Fem gode råd: Sådan skal du reagere, når du hører en ambulance

Måske fik du at vide, da du tog kørekort, at man altid skal holde til højre, når der kommer en ambulance. Men er det nu også så simpelt?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Bilisterne i Østjylland er generelt rigtigt gode til at give plads til ambulancerne, lyder det fra en ambulancebehandler. Men på enkelte punkter, kan vi blive endnu bedre. Foto: Colourbox

Måske bliver du grebet af panik, måske forholder du dig helt roligt, eller også bliver du mindet om en ubehagelig episode i fortiden.

Vi har forskellige måder at reagere på, når vi hører en ambulance i udrykning, men fælles for os alle er, at vi oftest er rigtig gode til at give den plads.

- Bilisterne i Østjylland klarer det rigtig, rigtig godt. Vi oplever meget sjældent tåbeligheder i trafikken, og vi kan altid komme frem til de mennesker, vi skal hjælpe, siger Tim Linde Nielsen, der er ambulanceredder hos Falck, til TV2 ØSTJYLLAND.

Den opfattelse bliver bekræftet af en række optagelser, som TV2 ØSTJYLLAND har foretaget. I to dage har vi haft et GoPro-kamera til at sidde i en ambulances forrude, hvor det har filmet i alt otte udrykninger. Optagelserne viser, at ambulancen i langt de fleste tilfælde kommer frem uden problemer. Videoen kan du se nederst i artiklen.

Alligevel kan østjyderne på enkelte punkter blive endnu bedre til at give ambulancerne plads på vejene.

De følgende råd er illustreret med små videoklip taget fra GoPro-optagelser ud af ambulancens forrude. 

1) Læs ambulancens kørselssprog

- Jeg har bare lært, dengang jeg tog kørekort, at man skal holde til højre, siger Jan Jensen fra Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND, da vi møder ham på en parkeringsplads.

Han er helt sikkert ikke den eneste, der husker den regel fra køretimerne. Det er bare ikke altid det mest hensigtsmæssige at gøre, når man ser eller hører en ambulance komme kørende.

- Som udgangspunkt skal man altid holde til højre, men der kan være visse situationer, hvor det også giver god mening at holde til venstre. Når vi fører ambulancen, så er det os, der skal være meget klare i vores kørselssprog, siger ambulancebehandler Tim Linde Nielsen.

Det er især, når man kører på en vej, der har flere spor i hver kørselsretning, at man skal holde øje med, hvor på vejen ambulancen gerne vil køre.

- Hvis vi ligger i højre side af vejen, så vil vi gerne have bilisterne til at trække til venstre, og hvis vi ligger i venstre side, så vil vi gerne have bilisterne til at trække til højre. Og hvis vi ligger i midten, så vil vi gerne have bilisterne til at sprede sig ud til siden.

Generelt er det også en god idé at holde øje, hvordan bilerne foran og bagved en placerer sig, så man kan holde ind til samme side som dem, oplyser han.

2) Orientér dig løbende i spejlene

Indimellem hænder det, at bilister ikke opdager ambulancen med det samme, og derfor reagerer med lidt forsinkelse.

- Der er selvfølgelig nogle ting, som kan gøre, at man ikke lige opdager os. Det kan være, at man taler i telefon, har en samtale med personen på passagersædet, eller at man hører høj musik i bilen, siger Tim Linde Nielsen.

Netop derfor er det vigtigt, at man konstant fastholder opmærksomheden på vejen og sørger for løbende at orientere sig i spejlene.

- Så opdager man ambulancen i god tid og har dermed også god tid til at trække ind til siden, siger han.

3) Udsæt ikke dig selv eller andre for risiko

Selvom det er vigtigt at give plads til ambulancen, så skal man altid overveje, om det, man gør, kan skabe farlige situationer.

- Jeg vil ikke sige, at man kan være for god til at skabe plads til ambulancen, men man skal passe på sig selv, og man skal ikke udsætte hverken sig selv eller andre for fare, siger ambulancebehandleren.

- Når man trækker ind til siden, skal man orientere sig godt, så man for eksempel ikke kommer til at støde ind i andre biler.

I Aarhus skal bilisterne skal blandt andet være opmærksomme på Letbanen. Selvom der kommer en ambulance kørende og pladsen er trang, opfordrer Tim Linde Nielsen til, at man undgår at trække ind på skinnerne.

4) Vær opmærksom på, hvor du holder ind henne

Når man hører ambulancen komme kørende, er det ikke helt ligegyldigt, hvor man vælger at holde ind til siden henne. Man kan nemlig komme til at skabe mere besvær for ambulancen, end man gavner.

Det gælder for eksempel, hvis man befinder sig ind et vejsving.

- Vi oplever indimellem, at bilister holder ind midt i svinget. Det gør, at der muligvis kan opstå en farlig situation, fordi vi skal trække udenom den holdende bilist og har dårligt sigte. Det, man kunne gøre, hvis man har overskud til det, er at køre svinget færdigt og lade os passere, når vi igen har godt udsyn, siger Tim Linde Nielsen.

Man kan også forbedre forholdene for førerne af ambulance ved ikke at standse midt i et helleanlæg.

- Når bilisterne standser midt i et helleanlæg, så betyder det, at vi skal passere helleanlægget venstre om, fordi vi ikke kan komme frem i højre side, forklarer ambulancebehandleren.

5) Pas på som fodgænger

Ifølge ambulancebehandler Tim Linde Nielsen kan det være en udfordring med fodgængere, der ikke er opmærksomme.

- Det kan enten være, at folk har travlt og tror, at de lige kan nå at løbe over, selvom de har set, at vi kommer kørende. Eller også at de opdager os lidt for sent, fordi de kigger ned i deres telefon eller har høj musik i ørerne, siger han.

- Det skaber en meget farlig situation, hvor vi skal til at bremse ned, og de udsætter sig selv for fare.

Her gælder det om at huske en simpel regel.

- Man skal orientere sig, ligesom man lærte i skolen. Altså kigge i begge retninger, før man træder ud i fodgængerfeltet.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND havde i to dage et Gopro-kamera til at sidde i forruden på en ambulance. Du kan se nogle af de udrykninger, kameraet optog, i indslaget her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her