To år med lokalreportere — alt kulminerede under “De lange knives nat”

Udgivet Opdateret

Kommunal- og regionsrådsvalget er en hovedopgave for et regionalt mediehus. Landsdækkende medier har af gode grunde vanskeligere ved at komme helt tæt på, så for lokale medier er valget en oplagt opgave og mulighed. Hovedudfordringen for et regionalt medie er alligevel den samme, som den er for et landsdækkende: Hvordan gør man det relevant at høre om problemstillinger i en kommune, man ikke selv bor i?

Vores bud på den udfordring er, at vi skelner mellem lokalt-lokalt og lokalt-regionalt, hvilket afgør, hvor og hvordan indholdet skal distribueres.

Allerede i begyndelsen af 2020 udrullede vi vores største initiativ i forbindelse med KV21: 5 lokalreportere blev hver tildelt 2 kommuner — og hele deres arbejdstid blev dedikeret til at lave lokaljournalistik udelukkende derfra. Lokalreporterne udkommer løbende med artikler og facebookvideoer og leverer også lokalhistorier til tv-fladen med mellemrum. Når historierne er lokalt-lokalt — hvilket vil sige, at de er yderst relevante men kun for en geografisk afgrænset målgruppe — så nøjes de med at udgive artikler til distribution på web og i udvalgte borgergrupper på Facebook. Når historierne kan trække et lokalt-regionalt perspektiv, så udkommer de foruden web også på vores Facebook-hovedside og i tv.

I virkeligheden er lokalreporteres opgave og rolle ikke nogen ny opfindelse. De minder i høj grad om de klassiske journalistiske stofområder. Ved udelukkende at beskæftige sig med to kommuner dagligt, vil reporterne uundgåeligt få opbygget et kendskab og kildenetværk ude i kommunerne. Netop dette vil sidenhen bliver afgørende for, at vi kan spotte de rigtige tematikker i valgkampen.

Lokalreporterne har ikke haft som opgave at dække den kommunale valgkamp, da de startede tilbage i begyndelsen af 2020. De har udfyldt en rolle som lokaljournalister i en landsdel, hvor flere kommuner på daværende tidspunkt ikke systematisk blev dækket af et dagblad, hvilket vil sige, at få medier for alvor holdt øje med, hvordan f.eks. Skanderborg eller Odder kommuner forvaltede de kommunale opgaver.

Alt imens lokalreporterne har oparbejdet ekspertise på området, har de således produceret stribevis af vigtige, relevante og magtkritiske historier. Siden foråret 2020 er mange flere lokale medier dukket op — også i vores landsdel. Heldigvis! For vi synes, lokaljournalistik er enormt vigtigt. Ud fra henvendelser og brugertal kan vi også se, at det er der også rigtig mange østjyder, der gør.

Kan en historie fra Odder interessere 1,7 mio. danskere?
Men hvad skal der så til for at en lokal-lokal historie kan gøres relevant på en regional flade? Langt hen ad vejen det samme, som hvis den skulle udgives i et landsdækkende medie, fristes vi til at sige. Vores erfaring er, at meget lokale problemstillinger sagtens kan være interessante for en bredere kreds, hvis vi zoomer ind på den helt rigtige og nære personhistorie. Lokalreporterne har hele vejen igennem netop haft fokus på at finde den stærke, menneskelige historie og bruge den til at løfte en større problemstilling. I stedet for at beskrive en større problemstilling med en case.

Webdok om Jakob og hans familie - https://www.tv2ostjylland.dk/kommunalvalg-2021/vores-12-aarige-soen-kan-vaere-livsfarlig

Sophie Schou, der er lokalreporter i Odder Kommune, lykkedes rigtig godt med det i løbet af valgkampen. Hun har flere gange dækket børneområdet i kommunen og dermed været i kontakt med forældre med forskellige problemer. En af de stærkeste historier handlede om Jakob og hans familie. En webdok og en tv-nyhedssatsning, der bragede igennem, ikke kun i Odder og Østjylland, men faktisk i hele landet. TV2 ØSTJYLLAND blev i forbindelse med webdokken om Jakob kontaktet af familier fra hele landet, og på Facebook nåede selve webdokken ud til hele 1,7 mio. brugere.

Historien om Jakob handlede helt konkret om kommunens besværligheder med at udfylde sin opgave over for en helt konkret familie, der sad i klemme. Men fordi personhistorien var så stærk, blev det også relevant for mange andre, da den overordnede problematik med kommuners håndtering af social- og handikapområdet er gængs og landsdækkende.

Kulminationen under “De lange knives nat”
Efter mere end halvandet års tilløb og løbende forberedelse var vores fem lokalreportere sitrende parate til at dække selve valgdagen, aftenen og natten. Cirka to måneder før valgdagen fik de hver en makker, som kunne hjælpe dem med at dække kommunerne op til valget. Og på selve valgaftenen var der således en lokalreporter med indgående kendskab til kommunerne placeret på alle landsdelens rådhuse.

Vi var selv vilde med vores lokalreportere og mener, at de leverede levende, indsigtsfuldt og relevant indhold på valgdagen og natten. Vi var netop sikre på, at de var i stand til det, fordi de har forberedt sig indgående og gennem længere tid.

Når der bliver kommunalvalg i 2025, så gør vi det hele igen — fordi det simpelthen giver så god mening, når der er kommunalvalg, og fordi det giver mindst lige så meget værdi de 3,5 år imellem valgene.

Find din lokalreporter her: https://www.tv2ostjylland.dk/lokalreportere

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her