Kendt forfatter stopper som præst på ferieø
Efter lidt over et år stopper Kristian Ditlev Jensen som præst på Anholt.
Kristian Ditlev Jensen har sagt sit job op som præst på Anholt.
Han startede i jobbet i efteråret sidste år og har siden haft en halvtidsstilling som præst på øen.
Det har dog vist sig at være for besværligt for ham at have andre arbejdsopgaver ved siden af, når han skulle pendle fra Danmarks mest isolerede ø, der ligger tre timers færgesejlads fra nærmeste fastland.
Det har betydet mange timers transport og hotelovernatninger på fastlandet.
- Jeg har skullet ind på land for at lave andet arbejde, og samtidig har jeg børn i København og en kæreste, der bor i Odense. Og det har bare vist sig for svært at få til at fungere i praksis, forklarer han.
Kristian Ditlev Jensen har udgivet ti bøger som forfatter, heriblandt "Det bliver sagt" fra 2001, der skildrer de seksuelle overgreb, han var udsat for som barn. Som journalist er han fast tilknyttet Weekendavisen, men han har også tidligere skrevet for blandt andet Information, Berlingske og Politiken.
Et unikt samfund
Der er cirka 140 beboere på Anholt. Og med kun få daglige afgange med færgen betyder det, at man opbygger et særligt forhold til hinanden, ifølge Kristian Ditlev Jensen.
- Jeg tror, der er en speciel dynamik i, at når der er så få, kan folk ikke klare sig uden hinanden. Selv hvis en person ikke kan lide dig, får du stadig et lift op til færgen, for man må hjælpe hinanden. Det sidder så dybt i en, at når man er på samme ø, så må man hjælpes ad.
- Den fedeste kliche er, at man kommer hinanden ved. Det er en landsby på speed, har jeg næsten lyst til at sige. Jeg plejer at sammenligne det med, at man bor på et kollegium. Jeg har boet på et kollegium i København med 140 beboere, og det er det samme antal mennesker, der bor på Anholt. Man har virkelig den der følelse af, at alle kender alle, forklarer præsten.
Forfatteren nævner også Anholts unikke natur som et af højdepunkterne fra tiden på øen.
Købte 30 får
Problemet med de lange transporttider har længe været der for Kristian Ditlev Jensen.
Han har ifølge ham selv haft en god dialog med biskoppen og provsten for at finde en holdbar løsning, men uden held.
Han har endda købt 30 får, som han har på Anholt, i et forsøg på at skabe en ekstra indtægt ved at sælge lam. På den måde ville han ikke skulle til fastlandet så ofte for at arbejde. Fårene har dog ikke været nok.
Og nu er det altså blevet for meget med de lange transporttider. Kristian Ditlev Jensen kan dog også se meget positivt ved at være så langt fra fastlandet.
- Det er et tveægget sværd, for man får ikke næstekærligheden og fordybelsen, hvis det ikke var så isoleret.
Flytter til Fyn
Kristian Ditlev Jensen fortsætter i erhvervet som præst, men fremover bliver det i den fynske landsby, Kværndrup.
Kværndrup Kirke er blandt andet kendt for tidligere at have været slotskirke for slottet Egeskov.
Valget faldt blandt andet på Kværndrup, fordi Kristian Ditlev Jensens far bor i byen.
Afskeden med Anholt bliver dog ikke nem.
- Det har nok været en af de sværeste beslutninger i mit liv. Det er et helt særligt og fantastisk samfund. Det er helt unikt.