Flere generationer har boet i huset, der aldrig kommer til salg

Morten Baastrup holdt ferie i huset som barn. Nu bor han der selv, og han kunne aldrig forestille sig at sælge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I huset med den helt unikke udsigt bor Morten og Hanne Baastrup med deres tre børn, Ida, Ellinor og Carl.

Mens andre har fodboldbaner eller blomsterbede i baghaven, har familien Baastrup en stejl skrænt. Og den vil de ikke bytte for noget.

Den har nemlig sikret dem en af Østjyllands mest bjergtagende udsigter. En udsigt, man ikke kan købe sig til i dag.

Faktisk var det en smule held og en god frokost, der sikrede familien det enestående kig til naturen for mere end 50 år siden.

- Vi er utrolig taknemlige, for jeg tror ikke, at man får lov til at bygge sådan et sted i dag, siger ejeren Morten Baastrup, der viser skovhuset frem i ’Sæt boligen på kortet’.

Men det er ikke kun udsigten, der gør huset specielt for ham. For med det følger også en familiehistorie, der involverer intet mindre end tre personer ved navn Carl Baastrup.

En drøm blev til virkelighed

Huset, der er omgivet af skov, blev opført af Morten Baastrups farfar, Carl Baastrup, i 1965. Han ejede allerede jorden og den gård, der stadig ligger kort derfra. 

Men de daglige ture i grundens bakker fik Mortens farfar og farmor til at drømme om at bo i et hus netop der.

- Farfar fik lov af det daværende Fredningsnævn til at bygge på bakken. Det tog et par forsøg og krævede nok også en god frokost til nævnet, siger Morten.

Inspireret af rejser til USA og med hjælp fra en arkitekt, tog huset form i træ og med en stor veranda. Samme år som familien flyttede ind, fejrede de sønnen, Carl juniors, konfirmation.

Det blev dog kun den første af mange milepæle i huset. For selvom børnene fløj fra reden, farfaren blev alene, og 50 år gik, blev Carl Baastrup senior aldrig træt af at drikke sin morgenkaffe med blikket rettet mod udsigten.

Da han fyldte 87, fik familien sig dog en ubehagelig overraskelse.

- Riv hele lortet ned

Mortens farfar fik en hjerneblødning, som han nær ikke havde overlevet. Herefter blev det klart, at der ikke ville gå lang tid, før Carl Baastrup senior var nødt til at flytte et sted hen med mere pleje.

- Derfor blev vi spurgt, om vi kunne være interesseret i huset. På det tidspunkt boede vi i Aarhus og var på udkig efter et hus, så det var vi hurtige til at sige ja til, siger Morten.

På den måde fik farfar Carl også mulighed for at være med inde over ombygningen af huset, der til stor begejstring for den ældre herre nu ville blive i familien. I 2017 flyttede han ud.

”Riv hele lortet ned,” opfordrede han her sit barnebarn. Der var sket meget byggeteknisk siden 1965, og Morten og familien endte med at fjerne alt undtagen soklen.

- Jeg havde farfar med på sidelinjen under hele processen, og han var også med til rejsegildet i 2018, fortæller Morten.

Morten og farfar Carl til rejsegilde i huset.

I byggeprocessen har Morten og hustruen, Hanne, holdt sig til den oprindelige stil. Huset er dog blevet moderniseret med større vinduesfacader, loftet er hævet, og det er blevet udstyret med et køkkenalrum.

Men farfar Carl nåede aldrig at se huset, da det stod helt færdigt.

- Han døde den måned, vi skulle flytte ind. Så det var en streg i regningen, siger Morten.

Han blev 91 år og havde under opførelsen af det nye hus fortalt vidt og bredt om det til sine venner og bekendte. Derfor var Morten og familien heller ikke i tvivl om, at hans elskede hus skulle have noget af opmærksomheden efter begravelsen.

- Vi inviterede alle hans venner på besøg, så de kunne se den nye udgave af det hus, de havde besøgt. Der kom omkring 50 forbi til rundvisningen, fortæller Morten. 

Vil aldrig sælge

Familien har nu boet i huset, siden det stod færdigt i efteråret 2018. Morten kan stadig mindes, hvordan han lærte at spille bridge hos sin farfar til selv samme udsigt, som han nu ser fra sit eget køkken.

Begge dele gør, at han uden tøven kan sige, at end ikke et bud på det dobbelte af de otte millioner kroner, det er vurderet til, kunne friste ham og familien.

- Det fylder meget, at vi ved, at en del af vores familie har sin oprindelse her. Det betyder meget for mig, og vi er utroligt glade for det. Så det er et af de huse, der aldrig kommer til salg, siger Morten.

Fire generationer af Baastrup-familien. Fra højre Morten Baastrup, Mortens far, Carl Ejnar Baastrup, og farfar, Carl Thybo Baastrup, med lille Carl på skødet.

For den unikke udsigt og familiefortællingen, der knytter sig til huset, kan ikke købes for penge. 

- Så vi håber, at vores børn eller børnebørn har lyst til at bære traditionen videre, siger Morten.

Én tradition, der i hvert fald er ført videre, er navnet Carl. Foruden døtrene Ida og Ellinor, har Morten og Hanne sønnen Carl. Han er dermed den tredje Carl Baastrup, der bor i huset.

Hele familien Baastrups hus kan ses gratis i programmet ‘Sæt boligen på kortet’ på TV 2 PLAY. Du kan også se videoen nedenfor:

I denne artikel er det ikke afsløret, hvor i Østjylland, boligen ligger. Men du kan selv gætte med i programmet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her