Med royal elegance blev borgmesteren irettesat af dronningen
På Norddjurs blev borgmesteren irettesat med royal elegance, mens hans kollega i Silkeborg oplevede et sandt etikettebrud og måtte sluge desserten. Her er et par anekdoter i anledning af regentjubilæet.
I dag fejres dronning Margrethes 50-års regentjubilæum, og selv om festdagen fejres på Sjælland, har dronningen mange gange gennem årene besøgt Østjylland.
Derfor har TV2 ØSTJYLLAND samlet nogle anekdoter fra nogle af dem, der har mødt dronningen ansigt til ansigt.
Blandt andre nu tidligere socialdemokratisk borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen, som ikke var i tvivl, da han modtog en borgmesterlig irettesættelse leveret med royal elegance.
Episoden fandt sted, da majestæten i 2011 besøgte Anholt. På havnen tog borgmesteren imod dronningen, mens viceborgmesteren skulle følge prinsgemalen.
Sidstnævnte faldt dog i snak, og Jan Petersen forsøgte derfor at sænke tempoet, så prinsgemalen kunne komme med.
Der er dog en grundregel, som ceremonimesteren også forud for besøget havde indskærpet, at dronningen ikke må stå stille, medmindre det er i samtale.
- Så på vej over havneområdet henvender dronningen sig til mig og siger: ”Nu må De gerne føre an”, husker Jan Petersen, der ikke var i tvivl om, hvad det betød; nu skulle tempoet op, og så måtte prinsgemalen ellers klare sig selv i bagtroppen.
- Hun er jo en sød dame at være sammen med, mener Jan Petersen og deler en anekdote mere.
Irettesat i fyrtårnet
Under samme ø-besøg skulle regentparret også besøge Anholt Fyr. Det betød også et besøg i fyrtårnet. Prinsgemalen blev bænket med et glas kold hvidvin, mens dronningen og borgmesteren begyndte trappeopstigningen i fyrtårnet.
- Det kræver sit knæ at gå op i et fyrtårn, men hun klarede den jo i stiv arm, mindes Jan Petersen.
Udvalgte pressefolk var også inviteret, så der var trængsel i tårnet, og da dronningen nærmede sig toppen, knipsede de løs.
- Jeg kunne godt mærke, at det blev lidt for meget, og da vi var nået op, kom dronningen med en stille irettesættelse ”Det kunne De godt have sparet mig for”.
Det var ellers en flot dag, husker Jan Petersen, og fra toppen nød han og dronningen også udsigten til boltrende sæler i havet fra et af kongerigets mest isolerede steder.
Gennem et par år har dronning Margrethe i øvrigt været på vej til Anholt igen, kan den nu tidligere borgmester fortælle, men coronavirus har indtil videre udsat besøget et par gange. Hvornår det kommer til at finde sted, er derfor uvist.
Flettede ben med majestæten
En anden tidligere borgmester, der flere gange har mødt dronningen, er Steen Vindum, tidligere venstreborgmester i Silkeborg Kommune.
Han husker tydeligt en karettur med dronningen, da hun i 2018 besøgte byen.
- Bare det at have besøg af hende i to dage, var en stor oplevelse, siger Steen Vindum.
Forud havde været flere møder med ceremonimesteren. Dronningen havde meddelt, at hun gerne ville se en produktionsvirksomhed og se noget kunst. Det blev til besøg hos Designa og på Museum Jorn.
Steen Vindums opgave var klar. Han skulle ledsage dronningen og undervejs på karretturen fortælle hende om byen.
- Jeg havde i forvejen fået at vide, at hun var mere lyttende end talende, husker Steen Vindum.
Hyggeligt var det dog, og borgmesterens kone Charlotte var også med.
Man sidder faktisk ret tæt i sådan en karet. Dronningen sidder lige overfor min kone, og da vi er ved at være fremme, siger dronningen til min kone; ”Jeg tror da, at vores ben har filtret sig så meget sammen, at det vel er bedst, at De står af først.”
Steen Vindum kan se, at dronningens hoffolk smiler lidt, for majestæten er ved at bryde den etikette, hun ellers altid overholder. En grundregel er nemlig, at dronningen stiger først ind og ud af den kongelige karet.
Hurtig dessert
Steen Vindum mindes også et andet besøg, hvor dronningen deltog i åbningen af en Munck-udstilling på Museum Jorn. Den norske ambassadør var også blandt gæsterne, og i det hele taget var der et større selskab med til den treretters middag, museet serverede.
- Jeg havde fået at vide, at tidsplanen var stram, og at jeg skulle passe tiden. Vi havde en time, og på det tidspunkt, hvor den time var gået, kunne jeg mærke på dronningen, at nu skulle vi snart til at rejse os, fortæller Steen Vindum og fortsætter:
- Dronningen havde fået serveret sin dessert først, for hun får altid først. Dernæst havde jeg fået, og jeg skyndte mig at spise den. Så kigger hun op på mig og siger; ”Tror De ikke, at Vi skal rejse os”, hvortil jeg svarer ”jo”, og så rejser vi os. Og gæsterne ved de andre borde havde kun lige fået serveret deres dessert, da vi forlod lokalet og dermed markerede, at middagen var slut, husker Steen Vindum, der ikke er bleg for at kalde sig royalist.
Oplevelserne med dronningen glemmer han ikke.
- Det er noget, man kan tage med og fortælle sine børn og børnebørn. Jeg holder meget af kongehuset og mener, det er en institution, vi skal bevare. Jeg ved godt, at nogen snakker om, hvad kongehuset koster, men jeg tror, de giver os så meget mere.
Spindelvæv i krogene
Også Kristian Krog, direktør på Maltfabrikken i Ebeltoft, har oplevet dronningens interesse, da hun besøgte kulturinstitutionen tilbage i 2015.
- Maltfabrikken var rigtig heldig at have besøg af dronningen og prins Henrik, lige inden vi startede den store transformation. Det var faktisk en kæmpestor rå berlinerfabrik, hun besøgte, husker Kristian Krog.
- Det var lidt modigt at invitere hendes majestæt indenfor i sådan en forfalden ramme. Hun er måske vant til at sidde på en pæn stol i en nyrenoveret hal, men det her var med spindelvæv i krogene og huller i vinduerne.
Han mindes især en dyb snak om kunst, et emne som dronning Margrethe ofte har forholdt sig til. Snakken under besøget gik på, hvad der sker, når kunsten på en gang skal være fri og samtidig bliver puttet ind i en ramme for at skulle have et formål.
- Det var faktisk en meget intim og privat snak. Jeg havde forberedt mig på at skulle præsentere og sælge vores idé, men det blev bare en god samtale. Hun var virkelig interesseret i det, vi talte om og spurgte ind til Maltfabrikken. Det var så fedt var at møde et menneske, der var så oprigtigt interesseret, siger Kristian Krog.
- Og så var det fedt at få lidt kongeligt strøg over sig. Det her projekt lignede en ruin på det her tidspunkt, og i dag er det et vartegn for Syddjurs, siger Kristian Krog.
Efter besøget i fabrikken var der et minimarked ved fabrikken, hvor lokale producenter viste deres varer frem. Prinsgemalen røg straks i en lammegryde, mens dronningen var meget optaget af en lokalt produceret solbærlimonade, erindrer direktøren.
- Det var hun helt vild med, så hun fik efterfølgende leveret nogle kasser til kongeskibet, husker Kristian Krog.