Loft for kontanthjælp: Forbrugerråd advarer mod dumme lån

/
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kontanthjælpsloftet vil drive flere ud i eksempelvis at tage et kviklån, som flere eksperter advarer imod. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk samt fonden Den Sociale Retshjælps Fond.

- I vores gældsrådgivning kommer folk, der er ramt af kontanthjælpsloftet og ikke ved, hvad de skal gøre. På sigt skulle det ikke undre mig, at der kommer folk, der har taget et kviklån på grund af kontanthjælpsloftet, siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk, til TV 2 I ØSTJYLLAND.

Den oplevelse deler de hos Den Sociale Retshjælps Fond, der blandt andet giver gratis gældsrådgivning til socialt udsatte.

- Der er flere og flere, der gør brug af kviklån, oplever vi. Og dem, hvor den økonomiske situation har ændret sig pludseligt, udgør selvfølgelig en målgruppe. Man kan levende forestille sig, at når ​man​ mister nogle tusinde kroner om måneden, vil der opstå flere henvendelser til os som følge af det, siger Morten Bendtsen, gældsleder hos Den Sociale Retshjælps Fond, til TV 2 I ØSTJYLLAND.

Han oplyser, at de allerede har modtaget den første håndfuld henvendelser, hvor problemerne er afledt af kontanthjælpsloftet.

Morten Bendtsen fortæller samtidig, at det kan blive aktuelt for Den Sociale Retshjælps Fond at øge antallet af frivillige medarbejdere netop af den grund.

Men kviklånet er en særdeles dårlig løsning – også for folk der er blevet ramt af kontanthjælpsloftet, mener Forbrugerrådet Tænk.

- Det er en meget dyr måde at finansiere sit forbrug på. Vi ser jo meget høje renter – blandt andet på SMS-lån, hvor vi har set renter over 1.000 procent. Ofte ser vi kviklån blive taget, fordi folk ikke kan betale et andet lån tilbage, og så er folk inde i en dum spiral, hvor de ikke kan overskue deres økonomi, siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen.

Derfor er tommelfingerreglen, at man aldrig skal tage den type lån.

- Det hardcore råd er: Tag aldrig et kviklån. Hvis du tager et, så tænk dig godt om.  Kan du ikke spare 500 kroner op om måneden til en genstand, hvordan kan du så tro, at du kan betale 500 kroner eller mere tilbage på et lån, siger Morten Bruun Pedersen. Han ønsker, at de, der udbyder lånene bliver bedre til at kreditvurdere folk, så det kun er dem, der kan betale tilbage, der får et lån.

Regeringens kontanthjælpsloft trådte i kraft 1. oktober, og det får blandt andet skylden for en ny rekord i antallet af ansøgninger om julehjælp i Østjylland.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her