Lokal socialdemokrat: Statsministeren er ikke oplyst nok i sag om forbehold

I dag begynder Mette Frederiksen en kampagne rundt i landet for at få danskerne til at stemme for at afskaffe det danske forsvarsforbehold. Nu møder hun kras kritik fra partifælle i Norddjurs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Tom Bytoft (S) mener ikke, at statsminister Mette Frederiksen (S) er oplyst nok i spørgsmålet - og den kommende afstemning - om forsvarsforbeholdet. Foto: Fra Socialdemokraterne i Norddjurs

Statsminister Mette Frederiksen (S) begynder i dag sin kampagne for at få danskerne til at stemme ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Men partifællen Tom Bytoft, kommunalbestyrelsesmedlem i Norddjurs Kommune, mener, at Mette Frederiksen ikke er oplyst nok om emnet, når hun går ud og anbefaler et ja.

- Jeg stemmer nej. Det gør jeg blandt andet, fordi jeg synes, det er dobbeltkonfekt både at være medlem af NATO og at være med i EU's militære operationer. Det ser jeg ingen grund til, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Lusker afstemning ind

Ifølge Tom Bytoft forsøger regeringen at "luske en afstemning ind ad bagdøren", som han formulerer det.

- Folk er - helt forståeligt - bange for, hvad der sker tæt på vores grænser (konflikten i Ukraine red.). Men regeringen bruger det i en frygt-kampagne i stedet for på et oplyst grundlag.

Vil du sige, at Mette Frederiksen ikke er oplyst nok om emnet?

- Ja, det mener jeg.

Tom Bytoft er godt klar over, at det ikke nødvendigvis er en populær holdning for en socialdemokrat at indtage, men han tror ikke på, at en afskaffelse af forbeholdet vil være godt. Tværtimod.

- Det negative er, at det ikke er gratis at blive medlem af en EU-hær, som jeg tror, det her er. Det koster penge. De penge kan bruges meget bedre på fredelige formål og velfærd generelt, mener han, som ikke lægger skjul på, at han er EU-modstander.

- Lige nu tager vi EU-bistand væk fra Afrika og Asien for at finansiere det her. Det er tåbeligt, hvorimod det at støtte udviklingslandene er med til at støtte en fredelig verden, siger han.

Ved ikke, hvor byrådsgruppen står

Hvorvidt han er eneste socialdemokrat i byrådsgruppen i Norddjurs Kommune, som siger nej tak til at afskaffe forbeholdet, ved han ikke.

- Jeg ved det ikke. Jeg har ikke flashet det som debat i byrådsgruppen, siger han.

Til gengæld er han på AOF's vegne ved at arrangere et oplysningsmøde i kommunen.

- Jeg håber både at få ja- og nejstemmer til at stille op til debatten, så vi kan blive klogere på, hvad vi stemmer om, siger Tom Bytoft.

- Det er nu, vi skal tage stilling

TV2 ØSTJYLLAND spurgte i dag Mette Frederiksen, hvad hun siger til, at hendes partifælle ikke vil stemme for at afskaffe forbeholdet.

- I mine øjne styrker vi NATO, når vi styrker EU. Vi lever i en så urolig verden, og der er så mange konflikter, at vi har behov for både et stærkere NATO - det er derfor Danmark skruer op for vores forsvarsbudget - og vi har behov for et stærkere EU. Så NATO og EU må aldrig være hinandens modsætninger. Vi har behov for at styrke begge institutioner, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Han kalder dig uoplyst. Hvad siger du om det?

- Selvfølgelig er der socialdemokrater, som mener noget andet, end jeg gør. Men altså... jeg er nødt til at sige det direkte: Der er krig på vores kontinent. Det er nu, vi skal tage stilling til, hvor Danmark vil placere sig i verdenshistorien.

Forsvarsforbeholdet

Forsvarsforbeholdet betyder, at Danmark ikke deltager i de dele af EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik, som påvirker forsvarsområdet.

Danmark deltager således ikke i EU's militære operationer, finansierer dem ikke og stiller ikke med soldater og militært isenkram til EU-ledede konfliktområder.

Forsvarsforbeholdet blev til efter et dansk "nej" ved folkeafstemningen om Maastricht-traktaten i 1992. 

Juridisk kræver det ikke en folkeafstemning af afskaffe forsvarsforbeholdet, men der er er indgået en politisk aftale om ikke at tilslutte sig forsvarssamarbejdet uden en folkeafstemning. 

Danmark har desuden forbehold om euroen og dele af EU's retspolitik.

Kilde: Forsvaret

Efter artiklen

Søndag formiddag har Tom Bytoft kontaktet TV2 Østjylland, fordi han i artiklen føler sig fejlfortolket.

Han skriver følgende i en mail:

”Jeg har aldrig givet indtryk for at statsminister Mette Frederiksen som uoplyst, eller andet der sætter spørgsmålstegn ved hendes seriøsitet. Jeg ønsker i retter dette snarest, jeg står ved min kritik og skeptisk vor præmisserne for folkeafstemningen, men kunne aldrig finde på at være personlig. Jeg står naturligvis til jeres rådighed, såfremt i ønsker dette uddybet.”


TV2 Østjyllands journalist har søndag formiddag talt med Tom Bytoft. Journalistens notater fra interviewet, som foregik via telefon, er blandt andet følgende:

”Vil du gå så langt som til at sige, at Mette Frederiksen er uoplyst om emnet?”

Til det svarer Tom Bytoft: ”Ja, det mener jeg.”


Tom Bytoft mener, at han svarede på, om Mette Frederiksen ikke har oplyst nok om emnet.


TV2 Østjylland står fast på, at Tom Bytoft svarede på dét, han er citeret for i artiklen.


Overskriften på artiklen er ændret fra ”Lokal socialdemokrat: Statsministeren er ikke oplyst nok” til ”Lokal socialdemokrat: Statsministeren er ikke oplyst nok i sag om forbehold”, da den oprindelige overskrift kunne misforstås, hvis man kun læste overskriften.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her