Østjysk rugbrødskrig: Mand kastede brød efter ekspedient

Populært rugbrød skiftede smag, da Langenæsbageren blev til Lagkagehuset. Det har fået følelserne i kog hos forbrugerne i en sådan grad, at bageriet måtte minde om en god tone. Men kunderne føler sig ikke hørt

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lagkagehuset har overtaget Langenæsbageren og ændret lidt i smagen på et rugbrød. Det har vækket mange følelser hos loyale kunder.

Det er rugkerner, malt, surdej og rugmel, det handler om. Et rugbrød kort og godt. Men ikke et hvilket som helst rugbrød.

Nej, der er tale om Aros-rugbrødet. Kendere vil nikke anerkendende og mindes det traditionsrige Aarhusrugbrød med den lækre svampede konsistens og den maltede smag. Udenforstående vil formentlig tænke: "Jamen, er det ikke bare et rugbrød?"

Og jo det var selvfølgelig bare et rugbrød. Men et særlig godt ét af slagsen, forklarer flere af Aros-rugbrødets mange fans til TV2 ØSTJYLLAND.

Ditte Keinicke kørte gerne for at få fingrene i Aros-rugbrødet. / Foto: Privat

Værd at køre efter

For eksempel var det så godt, at 62-årige Ditte Keinicke gerne kørte de 30 minutter fra sin bopæl i Ebeltoft og ind til Aarhus for at få fingrene i det.

- Jeg købte det altid, husker hun. Derfor var det også netop Aros-rugbrødet, der skulle på bordet til hendes 60-års fødselsdag, selvom det kostede en times transport at få fat i det.

- Vi havde nogle gæster fra Sjælland, som smagte brødet hos os og syntes, at det var så godt, at de bad os om at tage et med til dem, næste gang vi skulle til Sjælland, fortæller Ditte Keinicke.

For 32-årige Betina Blokager Olsen var Aros-rugbrødet det perfekte rugbrød, som både hun selv, hendes bror og hendes forældre var ivrige faste spisere af. Også efter hun flyttede med sine børn fra Langenæs slog hun loyalt vejen forbi sit gamle område hver uge for at købe lige præcis dét rugbrød.

- Det var bare virkelig lækkert. Mørkt og svampet med en god maltet smag, fortæller hun.

Aros-rugbrødet som det ser ud i Lagkagehusets version.

Ny omstridt version

Men nu er rugbrødet dødt. I hvert fald i de loyale fans´ optik. For 1. september 2018 blev Langenæs Bageriet, som bagte det populære rugbrød, overtaget af Lagkagehuset. Og den nye ejer bruger økologiske råvarer og en lidt anderledes surdej, men kalder stadig rugbrødet ved sit gamle navn: Aros-rugbrødet.

- Jeg synes ikke, de kan tillade sig at kalde det Aros-rugbrød, for det har intet med det at gøre, lyder det kontant fra Betina Blokager Olsen.

- Jeg troede, jeg havde fået et forkert brød med hjem første gang, jeg købte det, fordi det var helt anderledes i farve, smag og konsistens. Det var tørt og kedeligt og uden smag. Ligesom et poserugbrød fra et supermarked.

Betina Olsen var stor loyal fan af Aros-rugbrødet. Her ses hun med sin datter. / Foto: Privat

Flyvende rugbrød

Ændringen af rugbrødsopskriften på det før så populære Arosrugbrød har ført til en lind strøm af klager til Lagkagehuset, som i dag ejer de tidligere Langnæsbagerier. Klagerne er kommet på Facebook, Instagram, fysisk i butikkerne, på mail og sågar via brev.

- De seneste uger, har vi fået at mærket, at der er mange følelser i rugbrød og særligt Aros-rugbrødet i Aarhus, fortæller Anne Mette Buus, der er leder af brand og produkt management hos Lagkagehuset.

- Vi må indrømme, at det er kommet bag på os, hvor stærke reaktioner, der har været på vores økologiske version af Aros rugbrødet, siger hun.

Tonen i klagerne har indimellem været hård over for bagerekspedienterne, som er helt ned til 15 år og hele balladen kulminerede, da en kunde i voldsom utilfredshed kylede et Aros-rugbrød ind gennem lugen i bageriets drive in.

