Underskud betyder fyringer og stop for byggerier i Norddjurs
Et budgetunderskud på 35 millioner får store konsekvenser i Norddjurs Kommune. Politikere peger fingre ad hinanden
- Jeg er meget forundret og foruroliget over, at borgmesteren først nu opdager, at der et underskud på 35 millioner kroner. Det er borgmesterens ansvar at have styr på økonomien.
Sådan lyder det fra Venstres politiske ordfører, folketingsmedlem Britt Bager (V), efter at TV2 ØSTJYLLAND har kunnet berette, at Norddjurs Kommune uventet står med et budgetunderskud på 35 millioner kroner.
Ifølge kommunens borgmester, Jan Petersen (S), skyldes underskuddet, at kommunen efter års tilløb har fået flyttet flere hundrede borgere væk fra kontanthjælp og hen i mod førtidspension og fleksjob.
For kommunen er bagsiden af medaljen, at borgere på førtidspension og i fleksjob får højere ydelser, uden at staten bidrager med tilsvarende refusion - altså tager tilsvarende del i de højere udgifter på grund af højere ydelser.
- Det er ikke rimeligt, at vi skal betale mere, fordi vi rent faktisk behandler folk anstændigt og sørger for, at de får et flexjob eller et ressourceforløb eller førtidspension, mens andre kommuner måske kan spare penge på at beholde dem på kontanthjælp, siger byrådsmedlem Ulf Harbo (Enhl.) til TV2 ØSTJYLLAND.
Kommunens forklaring på underskuddet preller dog af på Venstres politiske ordfører.
- Jeg synes ikke, det er en undskyldning. Vi har eksempler på kommuner, hvor man får pengene to gange igen, hver gang man hjælper en borger ud på arbejdsmarkedet. Jeg synes, borgmesteren skal se indad. Der skal laves nogle strukturelle ændringer i Norddjurs Kommune, siger Britt Bager til TV2 ØSTJYLLAND.
Får massive konsekvenser
Underskuddet på 35 millioner kroner får store konsekvenser for Norddjurs Kommune.
- Jeg kan ikke se, at vi kan gøre det her, uden at vi vil være færre medarbejdere i den anden ende. Vi har ansættelsesstop i øjeblikket, og det er drønubehageligt både for borgere og de medarbejdere, der vil gøre deres bedste. Det er ikke rart, det her, siger borgmester Jan Petersen (S) fra Norddjurs Kommune.
De blodrøde tal i regnskabet har også resulteret i et øjeblikkeligt stop for kommunale byggerier.
I værste fald kan budgettet give dårligere kommunal service.
- De budgetopfølgninger, vi havde i efteråret, viste ikke, at vi havde det her på vej. De viste en tendens til stigninger i førtidspensioner og flexjob, men ikke at vi stod med den her økonomiske bet, lyder det fra borgmester Jan Petersen.
Hvis politikerne ikke kan finde de manglende penge i budgettet, kan det sætte kommunen under såkaldt skærpet tilsyn fra staten.
Lokal folketingspolitiker vil forfølge underskud
Folketingspolitiker Leif Lahn (S) er vokset op i Grenaa og opstillet i Norddjurs Kommune. Han har besøgt Jobcenter Norddjurs og roser jobcenterets måde at gøre tingene på.
- Jeg ved, at borgmestrene i både Syddjurs og Norddjurs har ønsket at få flere penge gennem udligningsreformen, og jeg synes faktisk, Britt Bager er rimelig smart, når hun giver borgmesteren skylden for underskuddet, når hendes egen regering ikke kan levere, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Leif Lahn siger, at han vil forfølge underskuddet i Norddjurs Kommune. Det vil koste fyringer af offentlige ansatte og betyde ringere velfærd og service i Norddjurs, lyder det.
- Jeg vil bede borgmesteren lave et skriv på, hvad problemstillingen er, og det vil jeg sende til beskæftigelsesministeren og høre, om det er noget, vi kan gøre noget ved, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge Leif Lahn nøjes Britt Bager med at skælde ud - uden at ville gøre noget ved problemet.
- Vi kan sagtens diskutere, om begrundelsen for at have det her underskud er retfærdig eller ej, men vi kan ikke diskutere, at det er for dårligt, at en borgmester først langt inde i et nyt budgetår bliver klar over, at økonomien sejler, lyder det fra Britt Bager.