Forsker om digital dannelse: Sæt ind så tidligt som muligt
Skolen har en vigtig rolle i forhold til digital dannelse, og man bør sætte ind allerede i dagtilbuddene, vurderer forskningschef Andreas Rasch-Christensen
Skoleelevers opførsel på de sociale medier har givet anledning til harme og bekymring de seneste dage, hvor det er kommet frem, at der er blevet delt indhold med seksuelt indhold i flere tilfælde.
Vestre Skole i Silkeborg er en af de skoler, der har taget initiativ til at gøre de unge bevidste om, hvordan man skal agere på de sociale medier, og det er en god idé at bringe skolen i spil.
Det mener Andreas Rasch-Christensen, forskningschef ved VIA University College, og han mener næsten ikke, at børnene kan være for unge, inden de skal lære om, hvordan man skal opføre sig på de sociale medier.
- Jeg synes, man skal sætte ind allerede i dagtilbuddene og der tale om digital dannelse. Børn allerede i to års-alderen er jo inde at eksperimentere med iPads. Så man skal sætte ind så tidligt som muligt, men selvfølgelig gøre det med hensyntagen til børnenes alder, siger Andreas Rasch-Christensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Det digitale indtog på skolesiden begyndte med indkøb af iPads og anden teknologi, og nu kommer næste step, hvor man skal finde ud af, hvordan man opfører sig på de sociale medier.
Hævnporno: Skole underviser unge i digital dannelse
Man kan nemt ubevidst komme til at stille en klassekammerat i et dårligt lys, og undervisningen skal blandt andet tydeliggøre, hvordan man opfører sig over for andre. Disciplinering og opdragelse er to af nøgleordene, og det skal ske i et samspil mellem skolen, eleverne og forældrene.
- Det er ikke kun forældrenes ansvar, for det kan også være sådan, at forældrene simpelthen ikke ved, hvad det vil sige at være på de sociale medier, så man skal tage det med ind i skolen. Skolen udgør også et fællesskab, eleverne har et fællesskab med hinanden, og der er meget på spil. Det er selvfølgelig vigtigt, at man tager det op. Det er jo også sådan at det at undervise i, hvordan man agerer i et moderne samfund med den her type af medier, selvfølgelig også er skolens opgave, lyder det fra Andreas Rasch-Christensen.
Se hele indslaget i ovenstående video.