Familiefar sælger ulovlige kanonslag: - Det er et vanvittigt marked
En alenefar til to børn har valgt at sælge kanonslag for at få husholdningsøkonomien til at hænge sammen.
- Jeg havde aldrig troet, jeg ville blive sådan en, der sælger kanonslag. Men 2022 har virkelig været svær at komme igennem økonomisk, så jeg endte med at gøre det. Købte simpelthen ti kasser med 100 kanonslag.
Han ligner ellers en helt almindelig mand. Ham, der er sidder overfor TV2 ØSTJYLLANDs journalist og fortæller om, hvordan han er blevet en af de mange, der handler med ulovlige kanonslag på det sorte marked.
Han er i 40'erne, bor i et roligt boligkvarter og har to børn. Redaktionen er bekendt med hans navn, men han er anonym i denne artikel, fordi det, han gør, er ulovligt. Til gengæld kan han give et indblik i, hvordan der bliver handlet med kanonslag i Østjylland.
De seneste uger har særligt Hadsten været plaget af problemer med uro og kanonslag. TV2 ØSTJYLLAND har tidligere skrevet om gravide Cathrine Kjær Nielsen, der er blevet så utryg over de mange kanonslag, der bliver kastet i hendes nabolag, at hun har besluttet sig for at flytte.
Og hun er ikke den eneste, der er oplever problemer med kanonslag. I flere by-grupper på Facebook bliver det diskuteret, hvad borgerne skal stille op.
Udbredt problem
Østjyllands Politi har også bekræftet, at der er mange anmeldelser om kanonslag.
- Desværre oplever vi i politikredsen, at der er en øget tendens til, at man fyrer meget kraftige kanonslag af. Vi har blandt andet fået anmeldelser fra Aarhus, Lystrup, Hjortshøj og Hårup, siger vicepolitiinspektør i forebyggelsesafdelingen Camilla Nielsen.
Hun fortæller også, at politiet arbejder præventivt og forebyggende ved at tale med de unge mennesker, der fyrer kanonslag af, og at politiet også efterforsker, hvem der distribuerer kanonslagene.
Men hvor kommer alle de kanonslag fra?
Kanonslag findes i mange forskellige størrelser med alt fra fem til 500 gram krudt i.
Nogle bliver produceret hjemme hos private, de fleste bliver købt i udlandet og importeret hertil. På forskellige Facebook-grupper fremgår det, at der er mange mellemhandlere, der sælger kanonslag kassevis, ligesom der også er sælgere, der forhandler dem stykvis.
- Der er simpelthen så mange kanonslag i omløb, og det er meget, meget nemt at få fat i. Jeg forstår ikke, at der kan komme så store mængder ind i landet. Nogle af sælgerne kører rundt i store, dyre BMW'er med bagagerummet propfyldt med alverdens slags krudt, siger familiefaren og tilføjer:
- På Facebook kan man sågar købe kanonslag med helt op til to kilo krudt i. Det er vanvittigt. Jeg er blevet ret chokeret over det indblik, jeg har fået i markedet, siger han.
Har tjent 2500 kroner
Den østjyske familiefar har selv købt ti kasser med 100 kanonslag, der hver indeholder 20 eller 25 gram krudt. Nogle af de første kasser, han købte, kostede 2400 kroner, mens prisen senere er steget til 3100 kroner, fortæller han.
Han har solgt otte ud af ti kasser og har indtil videre fået en fortjeneste på 2500 kroner på salget.
- For mig er 2500 kroner mange penge. Det gør, at vi kan holde skindet på næsen herhjemme, siger han.
Familiefaren er førtidspensionist, efter han for år tilbage kom alvorligt til skade i en ulykke. Og så er han alene med to børn.
Ved du noget?
Har du oplevet problemer med kanonslag? Eller har du måske selv købt kanonslag? Så kontakt os her eller på tip@tv2oj.dk
Tip osRamt af inflation
Udover de stigende fødevare- og energipriser har en stor uforudset regning været med til at vælte økonomien.
