Professor: Vi tillægger dyr alt for mange menneskelige følelser
Pattedyr har følelser, men køer kan ikke føle stor og længerevarende sorg, mener ekspert
Glade køer hoppede søndag på græs i forbindelse med den årlige Økodag.
Præcis, hvor glade køerne var, er spørgsmålet.
Veganersammenslutningen Go Vegan demonstrerede ved seks af øko-arrangementerne, blandt andet i Randers.
Talsmand for Go Vegan, Mathias Elrød Madsen, sagde ved den lejlighed, at det er til stor sorg for ko-mødrene, når man tager deres kalve fra dem kun få timer efter fødslen.
- Det er et familiebånd, man bryder. Køer er jo sociale dyr, og man ser eksempler på, at koen kalder på sin kalv længe efter adskillelsen, sagde Mathias Elrød Madsen til DR.
Pattedyr har følelser - bare ikke som mennesker
At køer kan føle stor og længerevarende sorg, er dog mildest talt en sandhed med modifikationer.
Det mener Tobias Wang, der er professor i zoofysiologi og arbejder med, hvordan dyrenes krop fungerer.
- Jeg kan sagtens forestille mig, at i det øjeblik, at kalven er væk, står moren og mangler den, og der bliver stimuleret nogle moderlige følelser i et eller andet omfang, men den vil jo relativt hurtigt glemme det. Det er en behandling, som jeg ikke ville lade mig slå ud af, at vi giver køerne, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han mener, at pattedyr som køer, hunde og katte har følelser. Det er bare ikke følelser, vi kan sidestille med menneskers følelsesliv.
- De kan godt føle frygt, og de kan også føle noget, der minder om glæde, når de løber ud på marken, men et sofistikeret følelsesliv som vores, er der ikke noget, der tyder på, at de har, siger han.
Synet på dyr og deres følelser har dog udviklet sig meget igennem de seneste årtier, lyder det.
- Da jeg startede med at læse biologi for 30 år siden, havde dyrene meget, meget få følelser, og der er vi nok blevet mere åbne for, at deres følelsesliv er mere beriget, kan man sige, end vi var tidligere. Men det er meget, meget svært at vide, hvad der inde i hovedet på dem.
Læs også:
Vi tillægger dyr vores egne følelser
Han har ingen 'etiske kvababbelser' ved, at vi mennesker malker og slagter køer.
- De skal behandles pænt, og man skal slagte dem på en ordentlig måde uden al for meget frygt, men vi er mennesker, som har udviklet os til at spise kød og en varieret diæt, så for mig at se, at der ikke noget som helst galt i, at vi fortsætter med det, siger Tobias Wang til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er et enormt problem, at mange i dag tillægger dyr de følelser, som mennesker har, mener Tobias Wang.
- Vi prøver at se enhver adfærd hos dyr og tolker det ind i vores eget univers. Vi skal være meget opmærksomme på, at hvis vi fortolker dyrenes adfærd ind i et følelsesliv, så må vi prøve at gøre det på en så videnskabelig måde som muligt. Pattedyr har følelser, men det er ikke følelser, som jeg tror, man kan sidestille med vores egne følelser, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han mener ikke, at de økologiske køer har det specielt meget bedre end køer på konventionelle landbrug.
- Dyrene i den naturlige viden er hele tiden bange for at blive spist af et rovdyr. De skal hele tiden prøve at få mad nok selv. Det er et enormt stressende liv at være dyr i den vilde natur. Der er ikke noget romantisk over det. På mange måder har dyr i fangenskab det meget, meget bedre end dyr i den vilde natur.
Sidste år vurderede Økologisk Landsforening, at mere end 200.000 danskere så køerne danse på Økodag.
Økodag
- 72 danske økogårde inviterer til Økodag.
- Gårdene holder åbent mellem kl. 10 og 14 søndag den 15. april, og køerne lukkes ud præcis kl. 12 over hele landet.
- Økodag arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier.