Nu invaderer giftige fisk de østjyske kyster
Der er ekstraordinært mange fjæsinger ved kysterne lige nu. Hvis man er bekymret for at hoppe i bølgen af den grund, kan man tage badesko på og undgå at bade om aftenen, siger ekspert.
Der er rigtig mange fjæsinger ved de østjyske kyster lige nu.
Det fortæller Henrik Carl, fiskeekspert hos Statens Naturhistoriske Museum.
- Det vi kan se nu, hvor den er blevet ekstraordinært talrig, er, at den begynder at invadere nogle af de nordøstjyske kyster, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han fortæller, at fjæsingarten typisk søger mod sandstrande. Den graver sig ned på sandbunden, hvor den skjuler sig. Hvis man træder på den, rejser den rygfinnen, hvor der er gift i, fordi det er dens forsvar. Så får man piggen fra finnen direkte op i foden, og det giver en intens smerte.
Størst risiko ved nordøstjyske kyster
I Østjylland er der størst risiko for at møde en fjæsing på sin badetur ved de nordøstjyske kyster, hvor strandene består mest af sand. Det vurderer Henrik Carl.
- Nu gælder det nærmest alle de nordøstjyske strande. Ned på Djursland og ved steder som Bønnerup og Fjellerup er der mange fjæsinger, siger han.
Hvad kan man gøre ved et fjæsingstik?
Giften fra et fjæsingstik giver en umiddelbar intens smerte og lokal hævelse omkring stikstedet. Nogle oplever jagende smerter i hele benet, selvom man er stukket i foden.
Varmebehandling
Fjæsingens gift ødelægges af varme, så straks efter at man har sikret sig, at der ikke sidder en rest af piggen i såret, skal man sænke den stukne legemsdel i så varmt vand, man kan udholde uden at få forbrændinger; det vil sige i cirka 40 grader varmt vand i 60-90 minutter. Dette vil udover at have en smertestillende effekt også reducere risikoen for længerevarende smerter.
Smertestillende håndkøbsmedicin
Mange har brug for smertestillende medicin i det første døgn, for eksempel paracetamol eller ibuprofen.
Hygiejne og ro
I dagene efter et fjæsingstik bør såret holdes rent, tørt og i ro. Det er normalt at have lidt ømhed og hævelse i ugerne efter et fjæsingstik.
Kilde: Netdoktor
Fiskeeksperten er mere usikker på antallet af fjæsinger omkring og syd for Aarhus, da der er flere sten på strandene.
- Lokalt kan der sagtens være mange, også længere mod syd. Det kommer helt an på forholdene, siger han.
Varmt vand er guf for fjæsingen
De mange fjæsinger ved kysterne er en kombination af to ting, siger fiskeeksperten. For det første er badevandstemperaturerne høje lige nu.
- Den kan rigtig godt lide varme. I løbet af maj og juni begynder den at trække ind til kysterne. Når vi så får de her rigtig varme perioder, kommer den ind på det helt lave vand, siger Henrik Carl.
For det andet er antallet af fjæsinger mangedoblet i løbet af de sidste år.
- Vi formoder, det hænger sammen med, at man har fisket så mange af dens naturlige fjender op. Torskebestanden er for eksempel ramt, så man mangler rovfisk til at spise ynglen af fjæsinger, siger han.
Hvornår bør man søge læge ved fjæsingstik?
Langt de fleste fjæsingstik klares ved varmebehandling alene, men man bør opsøge læge akut, hvis man oplever:
- Svimmelhed
- Hjertebanken
- Alment ubehag
- Stærke, vedvarende smerter
- Rødme, varme eller hævelse – det kan være tegn på infektion eller en fastsiddende pig i såret.
Hvis det er over 10 år siden, man er blevet stivkrampevaccineret, bør man få en ny vaccination.
Kilde: Netdoktor
Badesko og badning om dagen
Henrik Carl siger, at hvis man er nervøs for at møde en fjæsing på sin badetur, kan man tage badesko på.
- Det vil tage 99 procent af de mulige stik, siger han.
De mange fjæsinger vil dog ikke afholde ham selv fra en tur i bølgen blå. Han mener stadig, der er en lille risiko for at blive stukket.
Henrik Carl vurderer, at man vil kunne være uheldig at møde en fjæsing, fra når badevandet er en meter dybt. Men det varierer alt efter, hvilket tidspunkt det er på dagen.
- Man kan lade være med at bade om aftenen, for der er risikoen helt sikkert større, siger han.
Det forklarer han med, at fisk typisk søger ind til kysten for at æde om aftenen, når det begynder at blive mørkt. Han råder derfor til, at man bader midt på dagen.
Lille fjæsing kan blive større problem
Udover den almindelige fjæsing er der også en såkaldt lille fjæsing, der spøger lige nu.
- Den går ind på lavere vand, og den regnes som mere giftig, siger Henrik Carl.
Han betegner lavere vand som soppedybde. Fiskeeksperten fortæller, at den allerede har bredt sig ved den jyske vestkyst, men at de endnu ikke ved så meget om dens udbredelse.
- Den kunne blive et større problem, siger han.
Derfor vil de gerne have henvendelser, hvis man støder på en fjæsing og især den lille fjæsing. I det tilfælde kan man kontakte Fiskeatlas, den nationale kortlægning af de danske fisk, hos Statens Naturhistoriske Museum.