John smager på fortiden: - Som mor lavede den

Ægteparret Oda og John Søgaard-Nielsen smagte på menuen fra et lokalt gods og hørte historien bag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
- Det er helt historisk rigtigt, siger John Søgaard-Nielsen om desserten, der stod på rødgrød med fløde.

Denne sommer skal ældre i Norddjurs Kommune spise som herremænd.

De får mulighed for at smage en bid af fortiden, når tre retter fra den lokale madhistorie er kommet på ældre hjemmeboende borgeres madplan.

Retterne er mere end 100 år gamle, og tirsdagens menu, som var den første af tre retter, har rødder tilbage i 1895.

Fiskeboller, citronsauce, nye kartofler og agurkesalat. 

- Det smager skønt, siger John Søgaard-Nielsen.

En ret fra Katholm Gods

I alt 157 borgere i Norddjurs Kommune har bestilt den over 100 år gamle menu, og ægteparret Oda og John Søgaard-Nielsen er nogle af dem.

- Det smager skønt, siger John Søgaard-Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

De historiske menuer er et samarbejde mellem kommunen og Det Grønne Museum.

- Jeg synes, det er en fremragende idé, og jeg synes, det er morsomt at kæde daglig mad sammen med historisk mad. Det er morsomt at tænke på, at man for 100 år siden her på egnen lavede mad efter den her opskrift, siger John Søgaard-Nielsen.

Ægteparret kommer fra Trustrup.

Fiskeboller og citronsauce blev oprindeligt spist på Katholm Gods ved Ålsø på Djursland. Godset har madlister tilbage fra 1895.

- En af de menuer, man serverede i juli måned, er altså fiskeboller i citronsovs. Det ved vi, fordi det står på de her madlister, siger Bettina Buhl, museumsinspektør hos Det Grønne Museum, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Som vor mor lavede den

Med menuerne får borgerne også et stykke papir, der fortæller historien bag.

- Vi gør det her, fordi det er en del af den lokale madhistorie, som vi rigtig gerne vil sætte fokus på, siger museumsinspektøren.

Efter fiskebollerne er det tid til dessert. Sommerklassikeren rødgrød med fløde er ifølge ægteparret helt historisk rigtigt.

- Rigtig frugtgrød som vor mor lavede den i vores barndom, siger John Søgaard-Nielsen.

De historiske menuer er et samarbejde mellem kommunen og Det Grønne Museum.

De øvrige historiske menuer byder på grydekylling med nye kartofler og vildtragout lavet på lokalt vildt og grønt. Og så står den på jyske pandekager med rabarberkompot. 

Se det fulde indslag herunder.

Denne sommer skal de ældre i Norddjurs kommune spise som herremænd - altså helt bogstaveligt. Tre over 100 år gamle historiske menuer fra den lokale madhistorie er nemlig kommet på de ældre hjemmeboende borgeres madplan. I dag skulle de smage på menuen fra et lokalt gods og høre historien bag.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her