Her vælter det ind med asbest - graves ned hver dag
Et nyt lovkrav har fået husejere til i panik at skifte tag, og det betyder bunkevis af asbestholdigt affald.
Siden et nyt lovkrav til håndtering af asbestholdigt affald kom frem tidligere på året, har efterspørgslen på nye tage slået alle rekorder.
Og det har betydet rekordmeget asbestholdigt affald. Affald, der ender sine dage på Reno Djurs' deponeringsanlæg i Glatved syd for Grenaa.
- Lige for tiden vælter det ind. Der kommer rigtig meget, siger Lennarth Nielsen, miljøingeniør ved Reno Djurs.
Fra 1. januar 2025 er det ikke længere lovligt for den almindelige dansker selv at udskifte asbesttag. Det vil i stedet kræve en autoriseret håndværker, og det har fået husejerne til at frygte, hvad lovkravet vil gøre ved prisen på et nyt tag.
Allerede nu har anlægget modtaget næsten lige så store mængder som hele sidste år.
- Der kan stadig nå at komme en del ind de næste tre måneder. Der er mange, der ringer og skriver og har spørgsmål til det her med asbestaffald, siger miljøingeniøren.
Dækkes med sand og jord
Asbestaffaldet, der blandt andet består af eternittagplader, kommer fra 23 jyske kommuner. Blandt andet Skanderborg, Odder, Horsens og Favrskov.
Indtil videre har kommunerne leveret mere end 32.000 ton - knap et ton mindre end hele sidste år.
Affaldet bliver læsset af i en såkaldt asbestcelle, hvor der er krav om, at man bærer maske. Når dagen er omme, bliver alt det nye affald dækket til med jord og sand.
- Så er det skærmet af for omverdenen, så der ikke kommer asbestfibre i luften, og så ligger det her til evig tid. Når det er dækket af, sker der ikke noget for os mennesker, og asbesten er ikke farlig på den måde, så der er ikke nedsivning af farlige stoffer, siger Lennarth Nielsen.
- Man kan ikke genanvende det eller brænde det af - det giver i hvert fald ikke mening. Man graver det ned, så det er af vejen.
Og selvom man skulle tro, at mere arbejde for deponeringsanlægget betyder en bedre forretning, så hænger det ikke sådan sammen, fortæller han.
- Vi må ikke tjene penge, men heller ikke gå i underskud. Så det koster det, det koster at drive anlægget, siger miljøingeniøren.
Private bør ikke håndtere asbest
Det varslede lovkrav har ligeledes sat pres på byggemarkederne, der har svært ved at følge med efterspørgslen på tagplader.
Ifølge Tine Sode, der er fagekspert i Videncenter Bolius, er årsagen til panikken hos husejerne højst sandsynlig, at mange har misforstået reglerne og frygter en decideret priseksplosion.
Asbesten er ikke farlig, så længe den er indkapslet. Men begynder man at renovere sit hus, er der stor sandsynlighed for, at asbesten bliver frigivet.
Asbest
Asbest er dokumenteret som årsag til kræft i lunger, strube og æggestokke, og i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte – såkaldt lungehindekræft.
Der er desuden væsentlig mistanke om, at asbest medvirker til kræft i svælg, tyk- og endetarm og i mavesækken.
Lungehindekræft opdages normalt først 30-60 år efter, man har været udsat for asbest.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Ifølge Kræftens Bekæmpelse skal der kun indåndes en smule asbeststøv for, at det på sigt kan skade organerne. Har man været udsat for asbest, bliver man ofte først ramt af kræft 30 år senere.
Lars Gunnarsen, der er professor emeritus ved Aalborg Universitet og i mange år har arbejdet med indeklima og menneskers behov i bygninger, hilser det nye lovforslag velkomment.
- Asbest er superfarligt, de små fibre kan flyve rundt i luften og blive indåndet, siger han.
- Der er behov for en stramning af reglerne, fordi vi ser meget asbestaffald blive smidt på uautoriserede steder, og folk, der ikke bruger de nødvendige værnemidler eller arbejder med det på en uansvarlig måde.,
Bolius har ligeledes i længere tid frarådet, at folk selv tager taget ned.
Maner til ro
På trods af de pressede boligejere og håndværkere, der ikke kan følge med, så fastholder Socialdemokraterne, at de ikke vil rokke ved fristen den 1. januar 2025.
- Jeg vil opfordre husejerne til, at man ikke panikker nu og begynder at rive ting ned i vildskab. Hellere få nogen, der har forstand på det, til at gøre det, siger Jens Joel, der er østjyskvalgt medlem af Folketinget for Socialdemokratiet.
Han anbefaler husejerne at slå koldt vand i blodet.
- Hvis man har et intakt tag, kan det formentlig sagtens ligge nogle år endnu. Jeg tror heller ikke, det bliver voldsomt meget dyrere, for de fleste håndværkere ved jo heldigvis, hvordan man arbejder med det her. Det sikrer vi, at alle gør fra 1. januar, siger Jens Joel.
Ifølge Videncentret Bolius har flere hundrede tusinde danske huse et tag, der indeholder asbest.