Våbenfabrik får ekstra kameraer: - Kan være rettidig omhu
I løbet af sommeren er ekstra mobile overvågningskameraer sat op ved våbenproducenten Terma i Grenaa.
Den kendte danske våbenproducent Terma har opstillet ekstra overvågning langs fabrikken i Grenaa.
Ifølge lokale er det sket i løbet af sommeren. Hvor mange ekstra kameraer det drejer sig om, er uvist, men de er opstillet flere steder langs fabrikkens arealer i udkanten af Grenaa.
På de store røde standere står der "Site security - security on site", og enhederne har både overvågningskameraer og lamper.
Terma har ikke ønsket at kommentere, hvorfor de har opstillet den ekstra overvågning.
Forsvarsekspert: Formentlig rettidig omhu
Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen kan der være tale om "rettidig omhu."
- Jeg har ingen konkret viden om, hvorvidt PET skulle have kontaktet Terma med specifik info, eller om virksomheden selv har lagt to og to sammen og taget konsekvensen og øget deres sikkerhed, siger han til TV2 Østjylland og fortsætter:
- På mig virker det som rettidig omhu, at man skærper sikkerheden langs en våbenproducent.
Hvor stor er den danske forsvarsindustri?
Der er mere end 500 virksomheder i den danske forsvarsindustri, hvoraf 45 af dem betragtes som kernen i forsvarsindustrien. De er kendetegnet ved, at de enten er hoved- eller underleverandør og leverer færdige produkter/løsninger, større delløsninger eller kritiske komponenter direkte til Forsvaret eller forsvarsindustrien. Blandt de store er blandt andet Terma og Systematics, som begge har hovedsæde i Østjylland.
Kilde: Danmarks forsvarsindustrielle økosystem, udarbejdet af Irisgroup for Erhvervsstyrelsen, februar 2024
Han hæfter sig ved, at trusselsniveauet er steget i NATO-landene efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022.
- Vi har set sabotageaktioner flere steder i NATO-lande, og senest har vi hørt om konkrete planer om at snigmyrde en direktør for en stor tysk våbenkoncern – alt sammen med tråde til Ruslands krig mod Ukraine, siger han.
Skærpet trussel fra russisk sabotage
Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyser generelt ikke, hvilken eventuel dialog de har om sikkerhedsspørgsmål og sikkerhedsforanstaltninger med myndigheder og private.
Det skriver de i en mail til TV2 Østjylland.
Her står der yderligere, at, PET "selvfølgelig er meget opmærksomme på den nuværende situation, hvor der er en øget trussel fra fysisk sabotage fra Rusland mod virksomheder, organisationer og andre i Danmark, der har tilknytning til støtten til Ukraine."
Derfor følger PET "situationen nøje sammen med andre danske myndigheder og udenlandske partnere" og har på den baggrund "dialog med relevante virksomheder, organisationer mv."
Senest i maj meddelte PET, at truslen fra fysisk sabotage fra Rusland i Danmark er skærpet.
Terma er også kendt fra demonstrationer
Terma er Danmarks største forsvarsvirksomhed, som sidste år omsatte for 2,6 mia. kroner.
I dag leverer fabrikken dele til det amerikanske jagerfly F-35, som det danske forsvar også har indkøbt.
Flere gange har aktivister demonstreret foran virksomhedens hovedsæde i Lystrup - senest i marts, hvor kritikken gik på virksomhedens leveringer af komponenter til materiale til Israels hær.
Øget sikkerhed ved militære områder
Ifølge Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet er den øget sikkerhed en naturlig konsekvens af krigen mellem Rusland og Ukraine, og den vestlige støtte til Ukraine.
- Det er efterhånden et stykke tid siden, at sikkerheden ved vores militære installationer blev øget markant – alt afhængig af stedet, siger han og fortsætter:
- F.eks. har sikkerheden ved Flyvestation Skrydstrup været massiv, mens ukrainske piloter har trænet i brugen af F-16 fly, men sikkerheden på landets kaserner er generelt også øget.