Ikke kun 12-taller: Vi skal være stolte af vores børn
Forældre skal være bedre til at tale med deres børn og anerkende deres indsats - ikke kun, når udbyttet er høje karakterer, lyder det fra forening
Karakterræs, stress og præstationsangst.
Allerede i folkeskolen er der stort fokus på, hvilke tal der står på eksamensbeviset eller på skemaet over standpunktskarakterer. Det medgiver flere skoleledere i Østjylland i en rundspørge foretaget af TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge formand for foreningen Skole og Forældre, Mette With Hagensen, bærer forældrene også en del af ansvaret for, hvordan de unge håndterer karakterræset.
Hun mener, at det er okay, at eleverne møder modgang, men at det er vigtigt, at forældrene tager en snak med deres børn om, hvorfor det er gået, som det er:
- Tal med dem om, hvorfor de er utilfredse. Har de gjort den indsats der skulle til for at løse opgaven? Eller er det lavet i sidste øjeblik?, fortæller Mette With Hagensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Andet end 12-taller
Selvom det i situationen for nogle elever kan virke som om, at en dårlig karakter er med til at definere, hvem man er, eller hvordan ens liv skal gå, så mener formanden for Skole og Forældre til ro. En ro, som forældrene skal hjælpe med at overføre til deres børn.
- Det handler også om at fortælle dem, at karakterer altså ikke er livsvigtige. De er vigtige i forbindelse med et uddannelsesforløb, men det er ikke dem der definerer dem, siger hun og fortsætter:
- Vi skal måske også sige til vores børn, at 12 ikke er den eneste karakter der findes. Det er faktisk også flot at få et 4-tal, hvis man har gjort sig umage med noget, man synes er svært.
På Egebjergskolen i Horsens har man taget konsekvensen af elevernes usikkerhed og stress og oprettet et decideret valg, som skal klæde dem på til præstationskulturen.
Det handler dog også om, at at klæde dem på hjemmefra og anerkende dem, fortæller Mette With Hagensen:
- Vi skal være stolte af vores børn, når de yder en god indsats. Ikke kun, når de får en god karakter.
Du kan se hele interviewet med Mette With Hagensen fra Skole og Forældre i videoen øverst i artiklen.