Færre dyr slagtes: Stor mangel på økologisk kød i køledisken

Høje mælkepriser forlænger køernes vej til køledisken

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange østjyske forbrugere med en forkærlighed for økologisk hakket oksekød bliver i disse uger ofte mødt af en tom køledisk i deres lokale supermarked.

- Det har været lidt en udfordring siden årsskiftet at få det økologiske kød, siger Michael Bonde Pedersen, købmand, Rema 1000 i Randers.

Han har de seneste uger flere gange oplevet, at køledisken i hans butik har været tom.

- Vi havde en kampagne i sidste uge, hvor vi fik varerne hjem lørdagen før. Vi skulle have haft 20 kasser hjem, men vi fik kun otte, og det er selvfølgelig lidt uheldigt. Om tirsdagen skulle vi have 10 kasser hjem, men fik kun to, siger Michael Bonde Pedersen.

 

Det er slagteriet Friland, der leverer det økologiske kød til den lokale Rema 1000-butik. Og hos det økologiske slagteri må de i disse dage jævnligt sige nej til de ordrer, de modtager.

- I øjeblikket sker det på ugentligt basis, at vi underleverer i forhold til det vi kunne have solgt. Det skyldes, at vi har færre dyr til slagtning, end vi havde regnet med. Normalt har vi på den her tid af året en del flere dyr, end vi har om sommeren, men på grund af høje mælkepriser oplever vi, at flere dyr bliver hos landmændene længere, end de plejer at gøre, forklarer Henrik Biilmann, direktør for Friland.

En af de økologiske landmænd, der venter med at sende sine køer til slagtning, er Mikkel Juhl Nielsen fra Følle. Han har i alt 160 jerseykøer, og på grund af de høje mælkepriser bliver køerne sendt til slagtning seks måneder senere end normalt - simpelthen for at få dem til at give så meget mælk som muligt inden slagtning - og det er en god forretning for landmændene.

- Fordi vi har ventet med at slagte nogle den og i stedet haft dem gående i længere tid, har vi på årsbasis tjent omkring 50.000 kroner ekstra, siger Mikkel Juhl Nielsen.

VIDEO: Høje mælkepriser får landmænd til at holde på køerne i længere tid

Ifølge Henrik Biilmann fra Friland er der desværre meget, som tyder på at manglen på økologisk hakket oksekød vil fortsætte et godt stykke tid endnu.

- I kraft af at rigtig mange dyr bliver i mælkeproduktionen og bliver ude hos landmanden for at give mælk, så er der desværre ikke så meget, vi kan gøre. Vi skal væbne os med tålmodighed. Desværre en stor tålmodighed, fordi vi først har glæde af den udvidelse, vi i øjeblikket ser i mælkeproduktionen, om to til tre år, siger Henrik Biilmann, direktør for Friland.

I videoen øverst på siden kan du se mere om manglen på det økologiske kød i køledisken.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her