Landmand protesterer mod sprøjteforbud: - Er ikke realistisk

Miljø- og Fødevareministeriet vil gøre det ulovligt for landmænd at sprøjte marker tæt ved vandboringer. Ikke alle bakker op om den idé

VIDEO: Ole Larsen sprøjter sine marker for at holde ukrudt og skadedyr væk. Snart er det måske ulovligt.
Udgivet / Opdateret
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Opdateret: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har netop indgået en aftale med et bredt flertal i Folketinget, som blandt andet altså betyder, at det skal være slut med at sprøjte nær drikkevandsboringer.

De fleste er enige om, at rent vand i hanerne er godt. Men hvordan vi sikrer det, er der stor uenighed om. Fra politisk side arbejdes der på et totalt forbud mod at sprøjte marker for ukrudt og skadedyr nær vandboringer, men den idé møder modstand.

Ole Larsen er konventionel landmand og næstformand i Landboforeningen Odder-Skanderborg. Det betyder, at han sprøjter sine marker for at holde ukrudt og skadedyr væk. Snart er det så altså måske ulovligt.

Udfordringen er lidt, at vores plantebeskyttelsesmidler, som vi bruger til at beskytte vores afgrøder med, er blevet udråbt til den store, stygge ulv.
Ole Larsen, landmand

For markerne ligger tæt på et vandværk, og for at undgå pesticider i vandet vil Miljø- og Fødevareministeren indføre et sprøjteforbud.

- Jeg tænker først og fremmest, at det er en form for symbolpolitik. Vi vil rigtig gerne have rent drikkevand, det vil vi alle sammen. Udfordringen er lidt, at vores plantebeskyttelsesmidler, som vi bruger til at beskytte vores afgrøder med, er blevet udråbt til den store, stygge ulv, siger Ole Larsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Til debat flere steder

Et forbud har tidligere været til debat blandt landmænd og andre aktører på egnen, ligesom at emnet også er blevet flittigt diskuteret i blandt andet Beder syd for Aarhus.

Nu kommer det så på tapetet igen gennem et forslag direkte fra ministeren, der gerne vil sikre vandet i undergrunden.

- Jeg tror, at der er mange, der ligesom jeg bliver bekymrede, når de hører i radioen, at nu er der igen fundet rester af pesticider i drikkevandet et eller andet sted i Danmark. Derfor går vi ind og siger, at nu skal det være slut med pesticider i nærheden af vandboringerne, lyder det fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Men ifølge landmanden stammer de fundne pesticider sjældent fra landbruget. I stedet er der tale om midler til total ukrudtsbekæmpelse, og det er meget mere giftigt.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) pointerer, at der også skal tages hensyn til landmændene, som skal kompenseres, hvis de rammes af forbuddet. 

Vil stramme grebet

- De har af gode grunde aldrig været brugt på almindelig landbrugsjord, for der vil man jo ikke køre med noget, som kvæler alt, hvad der er, siger Ole Larsen.

Nu bliver det rullet ud over hele landet, så det er en rigtig god melding for alle os, der godt kan lide at have rent drikkevand i vandhanen.
Claus Leick (SF)

I Skanderborg Kommune, hvor hans landbrug ligger, har politikerne siden august ønsket at stramme grebet om de ellers tilladte sprøjtemidler.

- Det har vi været nogle få kommuner, der har arbejdet med hidtil. Nu bliver det rullet ud over hele landet, så det er en rigtig god melding for alle os, der godt kan lide at have rent drikkevand i vandhanen, siger formand for Teknik og Miljø i Skanderborg Kommune Claus Leick (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.

Det glæder Claus Leick, at ministeren ønsker et forbud mod sprøjtemidler nær vandboringer. 

Bør opkøbe jorden

Hvis forslaget bliver vedtaget, frygter Ole Larsen for sit levebrød.

- Det er en privat ejendomsret, og den jord, vi har, den er vi afhængige af til vores husdyrproduktion. Så i mine øjne er der én mulighed, og det er, at man må købe de arealer, som man vil lave begrænsninger på, lyder det fra landmanden.

Regeringen har da også planer om at kompensere de landmænd, der vil lide økonomisk under forbuddet, men ligefrem at opkøbe jord i hele Danmark kommer nok næppe på tale.

Forslaget bliver præsenteret for Folketinget torsdag aften.

VIDEO: I Beder har debatten om fremtidens drikkevand også ulmet af flere omgange. Videoen er fra januar 2018.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her