Hjertestop farligst på landet
Hjerteanfald er farligere på landet end i storbyen
Nye tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at storbyboere har dobbelt så stor chance for at overleve et hjertestop uden for hospital som folk, der bor i landsbysamfund.
Derfor er en hurtig responstid og en kort transportid til hospital fra udkantsområder livsvigtig, konkluderer Hjerteforeningen.
De nye tal fra Dansk Hjertestopregister som Hjerteforeningen offentliggør i forbindelse med lanceringen af foreningens nye kampagne "Gør noget for hjertet" viser, at sandsynligheden for at overleve et hjertestop er cirka dobbelt så stor i hovedstaden som i landområder med 0-20.000 indbyggere.
Det mener Hjerteforeningen er uacceptabelt, og ser en øget civil indsats og uddannelse af flere danskere i livreddende førstehjælp som løsningen, der kan være med til at ændre på den kedelige statistik:
- Med vores nye kampagne Gør noget for hjertet, vil vi give danskerne klar besked: Det nytter i høj grad at kunne livreddende førstehjælp. Hver dag falder 10 danskere om med hjertestop og kun en af dem overlever. Den statistik skal forbedres. Faktisk øges chancen for overlevelse med 200-300 procent, hvis der omgående ydes livreddende førstehjælp. Derfor vil Hjerteforeningen nu tilbyde danskerne gratis uddannelse i livreddende førstehjælp, siger Inge Vestbo, direktør i Hjerteforeningen.
En af årsager til, at byboer har dobbelt så stor chance for overlevelse er, at der oftere er vidner i nærheden, der kan ringe efter hjælp. Men det er ikke hele forklaringen, mener Hjerteforeningen. Undersøgelsen viser nemlig også, at landbefolkningen må vente længe på at komme i behandling, fra alarmcentralen kontaktes til ambulancepersonale når frem.
- Danskere der bor på landet må vente næsten fire minutter længere fra alarmering til opkobling til hjertestarter i ambulance end dem, der bor i hovedstaden. Vi ved, at chancen for at overleve reduceres med 10 procent for hvert minut der går uden livreddende førstehjælp. Bl.a. derfor er det livsvigtigt, at danskere, der bor i de små bysamfund eller på landet, langt væk fra alarmcentral, er klædt på til at kunne give livreddende førstehjælp, siger Inge Vestbo.