Kritik: Imam-liste kan være skadelig
Ved at sætte ekstreme imamer på en offentlig liste, risikerer man at gøre dem interessante for radikaliserede.
I bedste fald er aftalen om antiradikalisering effektløs. I værste fald vil den gøre ondt værre, lyder kritikken fra de partier, der står uden for aftalen.
Med aftalen indfører Venstre-regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative en offentlig sanktionsliste, der skal forhindre udenlandske forkyndere, der tidligere har billiget terror eller antidemokratiske holdninger, i at rejse ind i landet.
Derudover vil aftalen gøre billigelse af visse strafbare handlinger som led i religiøs oplæring strafbare.
Flertal for åbne lister over hadprædikanter
Hos De Radikale er partileder Morten Østergaard mest forbløffet over, at "en så bred kreds af partier" er blevet enige om en "historisk indskrænkning af ytringsfriheden".
- Listerne vil fungere som en slags reklamesøjle for unge mennesker, der søger den slags - de får en statsautoriseret liste over ekstremister, siger han og tilføjer, at "ingen kan tro på, at initiativerne gør nogen som helst forskel".
Adspurgt om han vil kræve initiativerne rullet tilbage, hvis magten skifter, lyder svaret:
- Vi kæmper for mere ytringsfrihed, og det forhold, at både S og SF ikke har problemer med at gøre indskrænkninger i ytringsfriheden, det påvirker ikke vores kamp.
Hos Enhedslisten pointerer politisk ordfører Pernille Skipper, at forbud ikke er vejen frem:
- Holdninger forsvinder ikke, fordi man forbyder dem. I stedet risikerer man, at de bliver mere spændende og tiltrækkende, fordi de er forbudt, siger hun i en pressemeddelelse.
Samme argument lyder fra Liberal Alliance og SF. Begge partier deltager i store dele af imamaftalen, men har valgt at stå uden for aftalen om de åbne lister.
- De mennesker, der står på en åben liste, risikerer at blive særligt interessante at komme i kontakt med for radikaliserede, siger udenrigsordfører Mette Bock (LA).
Haarder vil tage imamers vielsesret
En bekymring, som SF-gruppeformand Jacob Mark deler:
- En åben liste med vage kriterier risikerer at udelukke de forkerte mennesker og i værste fald virke som en offentlig gabestok eller en martyrliste, som radikaliserede personer herhjemme vil bruge som inspiration, når de henter inspiration på nettet.
Imamer skal kunne fratages statsborgerskab
Hos Konservativ Ungdom er landsformand Andreas Weidinger "dybt rystet" over, at De Konservative er gået med i aftalen, som i hans optik vil stå som "en skamplet i den danske historie":
- Hvis vi i kampen mod radikalisering giver afkald på vores frihedsrettigheder, så skader regeringen, Konservative og de øvrige partier i aftalen mere end de hadprædikanter, de prøver at bekæmpe, siger han i en pressemeddelelse.
Nu skal aftalen omsættes til konkrete lovforslag, som efter planen fremsættes i Folketinget efter sommerferien.
I Kaffeklubben på TV 2 | ØSTJYLLAND den 4. april diskuterede politikkerne i studiet om imamers ytringsfrihed skulle begrænses: