Antallet af narkosigtelser stiger markant - politiet går efter brugerne

Flere og flere bliver taget for at smugle eller have stoffer på lommen. Politiet går efter både købere og sælgere.

Udgivet Opdateret
Politiet anholder og sigter flere og flere i nattelivet. Her er det i centrum af Aarhus.

Hvis man har intentioner om at købe, smugle eller sælge stoffer, er det en god ide at se sig en ekstra gang over skulderen.

De seneste år har politiet nemlig konfiskeret store mængder euforiserende stoffer, og antallet af personer, der er sigtede for enten narkosmugling eller -besiddelse, er steget markant. På syv år er antallet øget med 58 procent. Det viser tal fra Østjyllands Politi. 

I 2015 rejste politiet i Østjylland 2.275 sigtelser i forbindelse med handel og indsmugling af narko. Siden da er tallet steget frem til 2022, hvor antallet af sigtelser nåede over 3.600. I indeværende år er antallet af sigtelser i første kvartal allerede på 952.

Hos Østjyllands Politi fortæller vicepolitiinspektør i Efterforskningsafdelingen, Anders Uhrskov, at de mange sigtelser både foregår i nattelivet og via onlineplatforme, hvor en stigende andel af stofhandlen foregår.

- Der er en stor del af handlen, der er flyttet til digitale medier, såsom Whatsapp, Snapchat, Facebook og Instagram, og det monitorerer vi løbende. Men vi er også stadig til stede i nattelivet og på de mere faste fysiske lokaliteter, hvor stofhandlen foregår ansigt til ansigt, siger Anders Uhrskov.

Politiet har øget fokus, særligt på brugere

En del af forklaringen på stigningen skyldes, ifølge en forsker, at politiet har et øget fokus på narkotikabekæmpelse.

- Politiet prioriterer området højt, og derfor er der tilført mange ressourcer. Og så handler det både om dygtighed og held fra politiets side, siger Thomas Friis Søgaard, der er lektor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

Særligt brugerne af narkotiske stoffer har, ifølge forskeren, i højere grad end før været i politiets søgelys.

- Historisk set har politiets narkotikabekæmpelse været rettet mod forsyningskæderne, men de seneste år har man ændret strategien, så den også er rettet mod brugerne. Tesen er, at man ved at anholde og sigte flere brugere, vil skræmme andre brugere væk, siger Thomas Friis Søgaard.

Han mener dog ikke, at tesen holder. 

- Hvis man kikker på den overordnede brug af illegale rusmidler, så har den været mere eller mindre stabil over de seneste ti år.

Flere større fisk bag tremmer

På forsyningssiden er en lang række kriminelle sat bag tremmer de seneste to år. Blandt andet kunne TV2 Østjylland fortælle, at flere hundrede kriminelle er idømt langvarige fængselsstraffe som følge af dekrypteringen af to tidligere kommunikationstjenester, Encrochat og SKY ECC. 

Det gjaldt blandt andet 11 personer, der var involveret i sagen om narkofabrikken på Gyllingnæs, som vi har dækket de seneste dage her på TV 2 Østjylland og også skildret i podcasten "Narkofabrikken."  

Sagen om narkofabrikken på Gyllingnæs:

I 2022 fik 11 personer 120 års fængsel for at have været en del af en narkoring med tråde til udlandet. Centrum var en amfetaminfabrik beliggende på en nedlagt landejendom på halvøen Gyllingnæs. To medlemmer af narkoringen blev dømt for at producere og haft til hensigt at producere ikke mindre end i alt 316 kilo amfetamin.

Narkoen blev efterfølgende solgt til mellemhandlere ved højlys dag på Lidl´s parkeringsplads i Odder. Signalet mellem køber og sælger var en Cocio på taget af bilen. Men politiet kom på sporet af narkoringen ved lidt af et tilfælde, og da fransk politi samtidig knækkede koden til en krypteret beskedtjeneste, som de kriminelle benyttede sig af, stod dansk politi med fældende beviser. Beviser der sendte narkoringen bag tremmer.

Otte ud af de 11 dømte har anket, og sagen kommer derfor for landsretten til august.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her