Flere penge til fattige kommuner: Norddjurs tager imod med kyshånd

Regeringen vil tilføre flere penge til i alt 85 kommuner. I forslaget vil otte kommuner i Østjylland få tildelt flere millioner

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Norddjurs Kommune står til at få 10 millioner samlet i 2019 og 2020. Det glæder viceborgmesteren.

Regeringen er kommet med et nyt forslag om lave en overgangsordning over to år, så fattige kommuner får mere hjælp. Det kommer Norddjurs Kommune til gode, som står til at få 10 millioner samlet i 2019 og 2020.

- Dem tager vi imod med kyshånd, siger viceborgmester i Norddjurs Kommune Benny Hammer (K) til TV2 ØSTJYLLAND.

Norddjurs Kommune er i store økonomiske problemer, derfor ville penge falde på et tørt sted. De skal spare 115 millioner hvert år over de kommende fire år.

- 10 millioner er et pænt beløb, men der er stadig et stykke vej til 115 millioner, siger Benny Hammer.

Ifølge borgmesteren i Norddjurs Kommune er det langt fra besluttet, hvor pengene skal bruges til, hvis kommunen får dem tildelt.

Man skal jo ikke tro, at det redder hele verden, det er sådan set bare at sætte et plaster på et blødende sår.
Jan Petersen (S), borgmester, Norddjurs 

- Det er klart, at det er et beløb, der forbedrer vores situation marginalt. Det er et beløb, der fordeles over to år, og man skal jo ikke tro, at det redder hele verden, det er sådan set bare at sætte et plaster på et blødende sår, siger borgmester Jan Petersen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortæller desuden, at partierne, som har en indflydelse på økonomien i kommunen, vil drøfte ændringsforslaget på et møde i morgen.

Vil skære på servicebesparelser

Et noget anderledes svar kommer fra kommunens viceborgmester. Han peger på, at forligspartierne har skrevet ind i deres aftaler, at hvis der kommer penge til kommunen, så vil servicebesparelserne blive mindre.

- Pengene når ikke at komme i kassen, inden servicebesparelserne er vedtaget, men jeg er overbevist om, at vi skærer på besparelserne på børne- og ungeområdet samt voksenpleje- og handicapområdet, siger Benny Hammer.

Kortet viser, hvilke østjyske kommuner der får penge ved en overgangsordning. Tallene er angivet i millioner kroner.

Kommunerne har fået mindre penge i udligning efter ændringer i ældreudgifter. Derfor skal kommunerne kompenseres økonomisk.

-  Det er nødvendigt, fordi vi har lavet en korrektion af kontoplanlægning for kommunerne i forhold til ældre og handicappede, så er der pludselig nogle store forandringer i indtægterne for visse kommuner. Der siger vi, at det er fair, at man lige får et par år til at indstille sig på den nye virkelighed, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) til TV2 ØSTJYLLAND.

Pengene er fordelt retfærdigt.

- De er fordelt efter, hvordan kommunerne er blevet ramt. Så det bliver fordelt fuldstændigt retfærdigt, fortæller Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

VIDEO: Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) forklarer og fortæller, hvordan og hvorfor pengene skal fordeles. 

Syddjurs Kommune: Burde ikke være fjernet i første omgang

Syddjurs Kommune er den kommune i Østjylland, der står til at få flest penge. De vil samlet set få 29,2 millioner samlet i 2019 og 2020.

- Det er fint for kassebeholdningen, at vi får pengene igen. Det havde været rart, hvis de ikke havde fjernet pengene i første omgang, siger borgmester i Syddjurs Kommune Ole Bollesen (S).

Min holdning er, at det er et tegn på, at udligningsreformen ikke fungerer. Folketinget burde sætte sig ned og lave en ny udligningsreform, men det tror jeg ikke bliver før efter et valg.
Ole Bollesen (S), borgmester, Syddjurs Kommune 

Borgmesteren mener ikke, at udligningsreformen fungerer, som den er nu.

- Min holdning er, at det er et tegn på, at udligningsreformen ikke fungerer. Folketinget burde sætte sig ned og lave en ny udlingsreform, men det tror jeg ikke bliver før efter et valg, siger Ole Bollesen.

Forstå udligningssystemet: 

  • Lokalbefolkningens indkomst varierer fra kommune til kommune, og det skaber store forskelle mellem kommunernes indtægtsmuligheder
     
  • På samme måde er der forskel på de forskellige kommunernes udgiftsbehov, da alderssammensætningen og de socioøkonomiske forhold varierer
     
  • Det er disse to forskelle, man gennem udligningssystemet prøver at udligne
     
  • Systemet skal sikre, at der ikke er store forskelle i kommunernes serviceniveau i forhold til skatteprocenten
     
  • I grove træk kan man sige, at 61 procent af de økonomiske forskelle mellem kommunerne bliver udlignet på landsplan
     
  • Der omfordeles hvert år omkring 17 milliarder kroner mellem Danmarks kommuner fra rig til fattig
     
  • Mange kommuner er utilfredse med systemet. De mener enten, at de betaler for meget - eller får for lidt
     
  • Fra 2019 beregnes kommunernes udgifter til ældre og voksne med handicap på en ny måde. Det betyder, at 85 kommuner står til at tabe penge
     
  • Regeringen vil nu afsætte 1,4 milliarder kroner over to år, så kommunerne bliver kompenseret i overgangsperioden
     

Kilde: Ritzau

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her