Østjyder kan se frem til bedre mobildækning
Mange østjyder vil få stor gavn af nyt regeringsudspil om frekvenstilladelser.
Mange østjyder vil få gavn af, at regeringen nu vil stille større krav til teleselskaber.
Det oplyser Landdistrikternes Fællesråd til TV2 ØSTJYLLAND.
De nye krav betyder, at selskaberne ikke bare sætter master op i tætbefolkede områder – hvor de i højere grad tjener penge - men også skal sætte dem op i de tyndt befolkede områder, så beboerne kan få bedre mobildækning.
Hvis udspillet bliver vedtaget, og det skal der være gode chancer for, kan rigtig mange østjyder se frem til en væsentlig forbedret dækning, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd.
- Det er både folk på Djursland, men det er også nord, vest og syd for Aarhus, hvor man kan se frem til, at der er en bedre mobildækning med det her udspil, og det vil gavne rigtig mange i TV2 ØSTJYLLANDS sendeområde, siger formand Steffen Husted Damgaard.
Mobildækning er et must
Han mener, at dækningen har stor betydning for de områder, der har dårlig mobildækning.
- Det påvirker, hvor folk vil flytte hen, det påvirker virksomhedernes udvikling, og på sundhedsområdet er det vigtigt, at man kan kommunikere fra sit hjem med telemedicin-løsninger. Der er mange gode argumenter for, at mobildækningen skal forbedres i Østjylland, siger Steffen Husted Damgaard og fortsætter:
- God mobildækning er noget basalt for at kommunikere i dag, og hvis der ikke er en ordentlig mobildækning, så bliver man ikke i det område.
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd mener, at en ordentlig mobildækning burde være en selvfølge i 2018.
- Vi ved, at der er huller i mobildækningen. Man oplever det, når man kører på vejene, og der er også husstande, hvor der ikke er en ordentlig dækning. Der er nogle store problemer på Djursland, men også generelt i Østjylland. Det gider man ikke i længden. Vi er i 2018, det skal bare fungere.
De nye dækningskrav til teleselskaberne skal blandt andet sikre, at beboere i mange områder får en mobil bredbåndsdækning med hastigheder på mindst 30 Mbit/s, mens andre områder skal have dækning på over 50 Mbit/s.
- Med det her udspil bliver der 25.000 husstande, som i dag ikke har en god mobildækning, som vil få det. Vi har en kæmpe udfordring i Danmark med at sikre, at alle får en god mobil- og bredbåndsdækning, og med det her udspil sikrer vi, at flere vil få det, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt til TV2.
Nye krav får kritik af teleindustrien
Hos Teleindustrien, teleselskabernes brancheorganisation, mener man dog, at regeringens ambitioner er alt for høje.
- Vi mener også, at alle områder skal have god dækning, men regeringen sætter barren for højt. Vi kunne gå med til en dækning på 20 Mbit/s, men 30 eller 50 er langt mere, end hvad folk har behov for. Det her drejer sig om mobiltelefoni, og så længe der er god nok dækning til eksempelvis at se noget på Netflix, så er dækningen god nok ved 20 Mbit/s, siger direktør Jakob Willer til TV2.
Han advarer om, de nye krav i sidste ende vil koste forbrugerne penge, og at Danmarks teknologiske udvikling bremses.
- Ved at stille dækningskrav med så høje hastighedkrav tvinger man selskaberne til at sætte master op i områder med få beboere. Det koster mange penge, og de penge kan selskaberne så ikke bruge til at sørge for 5G andre steder i landet, siger Jakob Willer til TV2.
Minister afviser kritik
Lars Christian Lilleholt afviser dog, at borgerne ender med at skulle have flere penge op af lommerne, når mobilregningerne skal betales.
- Heldigvis er der en massiv konkurrence i Danmark på det her område, hvilket sikrer lave forbrugerpriser. Jeg garanterer, at der er en massiv konkurrence, og at det vil der fortsat værre. Jeg tror faktisk de danske forbrugere vil have nogen af de laveste priser overhovedet, siger ministeren.
Frekvenstilladelser udbydes i almindelig auktioner, hvor det højeste bud vinder. Regeringen forventer, at planerne om højere dækningskrav gennemføres i løbet af efteråret 2018.