Tilvalgsordning træder i kraft: Bliv vaccineret med AstraZeneca eller Johnson & Johnson
Efter ministers underskrift træder bekendtgørelse for tilvalgsordning for coronavacciner i kraft fra torsdag.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har underskrevet en bekendtgørelse, der muliggør tilvalget af coronavacciner uden for vaccinationsprogrammet.
Det oplyser Sundhedsministeriet onsdag aften i en pressemeddelelse.
Bekendtgørelsen træder i kraft torsdag og giver grundlag for, at en privat leverandør kan udføre opgaven efter indgåelse af kontrakt.
Læs mere om ordningen her
- Ordningen gør det muligt for den enkelte borger at tilvælge en hurtigere vaccination.
- Dette kræver først en konsultation med en læge. Her skal lægen give grundig information om blandt andet:
- At vaccinerne ikke generelt anbefales af Sundhedsstyrelsen, da fordelene ved vaccination i den konkrete situation i Danmark ikke opvejer ulemperne.
– At der har været sjældne alvorlige bivirkninger ved vaccinerne som blodpropper ledsaget af blodpladeforstyrrelser.
- Når lægen har givet overstående information, kan borgeren få det informerede samtykke, der giver adgang til vacciner uden for det generelle vaccinationsprogram.
- Vaccinerne er ligesom de øvrige vacciner gratis.
- Hvis den pågældende takker ja til en vaccine fra tilvalgsordningen, vil personen ikke blive tilbudt de anbefalede vacciner efterfølgende.
- Tilvalgsordningen gælder kun for personer over 18 år i første omgang.
- Hvis Sundhedsstyrelsen senere godkender tilvalgsordningen for personer under 18 år, skal forældrene til den 15-17-årige være til stede under samtalen med en læge.
- Hvis den vaccinerede under tilvalgsordningen efterfølgende oplever bivirkninger, skal det indberettes til Lægemiddelstyrelsen.
- Ved skader og bivirkninger har den vaccinerede mulighed for at søge om erstatning. Dette er også muligt, selv om personen er fuldt ud informeret om risikoen ved vaccinerne.
Kilder: Retsinformation.dk, Sundhedsministeriet.
Det forventes, at første konsultation og vaccination vil finde sted om ganske kort tid. Faktisk træder ordningen i kraft allerede i denne uge.
Kan vælge mellem Johnson & Johnson og AstraZeneca
Med ordningen bliver der mulighed for at blive vaccineret med vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, som ikke indgår i vaccinationsprogrammet.
På den måde bliver det muligt for den enkelte borgere at tilvælge en hurtigere vaccination, end man vil kunne få igennem vaccinationsprogrammet.
- Dette vil ske efter en konsultation med en læge, hvor man får grundig information og skal give et informeret samtykke, hvis man ønsker at gøre brug af ordningen.
- Der er bred politisk opbakning til ordningen, som er endnu et vigtigt element i vores vaccinationsindsats, siger sundhedsministeren i pressemeddelelsen.
De to vacciner er ikke en del af det danske vaccinationsprogram, fordi der er en meget lille risiko for alvorlige bivirkninger.
2000 har skrevet sig op
Derfor er de taget ud, da der er to andre vacciner, og fordi pandemien skønnes at være under kontrol i Danmark.
Det private firma Practio har allerede sagt, at det står klar til at vaccinere med vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, hvis selskabet får opgaven.
Til Jyllands-Posten har Jonas Nilsen, medstifter af Practio, oplyst, at godt 2000 danskere på forhånd har skrevet sig op til at få en af vaccinerne.
Han forventer, at selskabet fra næste uge kan levere de første stik. 100 læger har ifølge ham vist interesse i at være med til at vaccinere for firmaet.
/ritzau/