Ukrainere skal fordeles i kommuner inden for fire dage

Tesfaye og kommunerne har fredag aftalt nogle rammer for, hvordan der skal tages imod ukrainere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der er fredag indgået aftale, om hvordan kommunerne skal modtage ukrainske flygtninge.
Af Ritzau

Regeringen har fredag lavet en indledende aftale med Kommunernes Landsforening (KL) om rammerne for, hvordan kommunerne skal modtage de ukrainere, der vil komme til Danmark.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

I aftalen står blandt andet, at kommunerne "i videst muligt omfang vil tilstræbe" at overtage ukrainere senest fire dage efter, at de har fået ophold. 

En del af aftalen omhandler, at regeringen vil søge opbakning i Folketinget til at lempe eller dispensere fra byggelovgivning, så der kan skaffes boliger nok.

Ifølge aftalen vil regeringen også søge at give kommunerne "fleksibilitet" i forhold til de krav, der er til kommunerne integrationsindsats.

I den særlov, der er på vej og som skal give ukrainere et opholdsgrundlag, vil det fremgå, at kommunerne får mulighed for at udsætte eller stille krav og regler i bero i forhold til dele af integrationslovens regler.

- Mit bedste gæt er, at det her er den første af flere aftaler, vi laver med kommunerne, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til TV 2.

Aftalen har et afsnit om, at regeringen anerkender, at de flygtende ukrainere vil betyde flere udgifter for kommunerne.

Der er dog ikke aftalt nogen form for ekstra midler til kommunerne endnu. Det må vente, til regeringen og kommunerne skal forhandle om kommunernes økonomi i 2023.

Der står også, at aftalen skal genbesøges efter tre måneder, eller hvis der inden da er fordelt 10.000 ukrainere på kommunerne.

De danske myndigheder har hidtil arbejdet med at skulle skaffe plads til 20.000 ukrainere, der kommer til Danmark.

På en pressebriefing fredag oplyste Udlændingestyrelsen dog, at det sagtens kan blive flere.

- Jeg tror, at vi alle sammen kan se, at med de tal, der er lige nu, og sådan som krigen udvikler sig, vil det være uklogt kun at planlægge med de 20.000, sagde direktør i Udlændingestyrelsen Niels Henrik Larsen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her