- Det har vi ikke oplevet før. Vores medarbejder fik sig noget af en overraskelse, lyder det fra Anne Mette Buus.

Episoden og den ind imellem grimme tone, fik i december bageriet til at sætte skilte op i butikkerne i Aarhus, hvor de forklarede smagsforskellene i det nye Aros-rugbrød og henviste til, at kunderne ikke klagede til ekspedienterne.

Det tidligere Langenæsbageri nåede at udvide så meget at kæden ejede seks bagerier, før den blev opslugt af Lagkagehuset. Her er det filialen i Risskov. 

Føler sig ikke hørt

Både Ditte Keinicke og Betina Olsen tager afstand fra den grimme tone og rugbrødsangrebet.

- Det synes, jeg ikke man kan være bekendt som forbruger. Selv om man er utilfreds kan man godt tale ordentligt, siger Betina Olsen.

Samtidig er der ingen af de to kvinder, som føler sig hørt af Lagkagehuset. Samme indtryk får man, når man scroller ned over bagerikædens Facebookside, hvor mange loyale fans af Aros-rugbrødet giver udtryk for deres utilfredshed.

Det er som om, de ikke vil lytte til det. Og det er derfor jeg har tilsluttet mig det her brokkekor og derfor jeg ikke handler der mere
Ditte Keinicke, fan af de gamle Aros-rugbrød

- De har prøvet at forklare smagsændringen med, at de er blevet mere økologiske, men de virker fuldstændig ligeglade med klagerne. Det er virkelig ærgerligt, at de ikke gider at lytte, siger Ditte Keinicke.

Betina Olsen er enig:

- Enten må de kalde rugbrødet noget andet eller også må de lave det oprindelige. De kan ikke tillade sig at kalde det det samme.

Efter mange og flere grove klager besluttede Lagkagehuset at sætte dette skilt op i butikkerne, som de unge ekspedienter kunne henvise til, hvis kunderne ønskede at klage over Aros-rugbrødet. 

Bageri står fast

Men hos Lagkagehuset fastholder de, at rugbrødet er bagt efter samme opskrift som det oprindelige Aros rugbrød fra Langenæsbageriet.

- Det er den samme opskrift, forklarer Anne Mette Buus og fortsætter:

- Men surdej smager forskelligt og det vores vurdering, at det er vores surdej, der gør, at de mest loyale Aros-rugbrød fans kan smage forskel.

Den forklaring giver Ditte Keinicke imidlertid ikke meget for:

- Det smager overhovedet ikke som Aros-rugbrødet, der var blødt og dejligt. Det er som om, de ikke vil lytte til det. Og det er derfor jeg har tilsluttet mig det her brokkekor og derfor, jeg ikke handler der mere, siger hun og fortsætter:

- Hvor svært kan det være?, synes man jo. Når nu kunderne så gerne vil have det, hvorfor laver man det så ikke bare efter den oprindelige opskrift?

Lagkagehuset vil ikke svare direkte på det, da TV2 ØSTJYLLAND spørger, om det oprindelige Aros-rugbrød mon vender tilbage. I stedet lyder det fra Anne Mette Buus:

- Vi håber med tiden, at de mange fans af Aros rugbrødet i Langenæsversionen trods alt vil tilgive os og finde deres nye rugbrødsfavorit blandt de 10 forskellige rugbrødsvarianter, vi har i Lagkagehuset.

Fakta om Langenæsbageriet

Langenæsbageriet stod bag det oprindelige Aros-rugbrød. Her er bageriets historie:

Blev grundlagt af Hanne og Finn Spottag på Nordborggade på Langenæs i Aarhus i 1984. 
​​​
I 1993 overtog sønnen Michael Spottag forretningen sammen med sin kone Mitzi.

I 2010 flyttede bageriet ind i store nye lokaler med drive in på Langenæs Allé få hundrede meter fra Nordborggade.
 

I 2014 åbnede Langenæsbageriet en filial i Højbjerg.
 

I 2015 blev ejerkredsen udvidet med Eskildsen-familien.

I 2015 åbnede Langenæsbageriet en filial i Risskov.

I 2016 åbnede de en filial i Horsens, Vejle og Viborg.

I 2018 blev Langenæsbageriet en del af Lagkagehuset, som i forvejen havde 78 butikker i hele landet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her