Fugt truede herregårds eksistens: Nu er fremtiden sikret
Efter flere års kamp med fugt i kælderen, der truede både kælderen og de øvre etager, har Gammel Estrup fået doneret penge til en renovering.
De ansatte på Gammel Estrup kan snart ånde lettet op.
Flere fonde og Norddjurs Kommune er nemlig gået sammen og har muliggjort en renovering af kælderen, der skal udbedre de skader, der i længere tid har truet museets eksistens.
Den gamle hovedbygning på museet Gammel Estrup i Auning har i den seneste tid været truet af både fugtproblemer i kælderen og af et gammelt tag.
- Vi har desværre ikke penge i vores almindelige drift til vedligeholdelsesarbejder af den størrelse, siger museumsdirektør Britta Andersen i en pressemeddelelse.
Efter to år, hvor museet har forsøgt at skaffe midlerne til en renovation, gik CAC Fonden, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Aage og Johanne Louis- Hansens Fond, William Demant Fonden og Norddjurs Kommune sammen om finansieringen.
- Jeg blev helt utrolig glad, da det endelig lykkedes os at nå i mål her i sommeren 2021, siger museumsdirektøren.
Fugten trængte op i bygningens øvre etager
Det er klimaproblemer i kælderen under sydfløjen, der har været problemet. Fugten er begyndt at trænge op i rummene højere oppe i bygningen, og det har derfor været kritisk for museet at få klimasikret kælderen.
- Fugt trænger op gennem murene, og vi kan nu se store fugtskjolder på væggene, blandt andet i herregårdskapellet i stueetagen. Vi har længe været bevidste om problemet og meget bekymrede for, hvor meget skade det kunne gøre, både på den korte og den lange bane, siger Britta Andersen.
A.P. Møllers fond hjalp for kort tid siden Gammel Estrup med at finde midler til at reparere det gamle tag på bygningen. Med den kommende renovering af kælderen vil der være yderligere muligheder for at lave andre udstillinger på museet.
Ifølge museumsdirektøren har kælderen i gamle dage dannet ramme om blandt andet ”borgestuen”, hvor de ansatte spiste og opholdt sig i deres sparsomme fritid.
Når kælderen er gjort brugbar, har de planer om at genskabe denne borgestue med lange borde og bænke.
- Vi oplever en stor interesse for de skjulte rum såsom kældre, lofter og ”hemmelige” gange, så vi har længe haft en drøm om at gøre disse steder tilgængelige for publikum, siger Britta Andersen.
De mange fonde samt Norddjurs Kommune har givet omkring 10 millioner kroner til renoveringen, og museumsdirektøren håber ikke, at det bliver dyrere.
- Vi ved simpelthen ikke, hvor vi skal gå hen, hvis budgettet ikke holder. Vi har selv betalt en del til nogle murere og ingeniører, der skulle lave midlertidige løsninger, så vi har ikke mange penge tilbage selv, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Gammel Estrup er klar til at gå i gang med klimasikringen, men venter lige nu på en tilladelse fra brandmyndighederne, før det endelige arbejde kan starte.