Astrid bruger 48 timer hver uge på bus og skole
Nu vil forældre kæmpe for, at den lokale folkeskole får plads til de ældste elever, så de ikke skal pendle så langt.
Klokken er 5.55, og Astrid Gyldenvang Bøgelund er i gang med sin morgenmad. En skål med mælk og nogle cornflakes.
Det går hurtigt, og snart er hun i gang med at rede sit hår.
- Jeg er godt nok træt i dag, siger hun og kigger sig i spejlet.
6.40 kører den første bus
Teenagere kan ofte have svært ved at stå op. I Astrids tilfælde ringer vækkeuret blot lidt før de fleste andre unges.
Hun skal ud ad døren kl. 6.30 for at nå bussen. Denne morgen er hun den første, som kommer til stoppestedet i Bønnerup Strand.
- Hej, råber hun til sin søster.
Storesøsteren er flyttet hjemmefra og bor lige overfor stoppestedet. Astrid skal til Grenaa for at gå i skole - 21 kilometer fra Bønnerup Strand.
Først lukkede overbygningen
Langsomt kommer flere elever til og tager mundbindet på og mobilen frem. Klokken 6.40 kører bussen af sted.
Bussen fortsætter ad mindre veje mod Meilgaard og Tranehuse, hvor yderligere et par stykker står på, inden bussen kører mod Glesborg.
Astrid kører lige forbi Glesborg Skole.
Her gik hun i skole indtil sommerferien, men nu hvor hun er begyndt i 7. klasse, er Glesborg kun en mellemstation.
Kort efter ankomsten til Glesborg, hopper Astrid på rute 214 til Grenaa.
Hun gaber flere gange i bussen.
- Jeg er faktisk rigtig glad for min nye skole, men det er bare afstanden og alle de timer, jeg bruger, som er problemet, siger Astrid Gyldenvang Bøgelund.
Da hendes storesøster gik i 7. klasse, skiftede hun fra Glesborg Skole til Ørum Skole. Sådan har det været i mange år. Ørum er noget tættere på Bønnerup Strand end Grenaa.
Men sidste år lukkede overbygningen på Ørum Skole. Faldende børnetal og en presset økonomi fik politikerne til at træffe den beslutning.
Derfor skal Astrid nu ud på den noget længere bustur.
- Vi har faktisk spurgt hende, om hun ikke vil gå på friskolen i Gjerrild, som ikke ligger så langt væk. Men hun vil hellere være tæt på de kammerater, hun gik i skole med på Glesborg Skole, siger Astrids mor, Birgit Høyer Gyldenvang.
Da overbygningen i Ørum lukkede, valgte en række lokale forældre at lave 'Min Friskole' i protest. Den åbnede i august, og den har fra begyndelsen været større end folkeskolen i Ørum.
Nu lukker skolen
Det har nu fået politikerne til at foreslå Ørum Skole helt lukket. Elevgrundlaget er der ikke længere, fordi mange i stedet har valgt den nystartede friskole i byen.
Fair nok, lyder det fra de fleste af de tilbageværende forældre i folkeskolen. Men, og der er et men:
Når skolen lukker i Ørum, så skal der overbygningen tilbage hos naboskolen i Glesborg.
- Hvis vi skal prøve at udvikle midten af Norddjurs, så skal vi have et fuldt folkeskoletilbud fra 0. klasse til 9. klasse igen. Man kan se, at det er en fælles forældreflok, der vil det her, siger Birgitte Bønnerup, der er formand for skolebestyrelsen i Børneby Midt.
35 minutters ventetid
Rute 214 nærmer sig så småt Grenaa. Klokken 7.32 står Astrid af ved Grenaa Gymnasium og går det sidste stykke med sine veninder hen til sin skole.
35 minutter før det ringer, er hun på plads i skolegården.
Der bliver tid til at tale lidt om eftermiddagens håndboldtræning. Og så bliver der danset og sendt video videre via appen TikTok.
Mellem dansene gaber Astrid igen flere gange.
Kan jeg gå hjem nu?
Først 1 time og 40 minutter efter hun tog hjemmefra om morgenen, er Astrid nu klar til dagens første lektion., geografi.
- Kan jeg ikke gå hjem i dag, Søren? spørger hun sin lærer:
- Jeg er træt!
Faktisk er Norddjurs Kommunes egen politik på området, at elever ikke må have mere end én times kørsel til skole.
- Vi er en stor kommune, og det er svært at planlægge, men det er ikke godt nok. Vi sidder og kigger på det i budgetforhandlingerne, og jeg kan godt løfte sløret for, at man eksempelvis kunne forestille sig taxaer visse steder, hvor der ikke er så mange elever, der skal med, siger Jan Petersen (S), Norddjurs' borgmester.
Læreren får Astrid - og resten af klassen - i gang med geografitimen. De skal placere danske byer på landkortet, og rangere byerne efter størrelse.
- Min træthed er værst lige inden, vi går gang i timen, og så sidst på skoledagen er jeg også træt, forklarer Astrid Gyldenvang Bøgelund.
Er det ikke bare, fordi du ligesom mange andre teenagere går sent i seng?
- Det synes jeg ikke. Jeg sov klokken ti i går aftes, men det er også svært at komme tidligt i seng, når jeg også gerne vil gå til håndbold og i klub.
Jeg ser næsten ikke min datter
Trods trætheden er Astrid glad for sin nye skole. Der er mange unge samlet, og der bliver dannet nye venskaber.
Alligevel plager hele situationen hendes mor.
- Jeg ser næsten ikke min datter, og hun er altså kun 13 år. Jeg mener, der bør være en folkeskole i hele skoletiden lidt tættere på os, siger Birgit Høyer Gyldenvang.
Selvom løbet måske er kørt for hendes datter, så håber hun, at den del af Djursland igen får en folkeskole med en overbygning.
Måske bliver det ændret nu
Det samme håb deler den lokale skolebestyrelse.
- Vi mener, at hvis vi skal fokusere på midten og tiltrække nogle ressourcestærke familier, som kommunen har brug for at vende befolkningsudviklingen herude, så skal de satse på en overbygning her i Midt siger Birgitte Bønnerup, formand for skolebestyrelsen i Børneby Midt.
- Med al sandsynlighed får de noget af svaret i morgen, tirsdag, når Norddjurs' politikere formentlig indgår et endeligt budgetforlig for næste år, fortæller Norddjurs' borgmester, Jan Petersen.
Får Astrid og kammeraterne et skoletilbud tættere på?
- Så må du vende tilbage i morgen. Jeg kan ikke bryde den aftale om, at vi tjekker vores tekster i aften og kan offentliggøre det i morgen. Men jeg kan hvert fald godt sige, at de høringssvar, der er afgivet på transport og spørgsmål om overbygning i midten, selvfølgelig har gjort et politisk indtryk, og vi bliver nødt til at forholde os til dem. Men selve løsningen må jeg desværre ikke offentliggøre. Vi giver lyd fra os i morgen, siger han.
Hjemme 16.40 og så til håndbold
Imens fortsætter Astrid Bøgelund Gyldenvang med at bruge ti timer hver dag på skole og transport.
Når skoledagen slutter klokken 15, skal hun fordrive 40 minutter, inden bussen kommer.
Og først klokken 16.40 er hun helt hjemme igen i Bønnerup Strand.
Det er jo forfærdeligt, fordi det er jo bare spild af tid. Her om en halv time skal jeg jo nå til håndbold også, siger Astrid Gyldenvang Bøgelund.