Østjysk par samler ind til ukrainske dyr
Peter Misfeldt fra Odder har sammen med sin kæreste samlet mere end 10 tons foder og udstyr ind til dyrene i Ukraine siden krigens start.
- Jeg så det her billede af en ukrainsk kvinde med sin kat i favnen. Det var noget af det eneste, hun havde med sig.
Ordene kommer fra Peter Misfeldt, der bor i Odder, og som de seneste måneder har brugt hundredvis af timer på at samle ind til dyr i Ukraine sammen med sin kæreste.
- Dyrene er meget vigtige for ukrainerne. De er en ven af familien, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Peter Misfeldt står ved et stort lager i Saksild udenfor Odder. Her har han siden krigens begyndelse samlet tonsvis af foder og udstyr ind til dyrene i Ukraine. Stedet har han lånt af Marianne Dall fra Saksild, som har stillet sin ejendom til rådighed for indsamlingen.
Hun bruger lige så mange timer på at koordinere og afhente donationer fra hele Danmark, og sammen har de med hjælp fra den ukrainske organisation UPAW sendt to lastbiler afsted med nødhjælp til Ukraine.
- Det er forfærdelige billeder, vi ser dernede fra. Vi besluttede ret hurtigt, at vi ville hjælpe med transportkasser, men også med foder og vandskåle til internater i de hårdest ramte områder, siger Peter Misfeldt til TV2 ØSTJYLLAND.
Milliarder til mennesker - intet til dyr
Indsamlingen til dyrene i Ukraine er grebet om sig. En Facebookgruppe med 300 mennesker deler og koordinerer, hvordan hjælpen skal hentes og bringes, og for Peter Misfeldt har nødhjælpen svaret til et fuldtidsjob de seneste måneder.
- Vi har brugt alt den tid, vi har haft til rådighed, siden vi startede. Det har været hårdt, men det er jo ingenting i forhold til dem, der flygter, og hvad de er udsat for, siger han.
Ofte er han blevet mødt med spørgsmålet om, hvorfor han samler ind til dyr og ikke til mennesker.
- For mig er det ikke enten eller. Men alene i Danmark har vi næsten samlet en milliard kroner ind til mennesker i Ukraine. Af de penge går intet til dyrene, så jeg synes, der er brug for hjælp der også.
Det er både lokale virksomheder og private, som har doneret udstyr.
Og når hjælpen er sendt afsted, modtager han helt særlige billeder fra Ukraine.
- Vi samarbejder med en organisation, der hedder UPAW, som sender os billeder, når nødhjælpen når ind i landet. Det er rart at se, og en dokumentation for, at hjælpen rent faktisk når frem, siger han.
Dyrenes Beskyttelse: Drop de private indsamlinger
Også Dyrenes Beskyttelse har sendt hjælp mod dyrene i Ukraine, men kommer også med en klar opfordring.
- Det mest effektive er at donere med penge til organisationerne. Vi mener ikke, man bør samle ind privat, for der går mange ressourcer fra de frivillige, som skal sortere ved grænseovergange. Tid, som kunne være brugt på flygtninge eller dyr, siger Tina Engberg, fundraisingchef i Dyrenes Beskyttelse.
Organisationen har af sikkerhedsmæssige årsager besluttet ikke at gå ind i Ukraine for at hjælpe, men den har dyrlæger ved grænseovergangen, som hjælper dyrene.
Dyrenes Beskyttelse har ikke et overblik over, hvor mange der samler ind privat.
Stor sending på vej
I Saksild er Peter Misfeldt ved at klargøre den sidste sending til Ukraine i denne omgang. Han fortæller, at lastbilen når frem til de byer, hvor hjælpen behøves mest. Men der er en udfordring.
- Det er klart, at det skal være muligt at komme ind i byerne. Der er nogle områder, hvor det ikke er muligt at komme til, og derfor er vores samarbejde med UPAW rigtig vigtigt. Det er vigtigt, vi ser, at hjælpen rent faktisk når frem, siger han.
Derfor fortsætter han også indsamlingen.
- Nu skal vi lige puste ud, men planen er at fortsætte på den anden side også.