Massekøb af kæledyr kan føre til aflivninger
Ifølge Fødevarestyrelsen kan impulskøb af eksempelvis hunde ende med, at ejerne ikke magter at holde dyret.
Mange danskere køber kæledyr for at blive holdt med selskab under coronakrisen, og særligt hunde er populære.
Men Fødevarestyrelsen advarer nu om impulskøb.
Det kan i sidste ende føre til, at dyret må aflives, hvis ejeren ikke magter at holde kæledyr, når hverdagen begynder igen.
Else Enemark er dyrlæge hos Fødevarestyrelsen. Hun opfordrer til, at man tænker sig ekstra om, inden man eventuelt anskaffer sig et kæledyr.
- Vi opfordrer til, at man ikke laver impulskøb, fordi familien nu er samlet gennem længere tid.
- Konsekvensen kan jo desværre være, at dyrene skal videreformidles, hvilket ikke er særlig rart for hverken ejer eller dyr.
Læs også:
- I sidste ende kan det medføre, at dyr, der ellers kunne have levet et godt liv, bliver aflivet, siger Else Enemark.
Flere søgninger på hunde-salgsportal
TV2 ØSTJYLLAND kunne i slutningen af marts fortælle, at Dansk Kennel Klub meldte om 30 procent flere henvendelser her i corona-dagene. Derudover fortalte de, at der var en hel del flere søgninger på deres portal for salg af hunde.
Blandt andet er det gået strålende med salget af hundehvalpe på en kennel i Ry.
- Der er rigtigt mange, der kontakter os på mail eller telefon for at høre, om vi har hvalpe, og om de så er solgt. Der må vi skuffe dem og sige, at det er de. Der er stor efterspørgsel på i hvert fald beagle-hvalpe lige nu, sagde hundeopdrætter Nana Wirenfeldt Jensen til TV2 ØSTJYLLAND den 31. marts 2020.
Hun opdrætter beagle-hvalpe, og der kommer et nyt kuld hvalpe cirka hvert halvandet år. Det seneste kuld på fire hvalpe var allerede solgt, inden de kom til verden for otte uger siden – og opdrætterne kunne have solgt mange flere.
- Vi kunne nok have solgt mellem 15 og 20 hvalpe lige nu. Så mange er der blevet spurgt efter den sidste måneds tid. Så det går rigtigt godt lige nu, sagde Nana Wirenfeldt Jensen.
Hunde må ikke være impulskøb
På eksempelvis hjemmesiden købhund.dk samt hos Dyrenes Beskyttelse har man ifølge DR oplevet en kraftig stigning i efterspørgslen på kæledyr.
Det er selvfølgelig fint, hvis man er klar til at påtage sig ansvaret, mener Else Enemark.
- Men hvis det er, fordi man har børnene hjemme i længere perioder, er det ikke godt nok, siger hun.
På Fødevarestyrelsen har man nu i samarbejde med flere organisationer lavet en test, hvor man kan afprøve, om man er klar til at få et kæledyr.
Også fødevareminister Mogens Jensen (S) er på Twitter ude med en advarsel.
- Mange køber hundehvalpe denne tid, men det er vigtigt, at hunde ikke bliver impulskøb, skriver ministeren.
Artiklen fortsætter herunder...
Mange køber hundehvalpe i denne tid, men det er vigtigt, at hunde ikke bliver impulskøb. @Foedevare har en test, man kan tage, hvis man overvejer at blive hundeejer, så man ikke pludselig står med en hund, man ikke magter #dkpol #dyrevelfærd https://t.co/jaLYFym7lM
— Mogens Jensen (@MogensJensenS) April 15, 2020
Hos Dyrenes Beskyttelses otte internater er oplevelsen dog, at de, der kommer for at adoptere nu, har gennemtænkt situationen.
Men andre steder og på et helt generelt plan skal man undgå impulskøb, mener familiedyrschef i organisationen, Jens Jokumsen.
- Anskaffelse af kæledyr skal i det hele taget altid været en velovervejet beslutning.
- Har man plads, tid, råd, og er man klar over, hvor gammel dyret bliver? Der er nogle ting, man skal være klar over, siger han.