Opfordrer danskerne til at droppe Temu helt
Efterhånden er det de fleste varer hos Temu, som Forbrugerrådet Tænk fraråder, at man køber.
Lad være med at købe ting hos den kinesiske handelsplatform Temu.
Så klar lyder opfordringen nu fra Forbrugerrådet Tænk.
Det siger vicedirektør, Esben Grønborg Geist, til TV 2.
- Vi har ingenting imod, at ting er billige. Men vi har noget imod det, når vi ser, at produkterne er farlige, og at der kan være problemer med dem. Det skal vi beskytte hinanden og vores børn imod, uddyber han.
- Nu er det snart jul, og vi siger til forbrugerne, at man skal lade være med at købe ting på Temu, fortsætter han.
Tidligere har Forbrugerrådet Tænk særligt advaret imod at købe legetøj på platformen, idet der både er risiko for, at det indeholder sundhedsskadelige stoffer eller kan gå i stykker på en måde, der udgør en kvælningsrisiko for børn.
Men nu gælder advarslen alle produkter på platformen.
"Meget kontant melding"
Fordi varerne på Temu sendes fra Kina, skal de ikke overholde den lovgivning om eksempelvis miljøskadelige stoffer, som gælder for varer, der er købt og sendt inden for EU.
- Vi er vant til i Danmark, at vi har en lovgivning og myndigheder, som tjekker de produkter, der kommer ind i landet. Vi er vant til, at de er sikre, og sådan skal det også være, forklarer Esben Grønborg Geist.
Han siger, at Forbrugerrådet har set eksempler på, at produkter fra Temu kan give stød eller ligefrem gå i brand.
TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn, kalder udmeldingen for "meget, meget kontant", men han er dog usikker på, hvilken konsekvens advarslen får.
- Det er svært (at forhindre, at folk handler på platformen, red.), for det er helt tydeligt, at der er omkring 250.000 danske brugere af Temu. De står stærkt, det må man sige, forklarer han.
Pensionskasser trækker investeringer
Udmeldingen kommer dagen efter, at flere store danske pensionsselskaber meldte, at de ville trække deres investeringer i Temus moderselskab, PDD Holdings.
Det skete, efter at TV 2 kunne afsløre, at flere pensionskasser har investeret millionbeløb i PDD Holdings.
Det gælder blandt andet PFA, PensionDanmark og Lærernes Pension, som nu alle vil trække deres investeringer.
Erhvervsminister Morten Bødskov kaldte tirsdag pensionskassernes investeringer for "helt på månen".
- Det forstår jeg ingenting af. Virkeligheden er jo den, at mange af de her pensionskassers medlemmer er ansat i de butikker, Temu udkonkurrer, lød det.
Lovgivning på vej
Hos Forbrugerrådet Tænk peger man dog også pilen tilbage på politikerne, når det endelige ansvar for, hvad der handles på Temu, skal placeres.
- Forbrugerne har selvfølgelig et ansvar, men først og fremmest er det politikerne, som skal lave reglerne om, så vi ikke bliver udsat for de her farlige produkter fra Temu, siger Esben Grønborg Geist.
Det er særligt i EU, at lovgivningen skal ændres, så Temu ikke kan gøre brug af de smuthuller, der er lige nu, uddyber han.
Ifølge TV 2s erhvervskommentator er den lovgivning også på vej.
- Der er initiativer på vej, både i EU og herhjemme. Om det er nok, må man vente og se, siger Ole Krohn.
- Spørgsmålet er, om Temu gerne vil have en fremtid i Europa – og om de så kommer til at gøre noget ved tingene, afslutter han.