Fem råd: Sådan lærer du dit kæledyr at være alene hjemme igen
Vi vender så småt tilbage til vores jobs, og det betyder, at vores kæledyr igen skal være alene hjemme. Her får du fem råd til, hvordan du sikrer, at dit kæledyr vænner sig til en normal hverdag igen.
Coronakrisen har vendt op og ned på vores hverdag, og det gælder ikke kun for os mennesker, men også for vores kæledyr.
Efter nedlukningen af samfundet har flere ejere været hjemme ved deres kæledyr, men i takt med at landet er begyndt at åbne op igen, og vi så småt vender tilbage til vores jobs, skal kæledyrene nu igen vænne sig til at være alene hjemme.
For nogle kæledyr er det intet problem at være alene, mens det for andre kan være lidt af en udfordring – især for hunde. Sådan lyder det fra Maria Sejer, der er dyrlæge hos den digitale dyrlægeklinik, FirstVet i Randers.
- Selvom kæledyrene har været vant til at være alene hjemme før coronakrisen, kan de godt pludselig få svært ved det nu, og de kan ende med at udvikle angst, siger Maria Sejer til TV2 ØSTJYLLAND, og fortsætter:
- Hunde er lidt ligesom børn. De vil helst ikke være alene, og derfor skal man give dem mulighed for at vænne sig til det, siger Maria Sejer.
Herunder giver Maria Sejer og resten af dyrlægestablen fra FirstVet fem råd til, hvordan du sikrer, at dit kæledyr hurtigt vænner sig til at være alene hjemme igen.
01
Start i det små
Hvis din hund tidligere har været alene hjemme uden problemer, forventes ikke de store problemer med tilvænning til en ”normal” hverdag igen. Dog anbefales det at starte langsomt op med alene-hjemme træning ved stille og roligt at øge antallet af timer i stedet for at starte med en hel dag.
02
Langsom start for unge hunde
Hvis du har en hundehvalp eller en ung hund, der ikke før har været vant til at være alene, så er det særligt vigtigt efter denne corona-lockdown at starte meget langsomt med alene-hjemme træningen med korte alene-intervaller. Evt. kan det være en god idé at finde en hundebørnehave eller anden pasning til hunden
03
Frisk luft og aktivering
Sørg for, at hunden er luftet godt, inden den skal være alene. Du kan evt. lege med den eller træne den, så den er mentalt stimuleret. En træt og tilfreds hund udviser sjældent separationsangst. Det er dog vigtigt at sørge for, at hunden når at ”falde ned” efter gåturen, inden ejeren forlader den.
04
Start med få ændringer
For indekatte kan det være en god idé at starte langsomt op med alene-tiden, særligt hvis der er tale om meget sociale katte, eller katte der har tendens til stress i forbindelse med ændringer i hverdagen. Indekatte kan holdes beskæftiget med aktiveringslege og aktiveringslegetøj.
05
Mindsk dyrenes stressreaktion
For at mindske dyrenes stressreaktion på ændringer i hverdagen kan der benyttes diverse kosttilskud eller feromonsprays. Af disse kan nævnes Feliway (kun til kat), Adaptil (kun til hund), Kalm, Zylkene og Aptus Relax. Der anbefales opstart af disse i god tid inden kæledyret skal være alene.
Dyr kan udvikle separationsangst
Ifølge den digitale dyrlægeklinik, der blandt andet har dyrlæger i Randers og Aarhus, kan nogle dyr reagere voldsomt på nye ændringer i hjemmet, ved at vise tegn på separationsangst.
- Hvis katte pludselig bliver urenlige, eller hvis både hunde og katte begynder at slikke meget på sig selv eller klø meget, bør man kontakte sin dyrlæge, for så kan der være tegn på sygdom og stress, siger Maria Sejer til TV2 ØSTJYLLAND.
Nedenfor er tegnene for hunde og katte listet op, så kæledyrsejerne ved, hvilke tegn der skal holdes øje med.
Tegn på separationsangst hos hunde:
- Gøen, hylen eller piven i mere end 30 sekunder når du forlader hjemmet
- Kradsen eller biden i dørene
- Destruktiv adfærd, der kun opstår, når hunden er alene hjemme
- Hyper-soignering (slikker overdrevent meget på sig selv) eller anden form for selvdestruktiv adfærd
- Ændringer i appetitten
Tegn på separationsangst hos katte:
- Urinerer andre steder end i kattebakken
- Katten bliver højlydt og miaver
- Hyper-soignering (slikker overdrevent meget på sig selv) eller anden form for selvdestruktiv adfærd
- Ændringer i appetitten
- Bliver meget kontaktsøgende
- Isolerer sig selv/gemmer sig væk
- Kaster op eller får diarré
Hunde er gået som varmt brød under coronakrisen
I løbet af coronakrisen har massevis af borgere købt sig et nyt kæledyr. Her er især hundehvalpe gået som varmt brød.
Dansk Kennel Klub melder om 30 procent flere henvendelser her i corona-dagene. Derudover har de en hel del flere søgninger på deres portal for salg af hunde.
På kennelen i Ry opdrætter de beagle-hvalpe, og der kommer et nyt kuld hvalpe cirka hvert halvandet år. Det seneste kuld på fire hvalpe var allerede solgt, inden de kom til verden for seks uger siden – og opdrætterne kunne have solgt mange flere.
- Vi kunne nok have solgt mellem 15 og 20 hvalpe lige nu. Så mange er der blevet spurgt efter den sidste måneds tid. Så det går rigtigt godt lige nu, sagde hundeopdrætter Nana Wirenfeldt Jensen til TV2 ØSTJYLLAND den 31. marts.
Stigningen af salg af kæledyr har dog fået Fødevarestyrelsen til at advare mod impulskøb.
- Vi opfordrer til, at man ikke laver impulskøb, fordi familien nu er samlet gennem længere tid. Konsekvensen kan jo desværre være, at dyrene skal videreformidles, hvilket ikke er særlig rart for hverken ejer eller dyr. I sidste ende kan det medføre, at dyr, der ellers kunne have levet et godt liv, bliver aflivet, sagde Else Enemark, der er dyrlæge hos Fødevarestyrelsen til TV2 ØSTJYLLAND den 15. april.