Signalkrebs truer dyrelivet tæt på Gudenå

/

Signalkrebsen er rykket faretruende tæt på Gudenå og kan true det naturlige liv i åen. Jagten på den rødkloede krebs er sat ind blot to kilometer fra Gudenå hvor Alling Å møder Grund Fjord.

- Rusen skal tømmes to gange om ugen. For hvis først de når Gudenåen, så må vi slå op i banen, så er der ikke noget at gøre, siger Knud Erik Vindum, der er koordinator for projektet.

Frygten er, at det vil gå hårdt ud over Danmarks eneste flod, da signalkrebsen er en såkaldt invasiv art, der ikke har nogen naturlige fjender.

- Det vil selvfølgelig få katastrofale følger for mange arter. Alt lige fra fisk, småfisk, æg, yngel fra fisk, vandinsekter og bløddyr, siger Morten Vissing, der er zoolog på Aqua Akvarium & Dyrepark.

Gennem de seneste år er der indfanget tusindvis af signalkrebs med ruser.

Avlsdyr fandt vej til naturen

Årsagen til problemet skal findes i 1960erne, hvor signalkrebsen blev importeret til Danmark fra Nordamerika til avlsbrug. Senere har den forvildet sig ud i naturen, og her er den ikke til at slippe af med.

- De yngler mere effektivt end rotter, så det gælder om at sætte ind, inden de overtager alle vores vandløb, siger Morten Vissing, der er zoolog på Aqua Akvarium & Dyrepark.

Hvis kampen mod signalkrebsen skal vindes, skal der flere penge og ruser til.

Se reportagen fra krebsejagten i videoen øverst i artiklen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her