Ny uddannelse åbner midt i skoven
Fra og med 2020 kan man læse til skov- og landskabsingeniør på Skovskolen ved Auning. Tidligere har man kun kunne læse på studiet i Nordsjælland.
Skovskolens forstander viser begejstret rundt på skolens arealer i Løvenholm Skovene.
- Det er er lige foran parkeringspladsen, at vi planlægger at få bygget nye kollegieværelser, siger Thomas Færgeman til TV2 ØSTJYLLAND og peger hen mod et shelter og en bålplads bygget af massive bjælke.
Rundt om er elever i gang med at høvle bjælker til et hus, mens der er motorsavslarm i baggrunden.
- Stedet her kommer til at sprudle af liv året rundt, siger Thomas Færgeman og uddyber fremtidsplanerne for stedet.
Behov for ekstra arbejdskraft i Jylland
Skovskolen rummer allerede AMU-kurser og uddannelsen som skov- og naturtekniker, men fra 2020 kommer der endnu flere elever.
Behovet for skovfogeder og specialiserede ansatte ved de jyske kommuner er nu så stort, at der fra 2020 årligt kommer 35 bachelorstuderende på den uddannelse, som hedder skov- og landskabsingeniør.
Når uddannelsen er løbet helt i gang, vil det betyde op mod 140 ekstra studerende tilknyttet skolen om året.
- Der er et stort behov for skov- og landskabsingeniører i Jylland, siger Thomas Færgeman og fortsætter:
- For at vi kan levere dem i fremtiden, så har vi et behov for at uddanne dem også herovre ved siden af, at vi selvfølgelig fortsætter uddannelsen i Nødebo i Nordsjælland.
Glad borgmester: Passer ekstremt godt til Djursland
Norddjurs' borgmester, Jan Petersen (S), mener, at uddannelsen passer 'ekstremt godt' til Djursland.
- Vi er enormt skovrige, og uddannelsen er yderligere en aktivitet på et yderst relevant sted, siger han og håber, at der kan skabes synergieffekt med områdets andre uddannelsessteder og museer.
- Det er en udbygning af den glynge af grønne kompetencer som hele Djursland har med Det Grønne Museum, og selvfølgelig Danmarks Jægerforbund, Kalø Landbrugsskole og Molslaboratoriet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Samtidig tror han på, at det gavner lokalområdet.
- Vi ved fra vores efterskole, at der bliver skabt ekstra lokal omsætning, når der rykker nye elever og lærer til området, så det er rigtig godt for den vestlige del af Norddjurs Kommune, siger borgmesteren.
Nuværende elever: Nemmere at læse videre her i Jylland
Hos de nuværende skov- og naturteknikere, som TV2 ØSTJYLLAND har talt med, er der også opbakning til at få den nye uddannelse til Jylland.
- Det giver mere liv her på stedet, og der vil være langt flere fra Jylland, som vil overveje uddannelsen, fordi du kan blive her og stadig have din familie tæt på, siger Kristian Rasmussen fra Esbjerg.
Det synspunkt bakker hans medstuderende Thomas Arent Andersen op om.
- Det er rigtig fint, at de får bygget noget her, og jeg tror, at der er mange der i dag vælger uddannelsen fra, fordi den ligger så langt væk for folk, der bor i Jylland, siger han.
Hvad er en skov- og landskabsingeniør?
Det er en professionsbacheloruddannelse, som man siden 1960'erne har kunnet læse i Nødebo på Nordsjælland. Fra 2020 bliver det muligt for 35 elever at blive den første årgang på Skovskolen på Eldrupgård. Når uddannelsen er fuldt udrullet, så er der tilknyttet op mod 140 elever om året på den jyske afdeling af Skovskolen.
På uddannelsen lærer de studerende om at drive og forvalte skove, landskaber og natur. De får en grundig viden om økonomi, teknik, planlægning, ledelse og jura. Det er blandt andet den uddannelse, som skovfogeder tager.
Kilde: Skovskolen og uddannelsesguiden.dk