Studievejleder: - Uddannelserne kommer nok til at lempe på nogle af deres kriterier

Klokken 12 er der frist for kvote 2-ansøgninger. I følge en studievejleder kommer de videregående uddannelser til at lempe på kriterierne i år på grund af coronapandemien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Mandag klokken 12 er der frist for kvote 2-ansøgninger til videregående uddannelser. Foto: Asger Ladefoged/Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Klokken 12.00 er det sidste chance for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2.

Normalt er det ens karaktergennemsnit fra gymnasiet, der bestemmer, om man kan komme ind på en uddannelse, men hvis gennemsnittet ikke er højt nok, så kan man i stedet søge ind via kvote 2, hvor ansøgningen bliver vurderet på kvalifikationer ud over eksamensgennemsnittet. 

Det kan eksempelvis være højskoleophold, længere udlandsophold, studierelevant- eller frivilligt arbejde. 

Alle sammen ting, som coronapandemien ikke har gjort det nemmere at opnå. 

Alligevel oplever Studievalg Danmark ikke, at det er noget som har bekymret ansøgerne voldsomt. 

Grunden til, at videregående uddannelser har højskoler og udlandsophold som kriterier, er jo ikke fordi, det er vigtigt, at man har været på højskole eller i udlandet.
Sidsel Daubjerg Overgaard, studievejleder og centerleder, Studievalg Danmark Østjylland

Det fortæller studievejleder og centerleder ved Studievalg Danmarks center i Østjylland, Sidsel Daubjerg Overgaard, til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Langt de fleste, vi har snakket med, har stillet de samme spørgsmål som tidligere. Eksempelvis om det ville være gavnligt at søge standby-plads, om det er en god idé at søge ind på flere uddannelser, og om det kan passe, at de ikke nødvendigvis skal skrive en motiveret ansøgning. 

- Der er selvfølgelig også nogle, der har været nervøse for, at de ikke har kunne opfylde så mange kriterier, fordi de for eksempel har været forhindret i at tage på højskole eller til udlandet, men så har vi snakket med dem og prøvet at hjælpe dem med at se andre kompetencer, som de har fået det her år, siger hun. 

Uddannelserne skal lempe på kriterierne 

Ens indsats under coronapandemien kan nemlig også tælle med i kvote 2-ansøgningen. 

- Grunden til, at videregående uddannelser har højskoler og udlandsophold som kriterier, er jo ikke fordi, det er vigtigt, at man har været på højskole eller i udlandet. 

- Det er mere de kompetencer, som man har fået ud af det, som for eksempel, at man kan stå på egne ben, at man lærer sig selv at kende, viser at man tager et samfundsansvar og tilsidesætte egne behov. Og det kan man jo om nogen sige, at den her generation har gjort det sidste år. De har virkelig tilsidesat egne behov. Det er jo ikke dem selv,  som de har skulle passe på, og det er samfundssind, siger Sidsel Daubjerg Overgaard. 

Men kan det ikke stadig gøre det sværere at komme ind i år? 

- Antallet af pladser i kvote 2 er det samme, og uddannelserne laver altid en helhedsvurdering af ansøgerne. Så hvis de får samme mængde ansøgninger som sidste år, så må man forvente, at det bliver et andet ansøgerfelt end de foregående år. Så på mange måder, tror jeg ikke, at det bliver sværere i år. Uddannelserne kommer nok til at lempe en smule på nogle af deres kriterier. De ved jo også godt, hvad ansøgerne har været igennem det seneste år, og at de ikke kan vise det samme CV, siger Sidsel Daubjerg Overgaard. 

Hun fortæller desuden, hun oplever, at mange af ansøgerne har fundet andre måder at opkvalificere deres kompetencer på - for eksempel ved at tage ekstra fag og lave frivilligt arbejde. 

- Jeg tror, de videregående uddannelser er opmærksomme på, at det er et andet ansøgerfelt i år, og det skal de nok tage hensyn til, siger Sidsel Daubjerg Overgaard. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her