er til deres træner, siger Nikolaj Bonde Korsgaard.
'Utilstedeligt'
Foreningen Gymnastikgården, der er den almennyttige forening bag den kendte trup, erkender, at begge episoder har fundet sted til en træning.
I et brev til Aarhus Kommune fra den 7. juli skriver formand Truels Kjer, at både enkeltpersoner og ledelsen af Gymnastikgården er bekendte med begge episoder. Han understreger, at ingen af episoderne blev fysisk effektueret og tilføjer:
- Både bestyrelse og ledelse tager dog skarpt afstand fra udtalelserne, der er utilstedelige og ikke under nogen omstændigheder må finde sted.
TV2 Østjylland har bedt Flying Superkids om en kommentar til underretningen. De skriver, at episoderne er sket til én træning og ikke to, som det fremgår af underretningen, og de har håndteret det efterfølgende.
- Både bestyrelse og ledelse tager afstand fra dette. Der er fejlagtigt brugt voksen ironi/sarkasme overfor børn, og det er selvfølgelig ikke i orden, hvilket også er blevet påtalt, skriver kontaktperson for Flying Superkids Søren Stoklund.
Efter episoden blev der afholdt et ekstraordinært bestyrelsesmøde, og ledelse og bestyrelse har talt med den pågældende træner. Her blev det ifølge Søren Stoklund gjort klart, 'at man ikke ville acceptere lignende hændelser i fremtiden'.
Aarhus Kommune oplyser, at de har behandlet sagen administrativt.
Kommunen har informeret Østjyllands Politi om sagen. De har besluttet ikke at indlede en efterforskning, viser TV2 Østjyllands aktindsigt i sagens dokumenter.
Redaktionel note
Informationer, der ligger til grund for Børnerådets underretning, stammer fra en person med tilknytning og indgående kendskab til Gymnastikgården. Disse informationer er givet til TV2 Østjylland fra en anonym kilde. Oplysningerne er blevet nævnt for forperson i Børnerådet Bente Boserup i forbindelse med et interview. Bente Boserup har efterfølgende på eget initiativ underrettet Aarhus Kommune.
Bestyrelsen og ledelsen i Flying Superkids bekræfter, at begge episoder har fundet sted. De påpeger i et skriftligt svar til TV2 Østjylland, at episoderne er sket til samme træning og ikke ved to forskellige træninger, som det fremgår af underretningen.