Bedemænd chikaneres af utålmodige bilister
Hensynsløse bilister er et problem, når rustvognen og de pårørende kører fra kirken. Nu har en bedemand fra Favrskov fundet en alternativ løsning på problemet.
En finger. Et dyt. En måben.
Flere bilister viser ikke hensyn, når rustvogne og pårørende tager deres sorgkørsel gennem byen efter begravelsen.
Og det er et problem, mener Mette Marie Nikolajsen fra Unik Begravelse i Favrskov.
- Der er utålmodige bilister, der maser sig ind mellem bilerne og gør de værste fagter. Man kan se, at de råber bag ruden, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Man tænker, at det var dog lige godt satans, for har folk ikke set, at det her er en rustvogn, og at vi kører med folk bag os.
Bedemanden anerkender, at hun ikke tror, at folk handler i ond vilje, men at det drejer sig om manglende opmærksomhed på omgivelserne.
Hun har derfor fundet en alternativ løsning på problemet.
Et hvidt flag med teksten 'Følge' er nu en fast bestanddel på de metalgrå rustvogne fra Unik Begravelse - og på de følgende biler med pårørende bag ved.
- Så kan man som medtrafikant nemt se, at her kommer et begravelsesfølge, og så holde lidt tilbage, så følget eventuelt kan komme over lyskrydset samlet, siger Mette Marie Nikolajsen.
Og det er nødvendigt, mener hun. For når en nær person er gået bort, er ubehøvlede bilister det sidste, man som pårørende har brug for.
- Den effekt, det har på de pårørende, når der er en bilist, der maser sig ind i sådan et følge, er overraskende stor. De pårørende er på hælene og er kede af det, og så føler de, at de ligesom bliver slået på.
Hun uddyber, at kørslen fra kirken er en tid til sorg, og den skal der være plads til.
En del af teoriundervisningen
Og det skal der rettes fokus mod.
Derfor har branchedirektøren fra Danske Bedemænd Ole Roed Jacobsen taget fat i Dansk Kørelærer-Union, for at sætte fokus på hensyn i trafikken allerede under de nye bilisters teoritimer.
- Der er meget fokus på de praktiske færdigheder under teoritimerne, som eksempelvis viden om hvordan bilen er indrettet, hvordan man skifter gear med videre, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
- Men der er også behov for læren om situationer i dagligdagen, hvor man netop skal vise hensyn til hinanden. Så kunne man sige, at møder man en rustvogn, der kommer stille og roligt ud fra kirkegårdspladsen med følge, skal man vise hensyn.
Det er dog ifølge Bent Grue, der er landsformand for Dansk Kørelærer-Union ikke løsningen på problemet.
- Vi kan godt se, at det fra bedemændenes synspunkt er et kæmpe problem. Men fra kørebranchens synspunkt er det ikke mange optog, vi møder, når vi underviser vores elever, siger han og fortsætter:
- Derfor kan det være svært at lære elever, hvad de skal gøre i sådanne situationer. Det ligger på højde med udrykningskøretøjer, hvor vi jo hverken har ambulancer eller politibiler stående på standby, så vi kan komme ud og træne vores elever i det.
Landsformanden anerkender, at idéen med flag på rustbilerne og følget er god, men at der i stedet skal rettes fokus mod at være overbærende i trafikken og give hinanden plads.
- Vi fortsætter på den måde, vi altid har gjort det, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.