Naturnationalparker i Østjylland? Nu udløses spændingen snart
I morgen ved denne tid kan Østjylland være blevet tre naturnationalparker rigere. Miljøministeren løfter sløret for de nye parker i morgen, torsdag.
I morgen barberes bruttolisten på 21 mulige naturnationalparker ned til de ti, det skal være, når miljøministeren og aftaleparterne løfter sløret for, hvor de skal ligge.
I Østjylland er Kaløskovene, Mols Bjerge og Søhøjlandet i spil. Tidligere er Fussingø Naturnationalpark ved Randers udpeget.
Og de mulige placeringer i det østjyske har delt vandene tidligere.
Sidste efterår mødtes eksempelvis en gruppe borgere, som var kritiske over for planerne om at gøre Mols Bjerge til naturnationalpark.
Her er der modstand imod, at endnu flere områder skal hegnes ind.
Fri for menneskelig indblanding
Naturnationalparkerne skal holdes fri fra skov- og landbrug og al anden produktion, så naturen kan udvikle sig på sine egne præmisser, og naturnationalparkerne skal dække over store, sammenhængende arealer.
To af områderne ligger i Syddjurs Kommune, og her har borgmester Michael Stegger Jensen (S) tidligere understreget, hvor vigtig brugerinddragelsen er, og at han har viderebragt, det, han har noteret sig, til ministeren.
Nye Borgerlige, Venstre, Konservative og De Radikale i Syddjurs er imod placeringen i Mols Bjerge.
Udvælgelsen af de ti nye naturnationalparker sker som led i udmøntningen af Natur- og Biodiversitetspakken, hvor der er afsat 888 mio. kr. til at give dansk natur et historisk løft.
Placeringen af de første fem naturnationalparker er allerede besluttet. De skal ligge i Fussingø ved Randers, Gribskov i Nordsjælland, Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.
Se TV2 ØSTJYLLANDS tidligere indslag, hvor skeptikere var på vandring i Mols Bjerge: