Carsten trodser loven: Sender medicin til Ukraine
Carsten Pleman har selv prøvet at miste en nær til epilepsi. Nu hjælper han med at samle ind til ukrainere med sygdommen.
"This is a donation of life important medicine for children with epilepsy in Ukraine." (Dette er en donation af livsvigtig medicin til børn med epilepsi i Ukraine red.)
Sådan står der i en seddel i den pakke, som familien Pleman fra den lille landsby Holbæk på Norddjurs for nylig sendte af sted.
Destinationen er et center for neurologi i den polske hovedstad, Warszawa. Herfra skal medicinen videre til Ukraine.
Selvom det er ulovligt at videregive eller donere receptpligtig medicin, er der mange, som har bidraget til pakken, som i alt indeholder 10 kilo epilepsi-medicin.
- Der var slet ingen tvivl om, at vi ville gøre det her, selvom det er ulovligt. Det bød min samvittighed mig. Jeg ved, hvordan det er at stå i den situation i yderste konsekvens. Jeg ved, hvad der kan ske, siger Carsten Pleman.
- Det er samvittigheden, der tæller
I 2019 mistede han og hans kone Katja deres ni-årige søn Valentin, da sønnen fik hjertestop i forbindelse med et epilepsianfald.
Han var ikke et sekund i tvivl, da han fandt ud af, at der er problemer med at skaffe den nødvendige medicin i Ukraine.
- De kan ikke skaffe medicin, som kan være med til at stoppe anfald, derovre, så vi var fuldstændigt enige om, at det var det her, vi skulle, forklarer han.
Han er godt klar over, at det er ulovligt at videregive receptpligtig medicin, men Carsten Plemans samvittighed talte højere.
- Jeg har altid haft det sådan, at i sådan nogle tilfælde, så er det samvittigheden, der tæller, siger han.
Men er du ikke bekymret for, at medicinen ender andre steder, end hvor det er tiltænkt?
- Jeg har ingen bekymringer i forhold til det. Vi har fået verificeret, at det er et neurologisk center og har selv talt med dem, fortæller Carsten Pleman om modtageren af pakken med de 10 kilo epilepsi-medicin.
- Det kommer ikke i hænderne på nogen, som ikke skal have det.
Kan ikke vente
Carsten Pleman er af den overbevisning, at Danmark bør gøre mere i forhold til at sende epilepsimedicin til det krigsramte land.
Han har selv kontaktet flere politikere for at gøre opmærksom på det, men i sidste ende havde han brug for at handle nu og her.
- Inderst inde håber jeg, at man fra statens side vil gå ind og sende den medicin, der er behov for. Meget af det koster næsten ingenting. Det er pebernødder. Men der er ikke tid til at vente på det - krigen er forbi og landet genopbygget, inden de bliver færdige, mener han.
Han er klar over, at 10 kilo medicin i et stort land som Ukraine ikke rækker til specielt lang tid.
- Men jeg synes alligevel, det er det værd. Epilepsi er en af de sygdomme, som nemt bliver glemt. Og hvis behovet er der, så sender vi mere. Vi har ikke tænkt os at stoppe, konstaterer han.
Den polske kontakt
TV2 ØSTJYLLAND har været i skriftlig kontakt med Dr. Piotr Zwoliński, som er bestyrelsesformand i EMERGEN Foundation, en organisation som modtager og distribuerer epilepsimedicinen fra Polens hovedstad Warszawa og ind i Ukraine.
Han forklarer, at man siden krigens første dage har leveret epilepsi-medicin til den ukrainske by Lviv, hvorfor det bliver fordelt i portioner og derefter bliver sendt ud til resten af landet.
Under normale omstændigheder har organisationen ikke lov til at distribuere medicin, men i den nuværende situation har man via lovgivning i Polen fået lov at modtage medicin fra hele verden og sende det videre til Ukraine.