- Jeg blev kontaktet af nogen i en Facebook-gruppe, som spurgte, om jeg ville være interesseret i at købe nogle kasser kanonslag. Jeg sagde nej i første omgang, men efter 14 dage ombestemte jeg mig alligevel, siger han og tilføjer:
- Jeg har ikke lyst til at blive rodet ud i sådan noget, for der er jo en risiko for at blive taget af politiet. Det ville være fuldstændig forfærdeligt - jeg er jo alene med to børn. Men jeg ved bare ikke, hvad jeg ellers skal gøre. Det er pest eller kolera, siger han.
Handlen foregår sådan, at han sælger kanonslagene videre kassevis til andre sælgere. Kontakten foregår over Facebook, betalingen er i kontanter, og mødestedet er typisk på parkeringspladser ved store varehuse eller ved tankstationer. Kasserne med kanonslag opbevarer han i et lagerrum, han har lejet til formålet.
- Ved hver handel bliver jeg meget nervøs for, om politiet skulle dukke op. Det er ikke noget, jeg bryder mig om. Og jeg regner heller ikke med at gøre det igen næste år, siger han.
Hvorfor vælger du at sælge kanonslag, når du godt ved, de er både farlige og ulovlige?
- Det med, at nogen kunne komme til skade, har jeg det også dårligt med. Jeg sælger ikke til børn og unge, men jeg ved jo godt, at det er der, mange af kanonslagene ender. Jeg siger altid til mine egne børn, at de skal have sikkerhedsbriller på til nytår. Så jeg ved godt, jeg er dobbeltmoralsk, siger han.
Er du ikke en dårlig rollemodel for dine børn, når du løser dine økonomiske udfordringer på denne måde?
- Jo, det kan man godt sige. Jeg har også dårlig samvittighed over det. Men jeg har sagt til dem, at det kun er denne ene gang, jeg gør det. Og vi har talt om, at det går imod alt det, jeg ellers har prøvet at lære dem, siger han.
Hvad tænker du om, at nogle mennesker bliver vildt bange og utrygge, når der bliver skudt kanonslag af - måske endda nogle, som du har solgt?
- Det har jeg faktisk ikke tænkt så meget over, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg har mest tænkt på, at det ville være frygteligt, hvis nogen kom til skade. Men nu du siger det, kan jeg godt se, lyden kan være træls og skabe noget utryghed, siger han.
TV2 ØSTJYLLAND har også været i kontakt med en række andre kanonslagssælgere. Flere oplever, at der bliver solgt mere i år end andre år. Sæsonen begynder normalt først sidst i oktober, men i år har der været godt gang i salget allerede siden sommerferiens afslutning.
Fyrværkeri - hvad er lovligt?
I Danmark er det lovligt at sælge og købe nytårsfyrværkeri fra den 15. til den 31. december.
Det er lovligt at fyre af fra den 27. december til og med den 1. januar.
Man skal være 18 år for at købe nytårsfyrværkeri og 15 år for at købe helårsfyrværkeri (for eksempel knaldperler, stjernekastere og bordbomber).
Tjek, at fyrværkeriet er lovligt ved at se, om det har:
1) CE-mærke
2) brugsanvisning
3) advarsler og anbefaling til sikkerhedsafstande.Det er ulovligt og strafbart at besidde, sælge og købe ulovligt fyrværkeri.
Som forbruger må man ikke indføre fyrværkeri til Danmark. Det vil sige, at man hverken må tage fyrværkeri, man har købt i udlandet med hjem til Danmark eller bestille fyrværkeri fra udenlandske eller ikke-godkendte hjemmesider.
Det kan koste fængselsstraf, hvis man på nogen måde er skyld i, at nogen kommer til skade eller dør ved ulykker med fyrværkeri.
Kilder: Fyrværkeriloven, Sikkerhedsstyrelsen, Toldstyrelsen og politi.dk