Skoler og foreninger ramt af hærværk i efterårsferien

Flere skoler og foreninger fortæller, at de har været ramt af hærværk i løbet af efterårsferien. Det sker typisk, fordi unge keder sig, fortæller politiet

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Legepladser, fodboldbaner og udendørs træningsfaciliteter. De er egentlig tænkt som åbne tilbud til børn og unge, hvor de frit kan dyrke aktiviteter i fritiden. Men gang på gang hærges de gratis tilbud af fester og hærværk.

TV2 ØSTJYLLANDs Facebook-side har vi i det seneste døgn fået en række henvendelser fra hele regionen om tilfælde af hærværk og hærgen. Det sker, efter vi mandag fortalte historien om Todbjerg-Mejlby Idrætsforening, der af flere omgange har fået spoleret områderne nær hallen og den lokale boldklub.

Hos Norddjurs Friskole har man i efterårsferien været udsat for hærværk på de områder,  der har været åben for offentligheden. Her blev skolens boldbaner ødelagt af knallertkørsel, og skolens affaldssortering er også blevet sparket i stykker.

- Jeg bliver så ked af det, og jeg bliver rigtig ærgerlig over, at der er nogle, der respekterer vores sted så lidt, siger Dorte Albæk, skoleleder på Norddjurs Friskole, der peger på, at de økonomiske konsekvenser af hærværk er store.

- I og med at der sker en skade, så begynder vi først at kunne snakke med forsikringen på den anden side af det, som selvrisikoen udgør. Og så skal vi jo så finde penge til at reetablere og til at ny-investere de ting, der nu er blevet stjålet, fortæller Dorte Albæk.

I sommerferien har friskolen også være udsat for hærværk ved deres bålhytte.

- Hele vinduesfag var blevet skubbet ind, og der blev tændt bål derinde, fortæller Dorte Albæk.

Hærværk begåes i ferier

Ifølge politiet sker hærværk, som dette, oftere i perioder, hvor der ikke er så meget at give sig til. Som for eksempel i ferieperioder.

 

- Det er et ferieproblem, som vi har kendt til i mange år. Og mit indtryk er, at det ikke er værre lige nu end det har været tidligere. Men det er et problem, vi anerkender, og som vi skal have gjort noget ved, siger Allan Aarslev, politikommisær ved Østjyllands Politi.

Han understreger, at det er vigtigt, at man som institution eller forening anmelder hærværket til politiet.

 Det er et ferieproblem, som vi har kendt til i mange år.
Allan Aarslev, politikommisær

- Det er klart, vi kan først gøre noget ved det, når vi har kendskab til, at der foregår noget, siger Allan Aarslev, der dog mener, man ikke skal bekymre sig på de unges vegne.

- Selvom det er kriminelt at begå hærværk, så er det jo typisk unge mennesker, som keder sig, og det er ikke kriminelle unge. Derfor er det vigtigt at gøre noget ved den her problemstilling, der hvor det opstår og det vil sige forældrenetværk og andre, der har kendskab til, hvad der foregår i området, så de kan være med til at dæmme op for det og være samfundets øjne på sådan en plads, siger Allan Aarslev.

Dialog er vejen frem

I Beder Malling Idrætsforening har man netop gjort det, som politiet foreslår. Her valgte man dialogens vej, da klubbens dyrt anlagte kunstgræsbane fik ubudne gæster.

To unge mennesker kom kørende ind på banen med deres scootere under en træning.

- Og det er klart vores træner bliver selvfølgelig meget frustreret og fortæller dem, at de skal køre væk og ikke køre med de her scootere på den her kunstgræsbane. Og der bliver de sådan lidt provokerende og siger, at det skal han ikke blande sig i, og så kører ud igen, fortæller Lars Jensen, der er fungerende formand i Beder Malling Idrætsforenings fodboldafdeling.

I Beder Malling Idrætsforening har man gået dialogens vej, og taget kontakt til forældrene til en af de unge, der kørte ud på klubbens dyre kunstgræsbane.

Reparationerne på milliondyre kunstgræsbane kunne være løbet op i flere hundredetusinde kroner. Men selvom om mange nok ville kalde handlingen for hærværk, så valgte idrætsforeningen at gå uden om politiet, da de skulle håndtere episoden.

-Vi finder ud af, hvem der er forældre til den her dreng, og tager en dialog med forældrene. Og forklarer dem konsekvenserne og at det her med at det er tæt på hærværk, det de har lavet. Og de konsekvenser kunne forældrene godt se, var rent økonomisk meget uoverskuelige, siger Lars Jensen.

Politiet fortæller, at det er vigtigt, at man anmelder hærværk. Men også at man tager hånd om det i lokalsamfundet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her