Plast og parasol giver iværksættere succes: Vejen har været lang og hård
Flere østjyder kaster sig ud i iværksærksætteri. To lokale virksomheder har bevist, at det kan lade sig gøre, hvis ideen er god nok
Østjylland er fuld af iværksættere, der vælger det trygge arbejdsliv fra.
I 2016 så 33.193 nye selskaber dagens lys, og her af var tæt ved 12.000 af dem Iværksætterselskaber.
2433 af dem opstod i Midt- og Vestjylland. Det er en stigning på 8,4 procent i forhold til 2015. Det viser tal fra analysevirksomheden Experian.
To af dem er de aarhusianske virksomheder PLINTHIT og Pond, der vandt Iværksætterprisen 2017, som Business Region Aarhus for nyligt uddelte. Begge har de turde forfølge iværksætterlysten. Og mens den ene idé skal redde verden, skal den anden redde hverdagen.
Bæredygtig succes
Pond blev etableret for bare halvandet år siden. Den unge virksomhed har siden taget verden med storm med sit bionedbrydelige plast, som kan benyttes som et alternativ til den plast, vi kender i dag.
For medstifter Thomas Brorsen Pedersen er målet intet mindre end at være med til at redde verden.
- Det er en overordnet drøm om at lave en ændring, som kan være med til at redde den situation, vi er i, som er presset. For mig at se har vi fem til ti år til at stoppe med at bruge almindeligt plast, siger han.
Den nye bæredygtige plast kan bruges til at fremstille alt fra biler til møbler og fly, og interessen for det nye materiale er stor. Pond har høstet flere internationale priser og samarbejder med utallige store internationale virksomheder.
- Vi har simpelthen bare ikke timer nok i døgnet til at løse det, som vi står overfor. Jeg er stadig meget overrasket over det faktisk, siger Thomas Brorsen Pedersen.
For Thomas Brorsen Pedersen har realiseringen af Pond været mange år undervejs, og det har krævet utallige timer i laboratoriet for at nå dertil, hvor virksomheden er i dag.
- Det er enormt givende, når man har fået hul på noget, som vi har her, men det er også ekstremt hårdt. Jeg er nok blevet ti år ældre de sidste to år, siger han.
Flytbar parasolfod
Det samme gælder for virksomheden PLINTHIT, der har udviklet en flytbar parasolfod helt uden skruer eller en tung betonklods til at holde den på plads.
- Der har været rigtigt meget slid og hårdt arbejde fra dag et. Det er ikke noget, man kommer sovende til, siger Josefine Østerby, som er direktør for PLINTHIT.
Det var Josefine Østerbys far, der for ti år siden fik ideen til parasolfoden, og for tre år siden besluttede hun sig for at gøre den til virkelighed. Siden er det kun gået fremad for den unge virksomhed, som er godt på vej ind på både det tyske og danske marked. Og ifølge stifteren skyldes succesen særligt en ting:
- Man skal aktivere dem med de grå stænk i håret, fordi de har en livserfaring, som vi unge mennesker ikke nødvendigvis har. Det har vi gjort rigtigt hurtigt og omgivet os med nogle mennesker, som kunne give os noget sparring, siger direktøren.
Det er kun omkring halvdelen af alle nyetablerede virksomheder, der overlever de første tre år, men hos både PLINTHIT og Pond er der en klar tro på, at de vil være blandt den overlevende halvdel.
- Det vidste vi den dag, vi blev udpeget af NASA til at være blandt de ti største innovationer i verden inden for sustainable materials. Det var et vendepunkt, siger Thomas Brorsen Pedersen fra Pond.
I videoen øverst i artiklen kan du se mere om Josefine Østerby, der har opfundet en let parasolfod.