Minkavlere risikerer at vente årevis på kompensation

Kompensation til minkavlere for deres nedlagte erhverv er måske først på plads i 2024.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er ikke godt nok, at minkavlere kan risikere at skulle vente i flere år på at få kompensation for deres mistede erhverv, lyder det fra formanden for Djursland Landboforening, Hans Gæmelke.

Torsdag blev de første spadestik taget i mink-massegravene i Nørre Felding i Midtjylland for at sende de døde dyr på forbrændingsanlæg.

Midt i den omfattende håndtering af kadavere fra de tidligere farme, ser minkavlere uforstående til. For når det omfattende gravearbejde kan skride rask frem - hvor bliver så erhvervskompensationen til de nedlagte avlere af?

Situationen med manglende kompensation er urimelig, siger tidligere minkavler Lars Eilertsen.

Ifølge et arbejdspapir, som TV2 Østjylland er i besiddelse af, skal takseringen af, hvad de enkelte minkavlere skal have, først være færdig i 2024 – og først der kan kompensationen udbetales.

Det er torsdag ikke lykkedes, at få Fødevareministeriet til at be- eller afkræfte oplysningerne.

Tidligere minkavler Lars Eilertsen er dog ikke i tvivl om, hvad han mener om sagen:

- Det er ganske urimeligt. Jeg forestiller mig, at det er ligesom at blive skilt. Man står i en situation, hvor man gerne vil videre i livet, men man kan ikke sælge det hus, man har i fællesskab, så man bliver ved med at være bundet, siger Lars Eilertsen, tidligere minkavler i Lystrup.

Landboforening: Det er ikke godt nok

Tempo-bonussen for hurtig aflivning har minkavlerne fået udbetalt. Men den langsigtede kompensation for at miste sit erhverv, lader vente på sig.

Den tidligere minkavler får opbakning til sin kritik fra Djursland Landboforening:

- Det er ikke godt nok, der skal nogen systemer ind, som gør, at det her kan køre noget mere smidigt, siger Hans Gæmelke, formand for Djursland Landboforening, til TV2 ØSTJYLLAND.

Samme toner lyder fra folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V):

- Det står jo faktisk i den aftale, vi har indgået med regeringen, at de første betalinger skal træde i kraft allerede i starten af året, siger Michael Aastrup Jensen.

Se hele indslaget om den manglende kompensation.

Aftalen om erhvervserstatning til avlerne blev indgået mellem regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Liberal Alliance - tilbage i januar.

Når I har været med til forhandlingerne, så har I vel også et ansvar for, at pengene ikke er kommet ud endnu?

- På ingen måde. Grunden til, at vi sad med ved forhandlingsbordet og sørgede for at få de nødvendige aftaler på plads, var jo fordi, at hvis ikke vi havde gjort det, havde minkavlerne ikke fået den nødvendige kompensation, siger Michael Aastrup Jensen.

Venstre overvejer at gå uden om regeringen

Men minkavlerne får nok ikke nogen penge i den nærmeste fremtid. Ifølge den tekst TV2 Østjylland er i besiddelse af, skal takseringen af, hvad de enkelte minkavlere skal have, altså først være færdig i 2024 – og først der skal kompensationen udbetales.

- Det er også det, jeg har hørt rygter om, siger Michael Aastrup Jensen.

Hos landboforeningen tror formanden, at der kan gå endnu længere tid, før kompensationen er på plads:

- Jeg er helt overbevist om, at i 2024 er vi ikke færdige. Der kan gå meget længere, siger Hans Gæmelke.

Det er dog ikke sikkert, at Venstre vil vente så længe:

- Hvis ikke der kommer styr på det her, må vi se, om der er et flertal uden om regeringen, siger Michael Aastrup Jensen.

Tidligere minkavler Lars Eilertsen håber, der snart kommer gang i udbetalingerne før:

- Vi kan ikke komme videre. Vi kan ikke etablere noget, vi kan ikke gøre noget nyt, siger Lars Eilertsen.

Det er torsdag ikke lykkedes, at få Fødevareministeriet til at be- eller afkræfte, at takseringen af kompensation først forventes afsluttet i 2024.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her