Plejehjem vurderet til 14 mio. kroner: Derfor blev prisen 50 gange lavere
Plejehjemmet Lyngbygård på Djursland har været til salg flere gange, og tredje gang kom den helt rigtige ide forbi.
Udenfor bliver fliserne højtryksrenset, ovenpå bliver taget skiftet, og indenfor bliver der samlet møbler og sat bordplader op i et væk.
Der er dømt slutspurt i Lyngby på Djursland, hvor det tidligere plejehjem Lyngbygård snart genåbner som lejlighedshotellet Djurs Housing.
- Vi skal nok nå det, men vi har travlt, for vi har stadig vores faste jobs ved siden, siger Sara Mols Græsborg, en af tre investorer bag projektet.
I den kommende spisesal og fælleskøkken sidder hendes børn og andre af ejernes børn og samler skuffemøbler på hjul, som skal ud i de i alt 35 lejligheder.
- Det er life skills at lære ungerne at samle sådan en vogn der, siger hun, inden hun går videre ind på værelse 2 og viser en kommende hotellejlighed frem.
- Der er lige det, man skal bruge. To senge, et tv, eget bad og toilet og et tekøkken med køleskab, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Før var lejlighederne fyldt med plejesenge. Nu er det hotelsenge, som står klar til, at stedet åbner for gæster sidst i maj.
Som et lotteri
De nye ejere ligger ikke skjul på, at ideen ikke var blevet til noget, hvis prisen ikke var billig.
250.000 kroner for 3.520 m2 bygninger lyder af ingenting. 50 gange under vurderingsprisen på godt 14 millioner kroner.
Hvis man ikke kender forhistorien med flere udbudsrunder og placeringen, så lyder det for godt til at være sandt.
- Det var en af mine gode venner, som tippede mig: Hold da op, kommunen har det her til salg for tredje gang, og denne gang er der ingen mindstepris, siger Henrik Kruse Kristensen, en anden af investorerne, og fortsætter:
- Og så blev jeg enig med de to andre investorer om, at vi skulle prøve at give et lavt bud. Det var lidt som at deltage i et lotteri og have på fornemmelse, at man godt kunne vinde.
Hvis de skulle have betalt væsentligt mere, så åbnede der ikke en hotel i bygningerne om få uger.
- Vi har gået stille med dørene og ikke lavet markedsanalyser med mere, for vi var bange for, at der var andre, som ville få samme ide, siger Henrik Kruse Kristensen.
En broget historie
Lyngbygård er lokalt bedst kendt som plejehjem igennem mange år, indtil lukningen i 2011.
Efter plejehjemmet lukkede, har der blandt andet været flygtningecenter.
Her blev stedet landskendt for, at der en morgen i 2016 var påmalet nazistisk graffiti på garagerne.
Mere glorværdig er bygningernes oprindelse.
Faktisk begyndte stedet først som realskole og siden højskole, inden det blev plejehjem.
- Min mormor har faktisk gået her på højskolen i 1917, fortæller Norddjurs Kommunes borgmester Jan Petersen (S) til stedets nye ejere.
TV2 ØSTJYLLAND har inviteret ham til stedet for at stille et enkelt spørgsmål.
Stedet er vurderet til 14 millioner kroner. Hvorfor har du og resten af kommunalbestyrelsen solgt det så billigt?
- Fordi det er det, som vi kunne sælge det til. Sådan er det med plejehjem, der ikke længere lever op til de krav, vi har til plejehjem, og så står vi med tomme bygninger, og så vil vi gerne sælge dem til nogen, som kan få ny værdi i dem, siger Jan Petersen.
For to år siden var kommunekassen tæt på tom. Set i det lys, hvordan hænger det så sammen at sælge så relativt billigt?
- Kommunekassen er også afhængig af erhvervsmæssig aktivitet, og det kommer der jo her. Så derfor, at sidde og vente på at man kan få 12 millioner kroner, som aldrig opstår, så er det bedre at komme af med bygningen.
Kampen om at være prisbillig
Bygningerne har været i tre budrunder, inden stedet blev solgt.
Investor Henrik Kruse Kristensen arbejder med automatisering i sit faste job, og han har blandt andet ansvaret for, at hotellet bliver et selvbetjeningshotel.
Det eneste personale på stedet bliver i princippet rengøringsfolk, og alt andet med adgangskode til dørene, booking med mere klares via nettet og en tilhørende app.
Konceptet bag Djurs Housing
Oprindeligt var konceptet tiltænkt rejsende håndværkere eller lignende, som har brug for et billigt sted at bo i længere tid.
Nu henvender Djurs Housing sig også til turister, som har brug for en base på Djursland, mens de skal i zoologiske haver, på cykeltur eller i Djurs Sommerland.
Alt ordnes via nettet eller en tilhørende app: Fra booking og betaling til nøglekoder og check-in.
Det skal gerne være med til at holde prisen nede.
- Hvis du ikke behøver overnatning i byen, men gerne vil bo godt og billigt på Djursland, så er vi klar. Det kan være indlejret arbejdskraft, som skal bo her i længere tid eller turister, siger Henrik Kruse Kristensen.
Zoo-ejeren kigger ind
Mens han og Sara Mols Glæsborg viser rundt, dukker pludselig ejeren af den nærliggende Munkholm Zoo op.
- Jeg har fribilletterne med, siger Lars Christian Jørgensen og rækker en plastikpose med en bunke billetter til den familievenlige zoo, der ligger godt syv kilometer fra det nye hotel.
- Det er jo perfekt, siger Sara Mols Glæsborg.
Booker gæster et familieværelse, så kommer der automatisk en gratis børnebillet til Munkholm Zoo med.
Generelt mærker de nye hotelejere stor opbakning fra lokalområdet.
- Vi har spurgt om gamle malerier til væggene for at gøre det mindre sterilt, og folk har været så flinke til at komme med flotte, ældre motiver, siger Sara Mols Glæsborg.
Efter planen åbner Djurs Housing 28. maj, og man kan læse mere om konceptet på Djurshousing.dk.