Klavs har demens og kommer med bøn: Kender du mærket?

Klavs Hjort Kristensen fra Hou lider af demens. Han har et håb om at langt flere kender til demenssymbolet, så han og andre syge kan færdes trygt i offentligheden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Klavs Hjort Kristensen bærer demenssymbolet, når han er ude at handle.

- Jeg kan ikke længere huske, hvor varerne står.  

Klavs Hjort Kristensen bevæger sig langsomt gennem Brugsen i Hou. Spejder ud over varerne og bruger tid på at gennemgå, hvad det er, han skal have med hjem. Blikket fæstner sig, han tænker sig om og forsøger at huske. Men det er netop det, sygdommen tager fra ham. Det vigtigste er at tage det roligt. At være tålmodig. 

Klavs Hjort Kristensen lider af Lewy Body Demens. En sygdom, han fik konstateret i 2018, og som gradvist har ændret livet for ham og hans kone. Selv helt små handleture kan skabe store udfordringer, forklarer han. 

Det værste man kan gøre er at sætte sig i stuen og gemme sig væk, fordi man får en demensdiagnose.
Mona Bjørknæs, hustru til Klavs Hjort Kristensen.

Derfor har han et håb om, at et særligt symbol for demente, to hænder, der mødes, bliver mere kendt i offentligheden. Det vil gøre det mere trygt for ham og andre demenssyge at være i offentligheden.

- Jeg bærer symbolet, når jeg går ud. Men det er langt fra alle, som kender det, og det håber jeg, flere kommer til med tiden. Så de tør komme ud, siger Klavs Hjort Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Klavs Hjort Kristensens liv er ændret, efter at han i 2018 fik en demens-diagnose.

Et mere demensvenligt Danmark

Det er Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, der består af Alzheimerforeningen og 11 andre organisationer, som står bag symbolet i samarbejde med mennesker med demens. 

- Helt almindelige hverdagsting, som at handle ind, betyder utrolig meget for mennesker med demens og deres oplevelse af at være en del af samfundet, siger sekretariatsleder i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, Lone Harlev til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er demenssymbolet her, som Klavs og Mona fra Hou håber vil blive bredere kendt i offentligheden. Hele uge 19 er national demensuge, og her vil en ny indsats sætte fokus på demensvenlighed i de danske butikker.

Foreningen oplyser, at omkring 20 procent af alle over 18 år i Danmark kender til demenssymbolet - og det kendskab skal højnes i den kommende demensuge. 

- Det skal være trygt for demente at færdes ude. Det er ikke sikkert, de behøver hjælp, selvom de bærer symbolet, men tålmodighed er altid godt, siger hun. 

Har selv valgt plejehjem

Mona Bjørknæs husker tydeligt, dengang Klavs fik stillet diagnosen. Symptomerne forinden havde været voldsomme. Klavs havde mareridt om natten, så voldsomme, at han slog og sparkede fra sig, og så var der blikket i hans øjne. Det var blevet fjernt. 

Kender du demenssymbolet?

Demenssymbolet blev lanceret i 2021 og er udviklet i samarbejde med mennesker med demens. Demenssymbolet udleveres i et demenskit, hvor der findes en demensnål og et udvalg af andre genstande til at signalere, at man kan få brug for støtte eller tålmodighed i det offentlige rum. Symbolet kan sidde på jakke, pung, betalingskort mm.

Symbolet er en gensidig håndsrækning. Det kan bruges af mennesker med demens, der kan have behov for lidt ekstra tålmodighed fra omverdenen. Symbolet er samtidig et signal til andre om at vi roligt kan tage kontakt til den, der bærer symbolet, hvis personen ser ud til at have behov for hjælp.

Kilde: Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark

- Klavs er ikke længere den mand, jeg forelskede mig i. Han har forandret sig, så jeg har måtte forelske mig på ny. Men jeg elsker ham, og det er også derfor, jeg finder styrken til at være der for ham 24 timer i døgnet, siger Mona Bjørknes. 

Klavs Hjort Kristensen kan ikke længere huske, hvor varerne er placeret i butikken. Derfor vil han gerne sætte fokus på demenssymbolet, så butikkerne ved, at de kan hjælpe den demensramte.

Som årene er gået, er sygdommen forværret. Ægteparret har solgt huset i Odder til fordel for et mindre i Hou, Klavs kører ikke længere bil, og sådan er der flere ting, som ændrer den dagligdag, som de ellers har haft de sidste mange år sammen. 

Men sygdommen afholder ikke ægteparret fra at opleve livet sammen.

- Vi tænker ikke på fremtiden. Vi er her sammen i nutiden. Men vi har en grænse, der hedder, at når det bliver uværdigt for Klavs at være hjemme, så skal han på plejehjem, siger Mona Bjørknæs. 

Forleden kunne Klavs ikke længere finde knappen på emhætten. Der blev jeg bange.
Mona Bjørknæs

Og Klavs Hjort Kristensen er fuldstændig afklaret med sin sygdom. Han har derfor selv valgt, hvor han vil på plejehjem, når den tid kommer, og han har også selv valgt at gå af med sit kørekort. 

Det er meget tydeligt, at ægteparret har talt meget om, hvordan de ønsker at leve resten af tiden sammen. Både Klavs Hjort Kristensen og Mona Bjørknæs har et ønske om at være åbne om sygdommen. At udbrede kendskabet til den og gøre det mere trygt for demente at færdes i det daglige. 

- Det værste man kan gøre er at sætte sig i stuen og gemme sig væk, fordi man får en demensdiagnose. Vi tror på, at det at holde sig aktiv kan give endnu flere gode år at leve i, siger Mona Bjørknæs.

Derfor løser Klavs Hjort Kristensen også stadig sudoku, han går ture og mødes med andre demensramte, men sygdommen haler også så småt ind på ham.

- Forleden kunne Klavs ikke længere finde knappen på emhætten. Der blev jeg bange. Det er ikke den vej, det skal gå så hurtigt, siger Mona Bjørknæs.

Ønsker at flere bærer symbolet

Selvom Klavs og Mona som oftest møder forstående blikke og hjælpsomhed, når de færdes ude, så har de alligevel et håb om, at flere med demens vil bære demenssymbolet, så der kan komme endnu mere fokus på, at der er mennesker, for hvem sygdommen ikke er synlig, men hvor hjælpen eller tålmodigheden fra andre kan være afgørende.

- Det er derfor, vi står frem. Det er så vigtigt for os at gøre en forskel. Klavs er meget sej, han vil gerne fortælle om sin sygdom og fortælle, at han har brug for hjælp, når han er ude, siger Mona Bjørknæs. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her